Warren Buffetts brief aan aandeelhouders: 10 hoogtepunten

Door Belegger.nl op 2 maart 2021 08:15 | Views: 15.099

Warren Buffetts brief aan aandeelhouders: 10 hoogtepunten

Na een van de meest enerverende beursjaren ooit keken beleggers over de hele wereld reikhalzend uit naar de jaarlijkse brief van superbelegger Warren Buffett aan zijn aandeelhouders.

De brief over het jaar 2020 is afgelopen zaterdag gepubliceerd, en zat zoals gewoonlijk boordevol tips en wijsheden op financieel gebied.

Money Control zette tien hoogtepunten op een rij:

Winstcijfers Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van multimiljardair Buffett, boekte vorig jaar 42,5 miljard dollar winst.

Buffetts fout

Ook een superbelegger als Buffett slaat wel eens de plank mis. In zijn brief zegt Buffett te veel betaald te hebben voor Precision Castparts (PCC). "Vorig jaar kwam mijn misrekening aan het licht door ongunstige ontwikkelingen in de lucht- en ruimtevaartindustrie, de belangrijkste klanten van PCC", schreef Buffett. "PCC is bepaald niet mijn eerste fout van die aard. Maar het is wel een grote."

Geloof in Amerika

Wat er ook gebeurd, beleggers doen er goed aan nooit uit te gaan van de neergang van Amerika, aldus Buffett. Ondanks "enkele ernstige onderbrekingen" noemde Buffett de economische vooruitgang van de VS "adembenemend."

Hoewel er in het afgelopen jaar tot Buffetts groot verdriet veel politieke verdeeldheid was in de VS, is zijn conclusie: "zet nooit in tegen Amerika".

Berkshire-beleggingen

De brief belichtte de 15 investeringen in de portefeuille van Berkshire die aan het eind van het jaar de grootste marktwaarde hadden. Tot de top behoren bedrijven als AbbVie, American Express, Apple, BYD, Coca-Cola, General Motors en Moody's.

‘Illusie is geen werkelijkheid’

"Beleggingsillusies kunnen verrassend lang standhouden", aldus Buffett. Op een gegeven moment kan de stijgende koers van een populair aandeel zelfs het "bewijs" worden dat de beleggers het bij het juiste eind hebben. Uiteindelijk komt er natuurlijk een einde aan het feest, waarschuwt Buffett.

‘Stap niet in de obligatiemarkt’

Volgens Buffett zijn obligaties momenteel niet waar je moet zijn. Het rendement op Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar bedroeg eind vorig jaar 0,93%. Dat betekent 94% minder inkomen dan in september 1981, toen het rendement 15,8% bedroeg. In bepaalde belangrijke landen als Duitsland en Japan behalen beleggers zelfs een negatief rendement - ofwel: ze betalen om hun geld uit te lenen - op biljoenen dollars aan staatsschuld.

Buffett komt tot de conclusie dat beleggers in vastrentende waarden - of het nu gaat om pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen of gepensioneerden - een sombere toekomst tegemoet gaan.

Aandeleninkoop

Berkshire kocht dit kwartaal voor ongeveer 9 miljard dollar aan aandelen terug, wat volgens Reuters een teken is dat Buffett zijn in Omaha, Nebraska gevestigde conglomeraat als ondergewaardeerd beschouwt.

Berkshire heeft in 2020 voor 24,7 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Daarmee overtrof het ruimschoots zijn oude record van 5 miljard dollar uit het jaar ervoor.

"We deden die aankopen omdat we geloofden dat ze de intrinsieke waarde per aandeel voor aandeelhouders zouden verbeteren, en Berkshire meer dan genoeg middelen zou overhouden voor eventuele kansen of problemen die het in de toekomst zou kunnen tegenkomen", aldus Buffett.

Berg cash

Berkshire sloot 2020 af met maar liefst 138,3 miljard dollar aan liquide middelen in de boeken. Berkshire deed geen omvangrijke overnames en het bedrijfsresultaat daalde met 9%. "Wel hebben we de intrinsieke waarde van Berkshire per aandeel verhoogd door de winstcijfers te handhaven en ongeveer 5% van onze aandelen terug te kopen", aldus de brief.

Aandelenbezit is positief

Buffett bedankte in de brief de meer dan een miljoen individuele beleggers die erop vertrouwen dat Berkshire hun belangen behartigt, wat de toekomst ook brengt. "Aandelenbezit is een spel dat alleen winnaars kent", volgens Buffett.

Aankondiging over komende bijeenkomst

Tot slot liet Berkshire weten dat de aandeelhoudersvergadering dit jaar zal plaatsvinden in Los Angeles. Buffett zal dan samen met zijn rechterhand, vicevoorzitter  Charlie Munger, 3 ½ uur vragen beantwoorden van beleggers. Zij zullen worden bijgestaan door de andere twee vice-voorzitters van Berkshire Hathaway, Ajit Jain en Greg Abel.

Lees ook: Miljardair over bullmarkt: Geniet ervan zo lang het kan

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.