'Volkswagen heeft beste papieren om het Tesla moeilijk te maken'

Door Belegger.nl op 9 april 2021 14:20 | Views: 13.968

'Volkswagen heeft beste papieren om het Tesla moeilijk te maken'

Het Amerikaanse Tesla heeft met zijn succesnummer Model S het elektrisch rijden een flinke impuls gegeven, maar inmiddels zijn de traditionele autofabrikanten - onder aanvoering van Volkswagen - weer helemaal bij de les.

Dat stelt Martin Crum in een analyse van de Duitse autofabrikant. "De fase waarin Tesla als disruptor acteerde ligt achter ons, nu de gevestigde orde min of meer gelijkwaardige EV’s weet te bouwen. Het acceleratievermogen en de actieradius van Tesla blijven nog wel leidend."

Enorme stappen gezet

De analist wijst op de enorme stappen die Volkswagen de afgelopen jaren heeft gezet op het gebied van elektrisch rijden. "De modellen ID.3 en ID.4 duiken steeds vaker op in het straatbeeld. In 2020 werden bijvoorbeeld al 56.000 ID.3’s afgeleverd aan klanten."

Neemt niet weg dat afgelopen jaar een ramp was voor autofabrikanten, Volkswagen niet uitgezonderd. Fabrieken moesten tijdelijk worden stilgelegd en de wereldwijde autoverkopen liepen terug. De omzet ging van 253 miljard euro in 2019 naar 223 miljard in 2020.

Toch wist het concern winstgevend te blijven opereren en zelfs licht marktaandeel  te winnen, schrijft Crum. "Voor dit jaar wordt op flink herstel gerekend, met een verdere verbetering in 2022."

Sectorfavoriet

Traditionele autofabrikanten worden doorgaans laag gewaardeerd op de beurs, legt hij uit. "Dit komt doordat de markt sterk cyclisch en kapitaalintensief is, en de marges laag."

"De waardering van Volkswagen verschilt niet veel van die andere grote twee, BMW en Daimler (Mercedes), maar Volkswagen heeft een sterkere marktpositie, een hoger R&D-budget en een lichte voorsprong op EV-gebied. Het blijft daarom onze sectorfavoriet."

Beste papieren

"Daarbij komt dat het bedrijf veel meer auto’s afzet dan de sectorgenoten. En omdat ze tijdig zijn overgestapt op EV, zullen ze de komende jaren fors kunnen inzetten op de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden en betere accu’s. De ambitie is om de range te vergroten naar 1000 km en de laadtijd naar 80% van de batterij te verlagen naar 5 minuten. Mijns inziens heeft Volkswagen de beste papieren om het Tesla moeilijk te maken."

Zie ook: Janneke Willemse leidt Kooplijsten 2021 dankzij Volkswagen

Reacties

3 Posts
BertXL
1
Tesla heeft 3 dingen die volkswagen niet heeft:
1. een eigen supercharger netwerk dat veel uitgebreider en betrouwbaarder is dan Ionity
2. software voor selfdriving die meer geavanceerd is EN die in de US ontwikkeld wordt (waardoor ze minder belemmerd worden door EU regels)
3. een reusachtige hoeveelheid user data die ze al 8 jaar online verzamelen via hun autopark dat wereldwijd rondrijdt. Dit is onbetaalbaar.
Riding the Tiger
0
Vier cijfertjes vatten het goed samen :

- Tesla : Beurswaarde 656 Mia $ Omzet 31 Mia $
- VW : Beurswaarde 137 Mia € Omzet 193 Mia €

Volkswagen zal in 2026 groter zijn dan Tesla in EV, met een veel performantere Solid State batterij (ontwikkeld door hun joint venture met QuantumScape). In 2026 zullen de verhoudingen helemaal anders liggen (lees TSLA fel lagere beurswaarde en VW fel hogere).
Gnos
0
Helaas hebben we nog niet voldoende groene stroom om alle plannen m.b.t. elektrificatie van energie te voorzien, waardoor subsidie verloren gaat ins nichts, en uitstoot nauwelijks daalt; we zitten op een koers richting het stellen van eisen aan bedrijven en het subsidiëren van de vraagkant, terwijl aan de productiekant nog heel wat hordes te nemen zijn.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.