Speuren naar interessante Europese dividendaandelen

Door Redactie op 1 april 2022 08:30 | Views: 13.321

Speuren naar interessante Europese dividendaandelen

Morningstar is altijd op zoek naar interessante Europese dividendbetalers. Senior analist Michael Field identificeert de aandelen die het best gedijen in het huidige klimaat en ook in de toekomst het dividend kunnen blijven betalen.

"Vóór de pandemie leefden we in een wereld die een stuk stabieler aanvoelde. Veel beleggers keken simpelweg naar wat in het verleden betaald werd en welke bedrijven een stabiel businessmodel hebben, en bleven daar vervolgens gewoon in investeren. Corona gooide een enorme knuppel in het hoenderhok. Dat was voor ons aanleiding om opnieuw te kijken naar de lijst met Europese dividendaandelen."

De problemen in de toeleveringsketen zijn voor veel bedrijven lastig. Welke bedrijven zijn het best gepositioneerd om die te overleven? Field: "Het makkelijke antwoord is: de namen die weinig van doen hebben met supply chains. Bankaandelen bijvoorbeeld zijn relatief immuun voor die problemen."

Verticaal in de keten of een sterk merk

"Maar als je kijkt naar ondernemingen die wél te maken hebben met een toeleveringsketen, zijn bedrijven in bijvoorbeeld speciale chemicaliën en cementfabrikanten interessant. Die hebben een eigen, zekere aanvoer. Ze zijn verticaal geïntegreerd in de keten, waardoor ze minder afhankelijk zijn van andere bedrijven. Dat is gunstig in een omgeving als deze. Maar ook concerns met sterke merken zijn goed gepositioneerd in deze omgeving; H&M en BMW zijn grote namen die wij interessant vinden."

Morningstar heeft de lijst Europese dividendbetalers onderworpen aan een stresstest. "De analisten hielden ieder bedrijf nog eens tegen het licht en keken naar de lange termijn. Welke concerns zijn werkelijk in staat om genoeg cashflow te genereren in de komende vijf jaar? En welke zullen ook de komende vijf jaar nog dividend kunnen betalen? Houd die lange termijn voor ogen."

Europa nog altijd beste plek

Volgens Field is Europa, ondanks de oplopende inflatie en de ophanden zijnde renteverhogingen, nog altijd de beste plek om te investeren. "Zeker in vergelijking met de VS en het VK, waar de inflatie nog hoger is en waar de rente harder stijgt."

Zie ook: Morningstar selecteert 28 betrouwbare Europese dividendbetalers

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.