Beleggen in Azië? Houd rekening met deze 4 punten

Door Justin Doornekamp op 4 januari 2022 08:40 | Views: 7.166

Beleggen in Azië? Houd rekening met deze 4 punten

Beleggen in Azië brengt verhoogde risico's met zich mee, maar biedt ook veel kansen. Waar moet u op letten?

De start van het nieuwe jaar biedt altijd een goed moment om uw beleggingsportefeuille nog eens tegen het licht te houden. Mogelijk vindt u het tijd om een positie op te bouwen in Aziatische aandelen. Vooral diverse Chinese aandelen zijn vorig jaar flink afgestraft, als gevolg van de harde hand van de Chinese overheid.

Maar waar moet u nu op letten als u Aziatische aandelen overweegt? We sommen vier aandachtspunten op.

1. Verandert er iets in de covid-strategie?

Mike Shiao, Chief Investment Officer, Asia ex Japan bij Invesco, ziet dat de vaccinatiegraad in Azië boven het wereldgemiddelde ligt en dat in rijkere economieën zoals Singapore, Zuid-Korea en China meer dan 70% van de bevolking volledig is gevaccineerd.

“Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in die regio’s zal, ongeacht de aanpak in verschillende landen, waarschijnlijk globaal genomen onder de wereldwijde trends blijven”, aldus Shiao.

Hij waarschuwt wel voor het lokale beleid. Zo zorgde de harde aanpak van de Chinese overheid er afgelopen jaar nog voor dat techbedrijven, maar ook educatiebedrijven, hun koers fors onderuit zagen gaan. 

Verder heeft de “zero-covid-strategie” in China volgens de CIO vermoedelijk tot gevolg dat de economische groei in 2022 zal vertragen, zoals afgelopen zomer ook het geval was.

In andere markten is er meer bereidheid voor een minder streng coronabeleid denkt Shiao, en dat stuwt in de richting van snellere groei.

Overweegt u om in Azië te beleggen, dan is een spreiding over de regio, bijvoorbeeld via ETF’s, dus belangrijk. 

2. Wat doen de centrale banken in Azië?

Veel centrale bankiers zijn het er inmiddels over eens: de inflatie is toch niet zo tijdelijk als gedacht. De consumentenprijzen, maar ook producentenprijzen, schieten momenteel door het dak en dit zal tot gevolg hebben dat de centrale banken in actie moeten komen.

In de Verenigde Staten wordt inmiddels rekening gehouden met meerdere renteverhogingen in 2022. In Zuid-Korea heeft afgelopen augustus al een eerste renteverhoging plaatsgevonden: dit is daarmee het eerste Aziatische land dat zijn beleid normaliseert.

“De verwachting is dat andere centrale banken dit voorbeeld zullen volgen”, aldus de CIO van Invesco. Wel verwacht hij dat de centrale banken in Azië het ruime beleid langer kunnen aanhouden, omdat de inflatie in de regio minder hard stijgt dan in de VS.

China lijkt nog niet zo ver te zijn. De Chinese centrale bank, de People's Bank of China (PBOC), heeft onlangs juist de rente verlaagd, voor het eerst sinds april vorig jaar.

3. Komen er verschuivingen in de regionale toeleveringsketens?

Momenteel kampen veel bedrijven met tekorten en dat leidt ertoe dat sommige producten lange tijd niet meer verkrijgbaar zijn. Het probleem zit in de aanvoerketen: landen als China, Vietnam en Thailand, waar veel producten vandaan komen, kampen met aanhoudende covid-uitbraken en moeten fabrieken tijdelijk sluiten.

De gevolgen voor de wereldhandel zijn enorm en dus is er steeds vaker een discussie of we nog wel zo afhankelijk willen zijn van China als het om onze producten gaat.

Steeds meer bedrijven in Europa en de VS besluiten om de productie van onderdelen zelf voor hun rekening te nemen, waardoor beleggers zich zorgen maken over de toekomstige herschikking van de regionale bevoorradingsketen.

Shiao vindt die zorgen niet volledig terecht. Hij verwacht dat Azië een belangrijke productiehub blijft in de toekomst. De overvloedige en kwalitatief hoogstaande arbeidskrachten, verbeterende infrastructuur en hervormingsgezinde regeringen zijn allemaal positieve factoren.

“Zelfs in China, waar de kosten van zakendoen stijgen, blijft de meerderheid van de buitenlandse bedrijven liever aanwezig. Niet alleen vanwege de mogelijkheid om de groeiende binnenlandse markt te kunnen bedienen, maar ook vanwege het vertrouwen in de ecosystemen van de toeleveringsketen”, aldus de CIO.

Wel is het volgens hem gevaarlijk om afhankelijk te zijn van één locatie. “Met zijn diverse demografische kenmerken, geografie en cultuur, blijft Azië bedrijven echter uiteenlopende mogelijkheden bieden.”

4. Hoe pakt Azië duurzaamheid aan?  

De coronacrisis heeft ook het aspect duurzaamheid weer op de kaart gezet. Veel bedrijven proberen in verhoogd tempo klimaatneutraal te raken en ook van Azië wordt verwacht dat het een stap gaat maken richting een duurzame samenleving.

Maar daar liggen wel de nodige uitdagingen, zo ziet Shiao. Immers, drie van de vijf grootste uitstoters van broeikasgassen komen uit Azië, namelijk China, India en Indonesië.

Ondertussen zorgt de ongelijkheid in de verschillende landen voor sociale onrust en wordt het gebrek aan deugdelijk bestuur door internationale beleggers vaak aangehaald als een belangrijke factor om voorzichtig te zijn met Aziatische posities. Het is dus belangrijk dat Azië een slag gaat maken op dit vlak.

Volgens Shiao zetten beleidsmakers in Azië zich hier wel actief voor in. “Deze inspanningen zullen uiteindelijk leiden tot een sterke regionale economie en toenemende kansen voor beleggers. Hierdoor zal de aantrekkingskracht en de instroom in de assetklassen alleen maar toenemen.”

Lees ook: Waarom de 21e eeuw Azië toebehoort


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.