Coronavirus is niet alleen positief voor biotechfondsen

Door Redactie op 13 maart 2020 08:30 | Views: 16.977

Coronavirus is niet alleen positief voor biotechfondsen

Nu de angst om het coronavirus de wereldwijde beurzen in zijn greep heeft, zoeken sommige beleggers het in biotechnologieaandelen.

Veel biotechnologiebedrijven zijn immers bezig met de ontwikkelingen van behandelingen en vaccins tegen het besmettelijke virus, dat sinds woensdag door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel wordt bestempeld als een pandemie.

Ook negatieve gevolgen

Toch kan het virus volgens analisten van RBC Capital Markets ook negatieve gevolgen hebben voor de sector, schreven ze in een rapport in handen van Barron's. Zo zouden klinische onderzoeken en beoordelingen door de regelgevende instanties vertraging kunnen oplopen, evenals de lancering van nieuwe medicijnen.

RBC sprak met biotechbedrijven, ambtenaren en leveranciers over de huidige en toekomstige impact van het coronavirus.

Regeneron Pharmaceuticals, Gilead Sciences en Inovio Pharmaceuticals zijn allemaal bezig met de ontwikkeling van behandelingen tegen de ziekte COVID-19, die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Mochten ze een effectief middel ontwikkelen, dan kan dat tot meer omzet leiden.

Klinisch onderzoek belemmerd

Volgens RBC kan het virus de productiepijplijn van bedrijven als Sarepta Therapeutics, Intercept Pharmaceuticals en Sage Therapeutics echter ook vertragen, als klinische proeven en vergaderingen met overheidsregelgevers worden uitgesteld.

Nu veel mensen thuis zitten, hebben bedrijven die klinische onderzoeken uitvoeren in zwaar getroffen landen als China, Zuid-Korea en Italië moeite om proefpersonen te vinden. Dit raakt onder meer Gilead, Intercept and Corbus Pharmaceuticals. Zo liet onderzoeksbedrijf Iqvia onlangs weten dat proefpersonen in China amper meer op komen dagen voor testen.

Vergaderingen afgelast

Een ander mogelijk gevolg van de uitbraak, zo waarschuwt RBC, kan tragere herziening van de regelgeving zijn. Vergaderingen met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kunnen worden geannuleerd, en sommige werknemers in zowel de industrie als de overheid zitten thuis.

Intercept Pharma heeft een belangrijke vergadering met de FDA gepland in april, terwijl Sarepta en Sage momenteel in onderhandeling zijn met de FDA over een aantal ingewikkelde kwesties. Volgens RBC kunnen de nieuwe producten van bovengenoemde bedrijven daardoor vertraging oplopen.

Bedrijven om in de gaten te houden

Een aantal dubieuze midkappers heeft geprofiteerd van de hoop op het vinden van een behandeling of vaccin tegen Covid-19. Een aantal andere bedrijven daarentegen heeft wèl goede vooruitzichten.

Gilead test momenteel een intraveneus antiviraal middel genaamd Remdisivir. Het medicijn boekte geen onverdeeld positieve resultaten in eerdere proeven tegen andere virussen, maar volgens analist Brian Abrahams van RBC kan een succesvol middel tegen het nieuwe coronavirus het bedrijf uiteindelijk een paar honderd miljoen dollar aan omzet opleveren. Reden voor RBC om Gilead op de Outperform-lijst te zetten.

Inovio hoopt in april te beginnen met het testen van een Covid-19 vaccin, en staat mede daarom eveneens op de Outperform-lijst van RBC.

Regeneron werkt samen met de Amerikaanse overheid aan een op gekloonde antilichamen gebaseerde behandeling die mogelijk tegen augustus klinisch kan worden getest. RBC heeft het bedrijf mede daarom aan zijn Sector Perform-lijst toegevoegd.

Gilead, Inovio en Regeneron moeten door beleggers vooral worden beschouwd als een defensieve investering, aldus RBC.

Lees ook: 9 bedrijven die werken aan een coronavaccin

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.