'Na piek in 10-jaarsrente draait de wind voor techaandelen'

Door Redactie op 9 juni 2022 08:30 | Views: 11.727

'Na piek in 10-jaarsrente draait de wind voor techaandelen'

Techaandelen zijn zeer gevoelig voor veranderingen in de tienjaarsrente. Maar die lijkt zijn hoogste punt voor dit jaar te hebben bereikt. In dat geval kunnen techaandelen profiteren, schrijft senior beleggingsanalist Luke Lango in een column op InvestorPlace. Hij rekent op een koopexplosie van techaandelen.

Iedereen wil toch techaandelen kopen als de koers dipt? Natuurlijk jaagt de huidige uitverkoop in deze sector angst aan. Maar diep van binnen weten we allemaal dat deze duikvlucht een geweldige koopkans gaat opleveren.

Waarom? Omdat technologie de toekomst van de maatschappij vormt. Technologie verandert alles. Hoe we reizen, werken, spelen, eten en nog veel meer. Dus, op lange termijn zullen techbedrijven de economische vraag van de wereld absorberen, hun inkomsten en winst laten groeien en de grootste koersstijgingen zien. Zo simpel is het, volgens Lango.

Lees ook: Microsoft in de koopjeshoek

De grote vraag is alleen wanneer de bodem is bereikt en het beste koopmoment is aangebroken. Lango denkt dat dat wel eens nu kan zijn, omdat de rente op Amerikaanse staatsobligaties een piek heeft bereikt en de tienjaarsrente een cruciale factor is voor de waardering van techaandelen.

Waardering

Het effect van de tienjaarsrente op techaandelen is tweeledig: die raakt de waardering en de kosten van de groei. Een hogere rente betekent dat de contante waarde van toekomstige winsten, teruggerekend naar nu, lager uitvalt. Dat effect van die lagere contante waarde is vooral groot bij groeiaandelen, zoals techbedrijven waarvan de winsten sterk stijgen.

Traditioneel wordt de waarde van aandelen berekend aan de hand van de netto contante waarde van de toekomstige kasstromen van een bedrijf. De disconteringsvoet daarin is de tienjaarsrente. Hoe hoger de risicovrije rente, hoe lager de netto contante waarde van de toekomstige kasstromen en hoe lager de waardering.

Daarom betekent een hogere tienjaarsrente een lagere waardering nu. Dat geldt met name voor techaandelen die hun waarde halen uit de toekomstige kasstromen en niet uit huidige activa.

Kosten van groei

Veel techbedrijven focussen met hun ontwrichtende en vernieuwende producten op groei. Ze proberen marktaandeel te veroveren en zijn niet gericht op winstgevendheid. Daarmee zijn ze dus afhankelijk van extern kapitaal om hun groei te financieren. Bij een lage rente is er genoeg goedkoop kapitaal. Bij hogere rente wordt het schaars en duur.

De relatie tussen de tienjaarsrente en techaandelen was uitzonderlijk sterk in 2022. De scherpe stijging van de tienjaarsrente leidde rechtstreeks tot een sterke daling van techaandelen. Een goed koopmoment is dus als de tienjaarsrente piekt.

Volgens Lango is dat nu. De grafiek laat zien dat de rente begin mei piekte op 3,1% en sindsdien daalde. En niet toevallig zijn de techaandelen in diezelfde tijd gestegen.

Keerpunt in rente en techkoersen

Lango vermoedt dat dit het begin is van een ommekeer. Hij heeft het in zijn column over een aanstaande ineenstorting van de rente op staatsobligaties en een geweldige uitbraak in techaandelen. Zijn overtuiging baseert Lango op historische data, en die wijzen er volgens hem op dat de obligatierente een top heeft bereikt.

Een belangrijke maatstaf in de financiële wereld is de spread tussen de tienjaars en de driemaands rente. Lango noemt dit de ‘10-3 spread’. Sinds 1980 bedroeg die gemiddeld zo’n 165 basispunten. Op dit moment zitten we precies op dat gemiddelde, met een 10-3 spread van 169 basispunten.

De 10-3 heeft de neiging cyclisch te bewegen: groter te worden wanneer de Federal Reserve de rente verlaagt (steilere rentecurve) en te verkrappen bij renteverhogingen (vlakkere rentecurve). De 10-3 spread verkrapt doorgaans één op één met renteverhogingen, dus elke renteverhoging van 25 basispunten leidt meestal tot een verkrapping van 25 basispunten in de 10-3.

In dit patroon, ziet Lango duidelijk, zijn in de afgelopen 40 jaar geen uitzonderingen geweest. En hij ziet het nu opnieuw gebeuren.

Rally in techaandelen op komst?

De 10-3 spread piekte eerder dit jaar op 2,3% en is intussen teruggezakt naar zo’n 1,7%, in lijn met het historische patroon. De verwachting is dat de Fed dit jaar de rente met zeven tot elf kwartjes zal verhogen. Momenteel is de tienjaarsrente zo’n 2,95%, en volgens de berekeningen van Lango heeft die in 2022 zijn top bereikt. En zal dus gaan dalen.

Als dat zo is, dan betekent dat dat techaandelen zich op kunnen maken voor een rally.

Koopmoment

Voor Lango is het enkel een kwestie van wanneer het beste koopmoment voor techaandelen is aangebroken. De korte koersstijgingen in maart en mei laten zien dat deze aandelen hoger willen. Ze zijn te zwaar afgestraft, ondergewaardeerd en ‘oversold’. Het is wachten op een goede katalysator om een doorbraak naar boven te forceren.

De belangrijkste tegenwind voor techaandelen was dit jaar de scherpe stijging van de tienjaarsrente. Die stijging lijkt nu te kunnen omslaan in een daling. Als dat zo is, staat de techsector een krachtige rugwind te wachten en kan een opgehoopte ‘buy-the-dip’-vraag naar techaandelen de koersen snel opdrijven.

Als de voorspelling van Lango uitkomt, kan dit uitgroeien tot een van de beste kansen op de aandelenmarkt. Maar wees gewaarschuwd: Lango staat bij TipRanks bijna onderaan. Markten zijn niet te voorspellen, resultaten uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst en deze rentedaling kan heel goed een tijdelijke correctie zijn, wat de historische data ook beweren.

Lees ook: Wat bearmarkten ons kunnen brengen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.