Succesvol beleggen in aandelen: 8 tips

Door Redactie op 4 juli 2016 16:30 | Views: 7.681

Succesvol beleggen in aandelen: 8 tips

Beleggen in aandelen: het is niet voor iedere belegger weggelegd, maar kan erg leuk en lucratief zijn. Maar dan moet u wel weten wat u doet. Beursexpert Corné van Zeijl van Actiam geeft tegenover IEXGeld acht tips voor succesvol beleggen in aandelen.

1. Vasthouden aan je plan

Zorg voor de nodige discipline. Houd bijvoorbeeld een beleggersdagboek bij waarin u schrijft wat uw verwachtingen zijn van het aangekochte aandeel, waarom u het koopt en op welke koers u wil verkopen. Vergeet daarnaast na het aankopen de aankoopkoers. 

Het belangrijkst is dat u zo achteraf kunt zien hoe u rond het moment van aankoop over een aandeel dacht. Zo voorkomt u dat u wordt beïnvloed door het beurssentiment. Volgens Van Zeijl werken daarom aankooplimieten ook goed voor de lange termijn.

2. Bij twijfel niet doen

Twijfelt u ergens over en bent u er niet zeker van? Doe het dan gewoon niet. 

3. Denk als individu 

Laat u als belegger niet leiden door kuddegedrag maar denk voor uzelf. Bij sommige aandelen die u in portefeuille hebt zal wellicht hard gelachen worden, maar deze kunnen maar zo eens het meeste stijgingspotentieel hebben. 

4. Zet niet alles op een paard

Stop niet al uw eieren in een mandje, maar spreid uw risico. Natuurlijk kan het goed gaan als u vol inzet op een bepaald aandeel, maar als het misgaat bent u gelijk een groot deel van uw geld kwijt. 

5. Beperk uw spreiding

Spreiden is een goede zaak, maar beperk uw aandelenportefeuille tot een aandeel of vijftien. Bij meer dan vijftien aandelen in portefeuille wordt het lastig bijhouden én worden de kosten relatief hoog. Daarnaast vermindert het risico boven de vijftien tot twintig aandelen niet meer. 

6. Laat u niet gek maken door de koersen

Word vooral niet zenuwachtig van de koersen. Wordt u dat wel? Dan heeft u wellicht te veel risico genomen. Als u wakker ligt van uw aandelen dan maakt u daardoor wellicht verkeerde beslissingen. Kijk dan ook niet te veel naar de koersen. 

7. Kijk naar de reacties op nieuws

Wanneer er negatief gereageerd wordt op positief nieuws, zal de markt meestal op zijn top zitten. Wordt er positief gereageerd op negatief nieuws, dan zit de markt meestal op zijn bodem en zit al het slechte nieuws al in de koersen verwerkt. 

8. Denk analytisch

Probeer te bedenken waarom een koers een bepaalde kant op gaat en vraag u af of dit terecht is. En wat is de koerswinstverhouding en waar kan die heen? Bedenk datzelfde voor de winst per aandeel. 

Lees ook: Drie beleggingsfouten om te mijden


Deze tips zijn onderdeel uit de Cursus Beleggen van Corné van Zeijl en zijn in die hoedanigheid eerder verschenen op IEXGeld.nl

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.