De 17 meest aantrekkelijke dividendaandelen

Door Redactie op 20 september 2016 16:05 | Views: 13.637

De 17 meest aantrekkelijke dividendaandelen

Met enige regelmaat publiceert Morningstar een lijst met favoriete aandelen van the Ultimate Stock Pickers, 26 fondsmanagers die ze bij Morningstar hoog hebben zitten. Deze week worden daar door de fondsexpert de aantrekkelijkste dividendaandelen uitgefilterd. 

Hieronder vindt u de top 10 van aandelen uit de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers met het hoogste dividendrendement (klik op de afbeelding voor een grotere weergave). 


Hoger dividendrendement dan gemiddeld

De lijst met dividendaandelen wordt aangevuld met een tweede lijst waarop aandelen staan met een dividendrendement dat hoger is dan het gemiddelde van de S&P 500. Daarnaast zitten deze aandelen bij meer dan vijf van de 26 fondsmanagers in portefeuille.

Verder vindt u op deze lijst alleen bedrijven met een bepaald (narrow of wide) concurrentievoordeel (economic moat) en die laag of medium scoren op de Uncertainty Rating van Morningstar.

Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere weergave. 


Op de lijst staan bedrijven die een hoger dividendrendement opleveren dan de S&P 500, die in een stabiele omgeving actief zijn en waarbij weinig onzekerheid is rondom de toekomstige kasstromen. Kenmerken die het neerwaartse risico voor beleggers reduceren, volgens Eric Compton en Greggory Warren, analisten bij Morningstar. 

Let op de risico's 

Toch betekent dat niet dat beleggen in dividendaandelen niet gepaard gaat met risico’s. Zo kan het dividendrendement onhoudbaar zijn of kunnen dividendaandelen aan de dure kant zijn. Onze columnist Jeffrey Schumacher van Morningstar schreef er hier al eens over. 

Compton en Warren keken met de risico’s in het achterhoofd daarom nog eens naar de lijsten maar nu met de focus op zowel een dividendrendement dat solide is, als op een gunstige verhouding tussen de koers en de faire value-schatting. Ze kwamen uit bij sectoren die binnen de S&P 500 tot nu toe dit jaar achterbleven: de gezondheidszorg en de financiële sector. 

Gezondheidssector

Met name bedrijven in de gezondheidssector zijn volgens de analisten aantrekkelijk gewaardeerd. Ze wijzen binnen die sector specifiek op AbbVie en Novartis, waarvan de koers minstens 10% onder de door Morningstar berekende fair value-schatting ligt. 

Geneesmiddelenfabrikant AbbVie – met een dividendrendement van zo’n 3,5% - noteert 12% onder de fair value die Morningstar inschat op 73 dollar per aandeel. De koers van het bedrijf werd gedrukt door het politieke debat in de Verenigde Staten rondom de Obamacare-hervormingen, maar analist Damien Conover van Morninstar denkt dat het bedrijf een sterke productportefeuille heeft met sterke merkmedicijnen die hoge marges hebben en de potentie om verder te groeien. 

Medicijnmaker Novartis noteert met een dividendrendement van 3,4% zo’n 10% onder de fair value-schatting. Conover vindt dat de sterke portefeuille met gepatenteerde geneesmiddelen in combinatie met het distributienetwerk, Novartis zowel pricing power als een voorsprong op concurrenten geeft.

Negatief aan Novartis is dat de patenten na een aantal jaar aflopen. Toch kan Novartis voor die tijd investeren in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en zo zorgen voor een gevulde pijplijn. Conover schat in dat de patentuitloop per saldo zorgt voor een omzetdaling van 10% in de komende drie jaar. Het dividend zal echter verhoogd blijven worden dankzij de sterke kasstroom. Waarschijnlijk wel in een lager tempo dan voorheen. 

Lees ook: Dividendbeleggers opgepast

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.