Geachte forum-leden,

Tot op heden bemerk ik een groot aantal negatieve uitlatingen op het fonds aegon. Je kunt je afvragen of dit wel terecht is.
1) Ze laten goede cijfers zien in het 3de kwartaal. 8 (zogenaamde ??) belangrijke analisten hadden een winstvoorspelling afgegeven van 420 miljoen in het 3de kwartaal. Het werd 469 miljoen. (49 miljoen er naast ziteen doch een stijging van 8% en niet een daling van 2% is een slechte voorspelling geweest.)
2) De managers van aegon zijn te concervatief hoor je vaak. Laten we dit beargumenteren de mensen willen wat horen hetgeen in hun straatje past.
Waar wordt dit op gebaseerd? Alleen op het feit dat ze niet met een prognose voor de toekomst komen. Ik geef de bestuurders hier groot gelijk in deze prognose achterwege te laten en wel om verschillende redenen.
a.) De financiele markten zijn nog lang niet op orde.
b.) De dollar is een te speculatief fenomeen waar aegon steeds op afgerekend wordt. Goede beleggers moeten dit natuurlijk wel weten.
c.) De rente wordt mede bepaald hoe de markt werkt en de bestuurders van de centrale banken hierop inspelen. Opzich niets mis mee, maar geen argument om met een prognose te komen, die het naar beneden of naar boven-aspect behoorlijk beinvloeden.
d.) De VS, het Verenigd Koningrijk en Nederland zijn de belangrijkste landen waar aegon omzet en winst genereert. Men weet toch, dat de leven-sector het moeilijk heeft en dat deze sector zeer op de kleintjes moet letten. De kosten zijn bij aegon behoorlijk gereduceerd en hierbij is een concervatieve benadering dan ook zeker op zijn plaats.
e) Voor aegon betaal je 11 x de winst per aandeel. Bij grote concurrenten in Amerika betaal voor de gemiddelde verzekeraar in Amerika 16 x de winst per aandeel.
f) Aegon wordt teveel afgerekend op onderdelen en gebrek aan visie hoor je vaak. Wat zijn de argumenten hiervoor, indien ik het bovenvermelde van mijn bevindingen al op een rij heb gezet. Straks gaat het in eens weer heel goed met de economien in verschillende landen en bent u weer genegen om 20 x w/a te betalen.
Conclusie: Wat zijn er toch nog een hoop domme analisten en beleggers.
M.a.w. die beleggers, die daadkracht betonen, weten dit aandeel op zijn juist meritus in te schatten en te honoreren.
M.vr.gr. Henk (hha)