7 farma-aandelen voor na de coronacrisis

Door Belegger.nl op 12 juni 2020 08:10 | Views: 20.287

7 farma-aandelen voor na de coronacrisis

Momenteel lijkt alles te draaien om het vinden van een coronamedicijn of –vaccin. Maar in de schaduw daarvan werken ook veel farmaceuten aan ‘crisisbestendige’ medicijnen voor in het post-coronatijdperk, zo benadrukt Investorplace.

Het gaat om bekende en minder bekende bedrijven die niet afhankelijk zijn van de ontwikkeling van coronamedicijnen, en die goed blijven presteren, of er nu een vaccin gevonden wordt of niet.

Merck (MRK)

Merck behoort tot de 10 grootste farmaceutische bedrijven ter wereld wat betreft omzet en marktkapitalisatie. Het werkt aan immuno-oncologische geneesmiddelen (middelen die samenwerken met het immuunsysteem van het lichaam, om zo kanker te bestrijden) en haalt daarmee regelmatig het nieuws. Ook heeft Merck een gezondheidszorgdivisie voor dieren, wat een groeiende tak is.

Verwacht geen koers die plotseling de lucht in schiet, waarschuwt Investorplace. Maar het is wel een solide, langetermijnspeler in een groeiende sector, en bovendien met een leidende positie. De koers is year-to-date zo’n 9% afgekomen, maar het bedrijf biedt wel een mooi dividendrendement van 3%.

Grifols (GRFS)

Deze Spaanse farmaceut is gespecialiseerd in plasma-onderzoek en voorziet ook in apparatuur en instrumenten daarvoor. Het bedrijf speelde een belangrijke rol bij het voorzien van plasma tijdens de Ebola-epidemie.

Veel biotechbedrijven werken aan medicijnen die het immuunsysteem helpen om ziektes te bestrijden. Daarvoor is plasma-onderzoek van groot belang en de vraag daar naar zal blijven groeien.

De koers van Grifols staat dit jaar 15% lager. Beleggers mogen rekenen op een dividend van 1,5%.

Johnson & Johnson (JNJ)

Johnson & Johnson heeft een grote consumententak met veel verschillende merken op het gebied van onder andere baby, huid- en mondverzorging. Maar het is ook een enorme speler op healthcare-vlak.

Het bedrijf was de afgelopen tijd vooral in het nieuws vanwege allerlei rechtszaken over hun talkpoeder, dat kankerverwekkende stoffen zou bevatten. De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelentoezichthouder ontdekte in oktober vorig jaar inderdaad sporen van asbest in het middel. Johnson & Johnson zelf blijft overtuigd van de veiligheid van het babypoeder.

Daar tegenover staan sterke merken en nog altijd een goede reputatie op het gebied van kwaliteit, zo schrijft Investorplace. De koers is hersteld van de crash in maart en staat sinds de jaarwisseling zo'n 1% in de plus. Beleggers kunnen rekenen op een dividendrendement van 2,7%.

Repligen (RGEN)

De volgende op de lijst is Repligen. Het bedrijf voorziet in technologie en materialen die worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Momenteel is er uiteraard erg veel vraag naar hun producten, maar die vraag zal blijven bestaan nadat de pandemie onder controle is.

Year-to-date staat de koers zo’n 28% in de plus. Het aandeel is duur geprijsd, maar dat komt door het veelbelovende groeipad, zo stelt Investorplace.

Dr. Reddy’s Laboratories (RDY)

Dit van oorsprong Indiase bedrijf, met een marktkapitalisatie van 9 miljard dollar, heeft een leidende positie in de ontwikkeling van generieke geneesmiddelen. Aanvankelijk was het doel om medicijnen te produceren die voor iedereen betaalbaar zijn.

Inmiddels is Dr. Reddy's Laboratories een wereldwijd bedrijf en is er ook een divisie voor ‘eigen medicijnen’ bijgekomen voor de behandeling van kanker en ontstekingen.

De koers is dit jaar met maar liefst 34% gestegen, maar volgens Investorplace is het nog niet te duur. Het dividendrendement bedraagt 0,5%.

Takeda Pharmaceutical (TAK)

Het Japanse Takeda is een van de grootste farmabedrijven in Azië en staat wereldwijd in de top 10 wat betreft omzetgrootte. Het is tevens een van de oudste farmaceuten ter wereld, want het bestaat al sinds 1781.

Volgens Investorplace liggen er kansen voor Takeda in China, maar ook in andere snel opkomende regio’s van Azië.

De koers staat circa 5% in de min dit jaar, maar het bedrijf biedt wel een dividendrendement van 4,5%.

Zoetis (ZTS)

Ook dierengezondheid wordt niet vergeten in het lijstje. Het Amerikaanse Zoetis is actief in de dierengezondheidszorg en ontwikkelt onder andere vaccins. Het was ooit een spin-off van Pfizer, maar opereert nu zelfstandig.

Diergezondheid won vorig jaar opnieuw aan relevantie vanwege de Afrikaanse varkenspest, dat eerst rondraasde in Afrika en daarna oversloeg naar China. Varkensvlees is de populairste bron van dierlijke eiwitten in China. Boeren moesten maar liefst 55% van de dieren laten ruimen.

Dit zorgde voor een torenhoge varkensvleesprijs in China en het land was genoodzaakt vlees te importeren. Daarbij was het land ook nog eens in handelsoorlog met de VS, waar de ziekte niet heerste.

Dit verhaal maakt duidelijk welke enorme impact de gezondheid van dieren kan hebben op de economie, ook in de grootste landen ter wereld. Zoetis staat year-to-date zo'n 6% hoger. Het biedt circa 0,6% dividendrendement. Dat is weinig, maar het concern investeert veel geld in verdere R&D.

Lees meer: De kanshebbers voor een vaccin tegen Covid-19

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.