De 10 grootste beursgenoteerde bedrijven in 2035

Door Belegger.nl op 1 juni 2021 08:15 | Views: 11.974

De 10 grootste beursgenoteerde bedrijven in 2035

Veranderingen zijn niet te stoppen. En ze gaan snel. We kunnen er zeker van zijn dat de 10 aandelen met de grootste marktkapitalisatie er in 2035 anders uitzien, stelt econoom Sean Williams.

Technologische innovatie, concurrentie en overnames gooien de lijst van 's werelds grootste bedrijven regelmatig door elkaar. In 2004 waren General Electric, ExxonMobil, Pfizer, Citigroup, Walmart, BP, AIG, Intel en Bank of America bijvoorbeeld negen van de tien grootste beursgenoteerde bedrijven naar marktkapitalisatie gerekend. Nu zijn ze niet meer terug te vinden in de top 10.

Hoe zou die lijst er dan in 2035 uit kunnen zien? Niemand die het weet. Toch wil Williams  op The Motley Fool een gok wagen op basis van de groeitrends die zich nu aftekenen.

The Motley Fools’ top 10 per 2035 (in willekeurige volgorde).

  • Amazon
  • Microsoft
  • Apple
  • Facebook
  • Alphabet
  • Airbnb
  • Square
  • Visa
  • Berkshire Hathaway
  • Sea Limited

Opvallend is de grote rol van big tech in de toekomst en de hoofdrol voor de VS. Maar er zijn ook twee verrassingen in zijn top 10, die men op het eerste gezicht misschien niet zou verwachten: Airbnb en Sea Limited.

Nieuwe namen

Airbnb is een van de verrassingen in de large cap-lijst van Williams. Toch denkt hij dat het bedrijf kan doorbreken naar de top 10. Het is een veelbelovende ontwrichter van de reiswereld.

Sea Limited is de andere verrassing in het lijstje. Het Singaporese bedrijf beschikt over drie extreem snelgroeiende bedrijven, die voor een biljoenenwaarde kunnen zorgen in 2035. Mobiel gamen is hot, maar online shoppen zal de echte winstmotor worden. Sea richt zich vooral op de opkomende markten en zit Amazon daarom niet in de weg. Met mobiele wallets kan het financiële oplossingen bieden in Azië, waar niet zoveel banken zijn. Het heeft alle elementen om een van de grootste bedrijven ter wereld te worden.

Old tech

Amazon zou wel eens - naar marktkapitalisatie - het allergrootste bedrijf kunnen zijn in 2035, met dank aan Amazon Web Services. De online webshop is nu al goed voor 40% van alle online verkopen in de VS.  Maar cloudafdeling AWS is de kip met gouden eieren in de komende jaren.

Microsoft lijkt het enige bedrijf dat al in de top 10 bivakkeert sinds 1999 en zo’n positie kan houden tot 2035. Het verwerft genoeg inkomsten met software en Windows, maar de echte toekomst ligt in de cloud.

Apple zwemt in het geld. Het bedrijf zal een transitie doormaken richting dienstverlening. Een abonnementsvorm levert hogere marges op dan de producten die Apple op de markt brengt.

Van Facebook is het de vraag of het tot de grootste large caps blijft behoren. Social media zijn wispelturig en toezichthouders dreigen het bedrijf op te breken. 44% van de wereldbevolking maakte in het eerste kwartaal gebruik van een van de producten van Facebook. Wanneer het besluit om inkomsten te gaan genereren met WhatsApp en Facebook Messenger, zal het een langjarige groeispurt doormaken.

Alphabet is niet alleen afhankelijk van het – risicovolle – advertentiemodel, het beschikt ook over aanvullende diensten. Google Cloud is een veelbelovende dienst, zoals AWS dat is voor Amazon. De zoekmachine profiteert intussen van de economische expansie en het absurd hoge marktaandeel bij internetzoekopdrachten.

Square is een fintechbedrijf dat PayPal naar de kroon kan steken. Belangrijkste groeimotor is de p2p Cash App. Sinds maart beschikt Square over een eigen bankvergunning, waardoor het een scala aan digitale financiële diensten kan aanbieden met hoge marges.

Visa noteert nu op de tiende plek onder de large caps. Het is een cyclisch aandeel, dat het vooral goed doet als de VS en de wereldeconomie groeien. Het kan snel terugveren na mindere perioden. Er is nog veel terrein te winnen in een wereld waarin contanten een grote rol spelen.

Berkshire Hathaway zal over 14 jaar waarschijnlijk niet meer onder leiding staan van Warren Buffett en Charlie Munger, maar een route naar winst hebben zij wel uitgestippeld. De posities van Berkshire zitten vooral in cyclische bedrijven als Visa en in dividendaandelen. Als de opvolgers vasthouden aan de langetermijnvisie van Buffett, zou Berkshire kunnen uitgroeien tot een echte large cap.

Lees ook: 9 langetermijnaandelen voor het komende decennium

Reacties

3 Posts
Mariske
1
Geen enkel Chinees bedrijf in de top 10? Het is duidelijk dat deze lijst door een Amerikaan is gemaakt.
GrandmasterC
0
@Mariske: Niet zo vreemd, er is vrijwel geen enkel groot Chinees bedrijf dat nu wereldwijd bezig is en een even grote marktkapitalisatie heeft als b.v. Microsoft en Amazone. (Baba en Tencent zijn nog te klein).
ronstark
0
ze vergeten iig nvidia. wel een heel simplistisch lijstje. ik denk dat minstens de helft chinees gaat worden.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.