9 aandelen om de inflatiestorm te doorstaan

Door Belegger.nl op 2 december 2021 08:40 | Views: 15.902

9 aandelen om de inflatiestorm te doorstaan

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november veel sterker gestegen dan verwacht. Welke aandelen bieden bescherming tegen de geldontwaarding?

Gisteren bleek dat dat in ons land de inflatie over november naar 5,6% is gestegen. Jim Cramer zei op CNBC dat er genoeg manieren zijn om een portefeuille te laten groeien, zelfs als de inflatie stijgt. Goede inflatieaandelen zijn volgens hem te vinden bij banken, grote farmaceutische bedrijven en tech. Een andere strategie is om te focussen op solide dividendgroei.

Patrick Sanders zet op InvestorPlace negen solide inflatieaandelen op een rij.

Apple

Apple staat bovenaan de lijst met mogelijk inflatiebestendige aandelen. Met een enorme marktwaarde en ruime kas kan het een daling goed doorstaan - en of de koers daalt, is nog maar de vraag. Het rendement in 2021 bedraagt tot nu toe 24%. In het vierde kwartaal zijn sterke verkoopcijfers te verwachten. De winst ligt zo’n 70% hoger dan een jaar geleden. Wel bleef de omzetgroei wat achter als gevolg van de chiptekorten.

Nvidia

Het aandeel Nvidia was volgens onderzoekers in november een van de meest gekochte aandelen op Wall Street. Dit jaar is het al met meer dan 140% gestegen.

Nvidia is een van de grootste halfgeleiderbedrijven ter wereld. Er is een chiptekort en chips zijn nodig om alles te laten werken, van elektrische voertuigen tot computers en kleine elektronica. En de vraag blijft sterk. Bij de laatste kwartaalcijfers werden de verwachtingen van analisten wederom overtroffen.

Lees ook: 'Nvidia is een absolute topper'

Walmart

Dan een aandeel uit de categorie Ahold Delhaize. Het betreft Walmart, de grootste detailhandelaar ter wereld. In het derde kwartaal bleek Walmart goed in staat de schappen gevuld te houden. Het weet de problemen in de toeleveringsketen te beheersen. Walmart heeft een omzet van 519 miljard dollar uit 10.500 winkels in 24 landen en is ook online actief.

American Express

Creditcardmaatschappij American Express is een van de beste aandelen om te kopen als de prijzen stijgen. Waarom? American Express richt zich zowel op zakelijke klanten als op welgestelde particulieren. Het bedrijf verdient 82% van zijn winst met provisies, commissies en andere inkomsten. Slechts 18% komt van rente. In het derde kwartaal overtroffen winst en omzet de verwachtingen. Het aandeel is dit jaar met bijna 28% gestegen.

Chevron

Bij oplopende inflatie zijn aandelen van oliemaatschappijen vaak een solide keuze. Een aandeel als Shell ligt dan natuurlijk voor de hand. Maar ook het Amerikaanse Chevron, dat behoorlijk in de kosten heeft gesneden, kan een goede keuze zijn.

Volgens Man Group waren energiegrondstoffen de best presterende beleggingscategorie in de laatste acht periodes van geldontwaarding. Chevron is dit jaar 37% meer waard geworden, maar noteert nog altijd ver onder zijn piek. Bovendien betaalt het een aantrekkelijk dividend van 4,68%.

Newmont Corporation

Goud wordt beschouwd als veilige haven in tijden van inflatie en marktdaling. Cryptocurrencies zijn misschien flitsender en doen het de afgelopen maanden beter. Toch is het aandeel Newmont een solide keuze.

Newmont is 's werelds grootste gouddelver en heeft een sterke balans. Het aandeel zou gelijk op moeten bewegen met goud. Dit jaar is het 8% in waarde gedaald. Toch handhaven analisten hun koopadvies, met een koersdoel dat 14% hoger ligt. Inflatie kan het aandeel dat broodnodige zetje geven.

Dollar General

Bij geldontwaarding hebben consumenten minder te besteden. Een discounter als Dollar General is in zulke tijden een goede koop. Consumenten kunnen er terecht voor goedkoop voedsel, snacks, schoonmaakproducten, gezondheids- en schoonheidsproducten, kleding en seizoensgebonden artikelen.

Dit jaar is het aandeel Dollar General 6% gestegen. De omzet ligt zo’n 53% hoger dan 2017. Analisten zijn optimistisch over het aandeel.

Dollar Tree

Een andere discountwinkelketen is Dollar Tree. Het verkoopt bulkartikelen tegen lage prijzen. Tot voor kort ging alles voor een dollar de winkel uit, maar ook daar heeft de geldontwaarding effect.

De prijzen worden verhoogd naar 1,25 dollar, naast producten van 3 en 5 dollar in de schappen. Het verhogen van de prijzen stelt Dollar Tree in staat om een grotere verscheidenheid aan producten te verkopen. Omzet en winst overtroffen de analistenverwachtingen. Het aandeel koerst dit jaar 25% hoger.

Target

Nog een discounter als inflatieaandeel. Target is actief in een iets hoger segment. Het aandeel is dit jaar 40% gestegen, maar daalde na de laatste kwartaalcijfers, ondanks dat de verwachtingen werden overtroffen. De vooruitzichten werden ook naar boven bijgesteld. Target waarschuwde echter dat de marges de komende maanden onder druk zouden komen te staan door stijgende arbeidskosten en verstoringen in de toeleveringsketen.

Die koersdip is gewoon een koopkans voor het aandeel. Dat is niet alleen de mening van Sanders, hij krijgt bijval van analisten.

Lees ook: 10 defensieve Europese aandelen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront