5 tips om goed voorbereid te zijn op de volgende Fed-verrassing

Door Belegger.nl op 21 juni 2021 17:00 | Views: 9.820

5 tips om goed voorbereid te zijn op de volgende Fed-verrassing

Afgelopen week werden beleggers verrast door de Amerikaanse centrale bank, die liet doorschemeren dat vóór eind 2023 al twee renteverhogingen zullen zijn geweest. Dat is eerder dan verwacht. 

Hoewel Fed-voorzitter Jerome Powell later nog aangaf dat de soep waarschijnlijk niet zo heet wordt gegeten, zat de schrik er toch wel in. Hoe kunnen beleggers zich voorbereiden op de volgende Fed-'verrassing'?

MarketWatch ondervroeg verschillende experts en komt met vijf manieren.

1. Ga voor kwaliteit

Dat de Fed het beleid aanpast, betekent dat we straks richting het midden van de economische cyclus bewegen, vanaf de stormachtige groei waar we nu nog in zitten. In plaats van te kiezen voor speculatieve aandelen - die het nu goed doen – zouden we moeten gaan voor kwaliteit, stelt Emily Roland, hoofdstrateeg bij John Hancock Investment Management.

Maar wat is kwaliteit dan? "Bedrijven met hoge winstmarges, een sterke balans, een sterke vrije kasstroom en een hoog rendement op eigen vermogen. Je kunt zoeken naar individuele namen die op al die punten goed scoren, maar er is ook een shortcut: de sector die in het algemeen het best voldoet aan die kwaliteitseisen is de technologische. Technologie gedijt ook goed in een meer gematigd groeiklimaat."

2. Vergeet de ‘heropenings’-aandelen niet

Brian Barish, portefeuillemanager bij Cambiar Investors, is niet zo bang voor het terugschroeven van de stimulering door de Fed. Hij blijft bij re-opening plays als Uber, Sysco (leverancier aan restaurants) en retailer Bed Bath & Beyond, en bijvoorbeeld casino- en entertainmentbedrijven. 

Sandy Villere, portefeuillemanager bij Villere & Co, is het met hem eens, omdat de verwachte renteverhogingen in de verre toekomst liggen. "Als de rentes tot ver in 2023 laag blijven, hebben we nog een lange tijd met lage rentes."

3. Wees voorzichtig met meme-aandelen en cryptovaluta

Volgens Roland gaf de Fed afgelopen week een gemengd signaal af: aan de ene kant denkt de centrale bank dat de inflatiepiek tijdelijk is, aan de andere kant haalt ze de renteverhogingen naar voren. Waarom wil de Fed de rente eerder verhogen? 

"Een theorie is dat de Fed bezorgd is over alle excessen in de markt, zoals meme-aandelen en cryptovaluta. De overvloedige liquiditeiten van de Fed en de steunmaatregelen vanuit de overheid hebben hier wel degelijk aan bijgedragen."

4. Kies voor minder vastgoed, energie en grondstoffen

Volgens Tim Murray, strateeg bij T. Rowe Price, is het belangrijkste dat de Fed behoedzamer is geworden. "Ze vliegen niet meer op de automatische piloot."

Dat is slecht nieuws voor die delen van de markt die doorgaans het meest profiteren van inflatie, zoals vastgoed, energie en grondstoffen. Maar Murray denkt niet dat de Fed er zo bovenop zal zitten dat de economische groei de nek omgedraaid wordt. "Er is nog leven genoeg in andere cyclische sectoren, zoals industrie." 

5. Maak u niet te veel zorgen

Maak u tot slot niet te veel zorgen over een dreigend ‘taper tantrum’. In het verleden zorgde verkrapping voor heftige beursreacties, krijgen we dat nu weer? "Waarschijnlijk niet", stelt Murray gerust. "In 2013 verwachtte vrijwel niemand het, nu worden we tot in den treure voorbereid."

Zie ook: Weer een 'taper tantrum' als in 2013?

Reacties

2 Posts
suske wiet
0
Maan Arkenbosch
0
Punt 5 betekent steeds waardelozer (koopkracht) geld. Dus blijvend hoge inflatie, welke versterkt wordt door vlucht in waardevaste zakelijke waarden, zoals onroerend goed, goud, zilver,edelmetalen, hoogwaardige kunst en grondstoffen zoals olie, landbouw producten en bouwmaterialen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.