Hoe te beleggen in de farmaceutische sector

Door Belegger.nl op 22 oktober 2020 08:20 | Views: 11.651

Hoe te beleggen in de farmaceutische sector

De farmaceutische industrie staat dit jaar vanwege de coronapandemie in het middelpunt van belangstelling. De farmasector trekt zowel grote als kleine beleggers aan, die zich vooral richten op bedrijven in de race om een succesvol vaccin te vinden tegen het coronavirus.

De farmaceutische industrie is een complexe aangelegenheid, waarin biotechnologie, biowetenschappelijke instrumenten en diensten en diergeneesmiddelen allemaal samenvallen.

Als u geïnteresseerd bent om erin te beleggen, zijn er volgens US News een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden.

De verschillen tussen farmacie en biotechaandelen

Het is belangrijk voor beleggers om onderscheid te kunnen maken tussen aandelen in farmaceutische bedrijven en aandelen in biotechnologische ondernemingen.

Farmaceutische bedrijven zijn vaak groter en meer gediversifieerd, en richten zich behalve op de ontwikkeling van geneesmiddelen tevens op de productie en distributie. Biotechspelers zijn doorgaans kleiner, en richten zich vaak op een nichemarkt.

Beleggen in biotech is riskanter dan investeren in farmacie omdat veel biotechaandelen worden verhandeld op basis van onderzoeksgegevens uit de klinische fase van een bepaald middel dat nog niet op de markt is gebracht.

Waarom farmacie-aandelen volatieler kunnen zijn

Volgens K.C. Ma, hoogleraar economie aan de University of West Florida in de VS, bewegen farmacie-aandelen zich redelijk onafhankelijk van de algemene trend in de markt.

De specifieke risico's van elk bedrijf, onderzoek en ontwikkeling (R&D) en de verschillende tijdsschema’s wat betreft patenten en klinische proeven zijn wat de volatiliteit veroorzaakt. Hoe meer een bedrijf investeert in R&D en patenten, hoe beweeglijker doorgaans de koers, aldus Ma.

Veel variabelen

"Koersdoelen zijn lastig in te schatten, aangezien er veel zeer variabele informatie moet worden opgenomen, zoals de beoordeling van de geneesmiddelenpijplijn, de patenten en de concurrentie," volgens Jodie Gunzberg, uitvoerend directeur bij Morgan Stanley Wealth Management.

"Midkappers en kleine farmaceutische bedrijven kunnen aantrekkelijke overnamedoelwitten zijn, dus het identificeren ervan kan lucratief zijn. Het probleem ligt dan in het voorspellen van de omzet tegen onbekende prijzen."

Sector wel redelijk stabiel

Hoewel individuele farmacie-aandelen flink kunnen schommelen, is de sector als geheel redelijk stabiel.

Zo bedraagt de huidige volatiliteit op jaarbasis van de S&P 500 Pharmaceuticals over een looptijd van 36 maanden 14,9% en 18,3% over 30 dagen. Die van de S&P 500 gemeten over een looptijd van 36 maanden is momenteel 17,7% terwijl de volatiliteit over 30 dagen 23,4% bedraagt.

Hoe te beleggen in farmaceutische aandelen en fondsen

Beleggers die willen investeren in de farmaceutische sector, moeten zich ervan bewust zijn dat er van alles kan gebeuren. Alles staat of valt immers met de uitkomsten van klinische proeven en het oordeel van de FDA, de Amerikaanse goedkeuringsinstantie voor de farmaceutische industrie.

"Beleggers moeten bepalen of een bedrijf meer dan één behandeling of geneesmiddel heeft. Op dat gebied kunnen beleggingsfondsen en indexfondsen een deel van het zware werk doen," volgens Loewengart. Immers, beleggen in een door farmacie gedomineerd fonds kan een brede blootstelling aan de sector bieden en het risico dat het bedrijf instort als één medicijn niet wordt goedgekeurd elimineren.

'Geen sprint, maar een marathon'

Kortom, investeren in farmacie is geen sprint, maar een marathon, concludeert Loewengart. Ma raadt beleggers aan het iShares US Pharmaceuticals indexfonds (IHE) of het SPDR S&P Pharmaceuticals indexfonds (XPH) aan hun portefeuilles toe te voegen.

IHE volgt de Dow Jones US Select Pharmaceuticals Index, die onder andere vaccinproducenten volgt, en fabrikanten van geneesmiddelen met of zonder recept. XPH volgt de prestaties van de S&P Pharmaceuticals Select Industry Index.

Lees ook: 7 farma-aandelen voor na de coronacrisis

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.