10 bedrijven die recent het dividend met minstens 10% verhoogden

Door Redactie op 6 augustus 2018 07:43 | Views: 14.695

10 bedrijven die recent het dividend met minstens 10% verhoogden

Niemand weet wanneer de stierenmarkt, die in maart 2009 begon zal eindigen, maar de spraakmakende en hoogvliegende technologiesector staat zeker onder druk in dit cijferseizoen. Netflix kwam met teleurstellende groeicijfers van abonnees en Facebook waarschuwde voor een tragere omzetgroei en een snelle stijging van de kosten. 

Door de outperformance van de FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) lijken sommige beleggers vergeten te zijn dat een bedrijf zijn omzet niet elk kwartaal met dubbele cijfers kan verhogen, schrijft Philip van Doorn in een column op MarketWatch.

Alle bedrijven worden uiteindelijk volwassen

Alle bedrijven worden uiteindelijk volwassen en zullen een tragere omzetgroei laten zien. Volgens Van Doorn betekent dit dat we misschien een fase ingaan waarin een op waarde gerichte aandelenselectie mogelijk beter zal zijn dan de op groei gerichte strategieën die de afgelopen jaren zo goed hebben gepresteerd.

In een sterk economisch klimaat en met zoveel kasrijke bedrijven, zou je kunnen verwachten dat velen hun dividenden met enorme bedragen zullen verhogen. Maar veel managementteams geven er de voorkeur aan om extra geld uit te geven aan het terugkopen van aandelen, zelfs tegen recordprijzen. 

Niemand verwacht dat de terugkoopacties op elk niveau zullen doorgaan, maar als een bedrijf zijn reguliere dividenduitkering verlaagt, worden ze doorgaans flink afgestraft. 

Geen dividendverlagingen

Maar wat als een bedrijf tegen de trend in de uitbetaling van het dividend met 10% of meer verhoogt? Dit geeft zeker aan dat het bestuur er groot vertrouwen in heeft dat er voldoende kasstroom is om het dividend te ondersteunen - en dat ze geen dividendverlagingen aan de horizon zien. 

Een combinatie van een aantrekkelijk dividendrendement, een grote recente verhoging van de uitbetaling en een lange geschiedenis van geen dividendverlagingen, kan helpen sommige defensieve aandelen te identificeren die ook een fatsoenlijk inkomen bieden.

Correlatie dividendrendement en koersprestatie

Fondsbeheerder Don Taylor van het Franklin Rising Dividend Fund toonde onlangs aan hoe een snel stijgend dividendrendement kan worden gecorreleerd aan goede koersprestaties van de aandelen op lange termijn.

In de S&P 1500 Composite Index, die bestaat uit de S&P 500, de S&P 400 Mid-Cap Index en de S&P Small-Cap 600 Index, waren er 199 aandelen met een dividendrendement van 3,5% of meer vanaf het einde van 30 juli. 

Onder de 199 waren er 29 bedrijven waarvan de meest recente dividenduitbetaling met 10% of meer werd verhoogd. Wanneer wordt teruggekeken tot 2007 - om ervoor te zorgen dat de bedrijven hun dividenden in de afgelopen jaren niet hebben verlaagd of pas zijn begonnen met dividenduitkeringen - blijft een lijst over van tien bedrijven. 

De algemene koersprestaties van deze groep zijn dit jaar gemengd, maar dat is een korte periode voor serieuze langetermijnbeleggers.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.