'Bullmarkt is nog lang niet over'

Door Belegger.nl op 3 mei 2021 16:00 | Views: 14.349

'Bullmarkt is nog lang niet over'

De bullmarkt is nog lang niet voorbij, denken professionele beleggers. Dat blijkt uit Barron's Big Money-enquête, die elk halfjaar wordt gehouden onder professionele beleggers.

67% van de respondenten is optimistisch over de vooruitzichten voor aandelen in de komende 12 maanden. Ongeveer een kwart is neutraal en 7% is ‘bearish’. De enquête laat een duidelijke verschuiving zien ten opzichte van herfst 2020. Toen was 54% van de managers optimistisch en bijna tweemaal zoveel (13%) als nu ‘bearish’ gestemd.

Optimisme en prognoses lopen niet synchroon

Het optimisme is er in weerwil van de hoge aandelenkoersen en groeiende bezorgdheid over inflatie en stijgende rentes. Opvallend is ook dat het optimisme niet terugkomt in de gemiddelde prognoses van de managers voor de belangrijkste marktindexen.

De verwachtingen voor de Dow Jones zijn een stijging van 1,4% tot 30 juni 2022, voor de S&P 500 een stijging met 4,4% en voor de Nasdaq met 5,3%. De S&P 500 is sinds de laatste peiling met zo’n 20% gestegen. Bijna 40% van de respondenten vindt de markt overgewaardeerd, terwijl 57% de waardering redelijk noemt.

Volgens Robert Phipps (Per Stirling Capital Management) leven we in vreemde marktomstandigheden. Sentiment en waarderingen wijzen op een zeer oude, volwassen bullmarkt. Het monetair en fiscaal beleid past echter bij een jonge, opkomende bullmarkt en een economie die net uit een recessie komt.

Ruim beleid blijft, stijgende rente is risico

De meeste respondenten gaan ervan uit dat het monetaire beleid de komende twee tot drie jaar nog ruim blijft, en de liquiditeit dus ook. Die berg geld moet ergens heen en dat is goed voor financiële assets, zegt Bob Morgenthau (Spears Abacus Advisors).

Werd een half jaar geleden Covid-19 als het grootste risico voor de markt gezien, nu zijn dat de stijgende rentetarieven (20%), gevolgd door een heropleving van het coronavirus en de verspreiding van nieuwe varianten. Fondsbeheerders zijn ook bezorgd over mogelijke blunders in het fiscale en monetaire beleid, inflatie en hogere belastingen. President Joe Biden heeft al laten vallen dat hij van plan is om de belasting voor rijken te verhogen.

Inflatiehobbel op komst

Bijna alle respondenten voorzien een opleving van de inflatie, maar zij beschouwen deze prijsstijgingen als tijdelijk. De meerderheid van de ondervraagden verwacht dat de Amerikaanse inflatie in zowel 2021 als 2022 gemiddeld 2% tot 3% zal bedragen. Het is een hobbel die genomen moet worden, maar het zal de Fed niet dwingen om voortijdig in te grijpen. Beleggers die zich toch zorgen maken over hogere inflatie, wordt aangeraden blootstelling te zoeken aan reële assets, zoals grondstoffen en onroerend goed.

James Gambaccini (Acorn Financial Services) verwacht wel dat de markten ihet zullen merken als de Fed gaat hinten op een hogere rente. De lage rentetarieven ondersteunen de hoge koerswinstverhoudingen van aandelen. Maar dat is een probleem dat pas eind 2022 of in 2023 gaat spelen. Sommige analisten denken dat de centrale bank mogelijk later dit jaar begint met het afbouwen van het opkoopprogramma, nog voordat ze overgaat tot verhoging van de rente.

Breder scala aan bedrijven gaat profiteren

Als de economie herstelt, dan gaat een breder scala aan bedrijven daarvan profiteren. De Covid-19-economie kende maar enkele grote winnaars.

Bijna 75% van de fondsbeheerders verwacht dat waarde-aandelen het beter gaan doen dan groeiaandelen. Als favoriet worden financials genoemd. Technologie staat tweede bij de managers, hoewel 29% van de respondenten denkt dat tech een van de slechtst presterende sectoren gaat worden. De meningen daarover zijn zeer verdeeld.

Fed-zeepbel gaat een keer barsten

Kritische geluiden klinken ook door in de enquête. Chris Ryan (Ryan Investments) denkt dat de Fed met alle stimulering een zeepbel gecreëerd heeft. "Dit is een van de meest overgewaardeerde, overbelaste markten is die we ooit hebben gezien", stelt Ryan. Het optimisme zal verdampen als men later dit jaar gaat beseffen dat de stimulans verdwijnt, terwijl de enorme schuldenberg blijft bestaan.

Toch is het merendeel van de ondervraagde fondsbeheerders positief over aandelen. Volgens 64% is het de meest aantrekkelijke beleggingscategorie. Het minst enthousiast zijn de professionals over cryptovaluta (30%) en staatsobligaties (26%).

Lees ook: Miljardair over bullmarkt: Geniet ervan zolang het kan

Reacties

2 Posts
beleggertje2020
0
met op z'n minst een flinke beursdip, zitten we mogelijk nog steeds in een bullmarkt hoor ! Denk alleen dat het zoals het nu doorgaat niet lang meer kan duren voordat de beurs op z'n minst flink gaat dippen.Een euforische beurs zoals nu gaat geen jaar meer duren !
akroma
0
quote:

beleggertje2020 schreef op 3 mei 2021 19:57:


met op z'n minst een flinke beursdip, zitten we mogelijk nog steeds in een bullmarkt hoor ! Denk alleen dat het zoals het nu doorgaat niet lang meer kan duren voordat de beurs op z'n minst flink gaat dippen.Een euforische beurs zoals nu gaat geen jaar meer duren !


Ik ben het met je eens dat dit een keer gaat draaien, helaas gaat ook nog altijd deze oude wijsheid op: "The market can stay irrational (of in dit geval misschien niet zo zeer de market maar de omstandigheden) longer than you can stay solvent."
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.