SocGen: huizen- en kredietmarkten zijn volgende dominostenen

Door Belegger.nl op 27 juni 2022 08:40 | Views: 10.964

SocGen: huizen- en kredietmarkten zijn volgende dominostenen

De bearmarkt is voorlopig nog niet voorbij en kan wel eens veel langer duren als de economie in een scenario belandt zoals in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, waarschuwt een aandelenstrateeg van Société Générale.

De S&P 500 kan nog tientallen procenten dalen en als volgende dominostenen kunnen de huizen- en kredietmarkten worden geraakt, zo luidt het duistere scenario van Manish Kabra, hoofd Amerikaanse aandelen bij de Franse Bank.

Trapt de Fed te hard op de rem?

Sinds vorige week bevindt de S&P 500 zich officieel in een bearmarkt. De belangrijke graadmeter is meer dan 20% gedaald ten opzichte van de piek op 3 januari. Het eerste halfjaar lijkt historisch slecht te worden voor beleggers.

De markten vrezen dat centrale banken proberen met een strakker monetair beleid greep te krijgen op de hoge inflatie. Maar zij maken zich zorgen dat de rentetarieven té sterk zullen stijgen waardoor een recessie veroorzaakt kan worden.

Domino-effect door renteverhogingen

Kabra zegt voor 2022 een risicomijdende en defensieve houding aan te nemen, omdat renteverhogingen door de Fed nevenschade zullen aanrichten.

Kabra is vooral bearish op Amerikaanse consumentenaandelen, financials en smallcaps. De strijd tegen inflatie lijkt een domino-effect te veroorzaken, waarbij de huizen- en kredietmarkten de volgende dominostenen kunnen zijn die omvallen.

S&P 500 nog eens 33% lager

Als de Fed er niet in slaagt vat te krijgen op de prijsstijgingen, zou een inflatieschok zoals in de jaren 1970, gevolgd door een recessie, de S&P 500 nog eens 33% lager kunnen duwen ten opzichte van het huidige niveau, vreest hij. De S&P 500 daalt namelijk gemiddeld 33% tijdens een recessie.

De huidige daling van 24% suggereert dat we 72% van een gemiddelde recessie hebben verdisconteerd. Dat wil volgens SocGen zeggen dat een recessiekans van 72% is ingeprijsd. Bij een stand van 3200 punten zal de S&P 500 een recessie volledig hebben ingeprijsd. Op dit moment koerst de graadmeter rond de 3800 punten.

Fair value op 3850 punten

Kabra schat de 'fair value' van de S&P 500 op 3850 punten. Een koers van 5000 punten is mogelijk tegen 2024, wanneer de grootste inflatieschok is geweest en de Fed waarschijnlijk niet alleen klaar is met renteverhogingen, maar ook begonnen is met een renteverlagingscyclus en de Amerikaanse 10-jaarsrente weer dichter bij 2% ligt, schreef Kabra in het rapport van SocGen.

De reële rente op de 10-jaars U.S. Treasury daalde deze week met 14 basispunten naar 3,04%. De rente op schatkistpapier beweegt tegengesteld aan de koers. 

Reëel loon blijft voorlopig negatief

Consumenten zullen nog een jaar lang de gevolgen voelen van de prijsstijgingen met een negatieve loongroei, nu de benzineprijzen pieken en de hypotheekrente naar het hoogste niveau sinds 2008 stijgt.

De belangrijkste reden voor de bearishness ten aanzien van de Amerikaanse consument is de negatieve reële loonstijging in de afgelopen vier kwartalen, schrijft Kabra. Bovendien zal de koopkracht voorlopig niet positief worden, in ieder geval niet voor de zomer van volgend jaar.

Lees verder: 'Economie VS gaat in elkaar storten'

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront