7 farmaceuten met een blockbuster in de pijplijn

Door Redactie op 16 maart 2021 08:30 | Views: 16.404

7 farmaceuten met een blockbuster in de pijplijn

Voor wie in farmaceutische bedrijven belegt zijn 'blockbusters' erg interessant. Een blockbuster is een geneesmiddel dat een jaarlijkse omzet behaalt van een miljard dollar of meer. De grootste blockbusters zetten zelfs meer dan 100 miljard dollar per jaar om.

Een kaskraker kan de koers van een klein bedrijf flink omhoog jagen, terwijl de grotere farmaceutische bedrijven meerdere opeenvolgende blockbusters nodig hebben om hun beurskoers stabiel te houden.

Investorplace zette zeven bedrijven op een rij die allemaal een mogelijk blockbustermedicijn in ontwikkeling hebben.

Mirati Therapeutics

Mirati Therapeutics is momenteel bezig met de vermarkting van Adagrasib. Dit middel moet worden ingezet bij de behandeling van bepaalde vormen van longkanker met specifieke mutaties, die voorheen onbehandelbaar waren.

Hoewel concurrent Amgen bezig is met een soortgelijk medicijn, is de verwachting dat Adagrasib op de lange termijn beter zal werken. Het aandeel Mirati, dat op een verlies staat van 12,5% dit jaar, heeft een gemiddeld koersdoel van analisten van 244,77 dollar.

Novartis

Ook Novartis kijkt dit jaar tegen een verlies aan van 12%. Toch zijn de verwachtingen hooggespannen over twee mogelijke blockbusters die nu in ontwikkeling zijn.

Kesimpta is een middel voor de behandeling van multiple sclerose dat onlangs is goedgekeurd.

En de cholesterolverlager Inclisiran, dat beter bekend is onder de naam Leqvio, is net in Duitsland op de markt gebracht voor patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Het middel zal in het derde kwartaal worden gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk; de Amerikaanse introductie kampt met tegenslagen op het gebied van productie.

Novartis gaat ervan uit dat Kesimpta in 2021 een groeimotor zal zijn. Tegelijkertijd erkent het bedrijf dat de lanceringen van zowel Kesimpta als Leqvio aanzienlijke investeringen zullen vergen.

Biohaven Pharmaceutical

Biohaven heeft met zijn medicijn tegen migraine, genaamd Nurtec, een potentiële kaskraker in huis. Het middel werd in maart 2020 op de markt gebracht in de VS. Biohaven boekte vorig jaar een omzet van 63,6 miljoen dollar, volledig door de verkoop van Nurtec.

Vlad Coric, de topman van Biohaven Pharmaceutical, schat de toekomstige waarde van de Amerikaanse markt voor migrainemedicatie op 4 miljard tot 5 miljard dollar per jaar.

BioMarin Pharmaceutical

De resultaten van een fase 3-studie naar een (dure) behandeling van BioMarin, waarmee mensen in één keer van hemofilie A af zijn, worden dit jaar verwacht.

Topman Jean-Jacques Bienaime voorspelt dat de omzet van zijn bedrijf binnen tien jaar kan stijgen naar 10 miljard dollar per jaar. BioMarin behaalde een omzet in 2020 van rond de 2 miljard dollar.

Novo Nordisk

Novo Nordisk lanceerde het medicijn Rybelsus, tegen diabetes type II, in 2019. De jaaromzet kwam in 2020 uit op 305 miljoen dollar, wat de verwachtingen van veel analisten overtrof.

Na Ozempic, dat in 2018 op de markt kwam, is Rybelsus het tweede diabetesmiddel van Novo Nordisk. Volgens Investorplace heeft het bedrijf met deze twee middelen een goede kans om de markt in het komende decennium te domineren.

Daiichi Sankyo

Het geneesmiddel Enhertu van Daiichi Sankyo werd in december in de VS goedgekeurd voor gebruik bij longfibrose. Het middel is ook goedgekeurd voor gebruik in zowel Japan als de VS tegen bepaalde vormen van borstkanker.

Volgens Investorplace zou Enhertu in 2024 een dubbele blockbuster kunnen zijn, met verkopen van rond de 2,4 miljard dollar.

ArGEN-X

ArGEN-X heeft een topjaar achter de rug. Een jaar geleden stond het aandeel nog op 150 dollar, terwijl het afgelopen vrijdag sloot op bijna 260 dollar. Belangrijkste reden voor deze koersexplosie: het middel Efgartigimod, een potentiële kaskraker in de bestrijding tegen ernstige auto-immuunziekten.

Het middel zou uiteindelijk kunnen worden goedgekeurd voor de behandeling van vier verschillende aandoeningen, waaronder de zeldzame spierziekte myasthenia gravis. Analisten van Stifel verwachten dat de behandelingen van die spierziekte alleen al goed kunnen zijn voor een omzet van 1,7 miljard dollar per jaar. Let wel: het middel is nog niet goedgekeurd.

Speculeren op een blockbuster brengt wel risico's met zich mee

Overweegt u om te beleggen in een bedrijf met veelbelovende middelen in de pijplijn, bedenk dan wel dat dit gepaard gaat met de nodige risico's. Een medicijn moet eerst uitgebreid worden getest op effectiviteit en mogelijke bijwerkingen en vervolgens nog door de autoriteiten worden goedgekeurd, voor het op de markt gebracht kan worden. Daarnaast zijn er vaak meer kapers op de kust, waardoor het afwachten is welk middel uiteindelijk de markt zal domineren.

Lees ook: Hoe te beleggen in de farmaceutische sector

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.