Deze aandelen leveren extra inkomen op

Door Redactie op 15 juli 2020 08:50 | Views: 12.798

Deze aandelen leveren extra inkomen op

Bent u een conservatieve inkomstenbelegger? Overweeg dan om dit kwartaal aandelen van nutsbedrijven, telecombedrijven en ondernemingen in consumentengoederen aan uw portefeuille toe te voegen.

In een column op Marketwatch raadt financieel journalist Brett Arends aan om vooral te focussen op Europese, Japanse en andere niet-Amerikaanse aandelen omdat die het beste dividendrendement kennen tegen een laag risico.

Lage rente duwt beleggers uit obligaties

Beleggers die inkomen willen halen uit hun beleggingen zijn de afgelopen jaren steeds meer aangewezen op aandelen, vanwege de lage rente. Vroeger konden ze met spaardeposito's, staatsobligaties of bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit makkelijk rendementen van zo'n 6% tot 7% per jaar behalen. Zonder risico's of volatiliteit.

Maar die tijd is voorbij: vandaag de dag leveren degelijke staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar op zijn best 0,6% rendement op en sommige staatsobligaties in Europa kennen zelfs een negatieve rente. Inkomstenbeleggers zullen dus naar de aandelenmarkt moeten kijken.

Maar dat lijkt makkelijker gedacht dan gedaan, want veel bedrijven die normaal gesproken een royaal dividend betalen hebben hun dividend inmiddels opgeschort of verlaagd vanwege de coronacrisis; of ze staan op het punt om dat te doen. Volgens SG Securities, de investeringstak van de Franse bank Société Générale, zijn de dividendprognoses wereldwijd in het laatste kwartaal met 13% verlaagd.

... maar aandelen zijn niet zonder risico

Een ander nadeel is dat aandelenbeleggingen niet bepaald zonder risico is; aandelen zijn immers geen obligaties. De koersen zijn een stuk volatieler en de uitbetalingen kunnen zowel worden verlaagd als verhoogd.

En als een bedrijf failliet gaat, krijgen de obligatiehouders meestal nog iets terug, terwijl aandeelhouders hun volledige inleg in rook zien opgaan.

Mik niet op het hoogste dividendrendement

Als u mikt op dividendrendement, is de verleiding groot om te mikken op aandelen met het hoogste dividendrendement. Maar dat is niet altijd een goed idee, waarschuwt Arends. Een schijnbaar hoog rendement is vaak een teken dat een bedrijf in zwaar weer verkeert. Misschien moet het bedrijf geld lenen om de dividendbetalingen te kunnen volhouden (een strategie die zelden goed afloopt) of staat het op het punt het dividend te verlagen.

Volgens Arends is dat momenteel het geval bij veel olie- en grondstoffenbedrijven en een groot aantal Europese banken. Een recent voorbeeld is de dividendverlaging door Shell.

... maar op middenmoters

Volgens Ken French, een vooraanstaand econoom van Dartmouth College, worden de beste langetermijnrendementen behaald bij aandelen die in het tweede of derde kwintiel (van vijf) staan in de ranglijst van bedrijven met het hoogste dividendrendement. Met andere woorden, aandelen waarvan het rendement ver boven het gemiddelde ligt, maar die niet aan de top staan. Middenmoters dus.

Sinds de jaren twintig van de vorige eeuw hebben de dividendrendementen van aandelen in het tweede kwintiel die in het bovenste kwintiel met gemiddeld meer dan een vol procentpunt per jaar verslagen. Aandelen in het midden van het peloton hebben het zelfs bijna twee procentpunten beter gedaan. Hierbij moet wel worden aangetekend dat resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst.

De beste aandelen

Analisten van SG Securities, kijken bij de selectie van dividendaandelen in turbulente tijden liever naar de bedrijfswinsten en de risico’s op de balans.

Het huidige mandje met aandelen van hoge kwaliteit die inkomsten genereren van SG Securities bestaat voor 21% uit telecomaandelen en 21% uit aandelen in de sector consumentengoederen. Verder is 19% ingeruimd voor nutsbedrijven en 11% voor bedrijven in de gezondheidszorg. In de sector consumentengoederen zitten onder andere grote tabaksfabrikaten en bedrijven zoals het Brits-Nederlandse Unilever.

Opvallend genoeg ontbreken aandelen uit de financiële sector, terwijl er ook vrijwel niet wordt belegd in olie- en gasbedrijven.

Het mandje heeft een sterke geografische spreiding. Zo is slechts 13% belegd in Amerikaanse aandelen (zoals Coca-Cola, Kellogg, Pfizer, Verizon, Philip Morris International, Altria en Gilead Sciences). Ongeveer 45% is in Azië en Australië geïnvesteerd en 40% in Europa.

Japan heeft de grootste landenweging (19%). Veel Japanse bedrijven hebben volgens SG Securities ijzersterke balansen met veel contant geld en weinig schuld, en hebben eindelijk hun lage dividenden verhoogd.

De verwachting is dat de mand van zeven Amerikaanse aandelen dit jaar een dividendrendement zal opleveren van 5,1%, aldus FactSet.

Wees voorzichtig

Als u belegt voor inkomen is geen gek idee om u op aandelen te richten, concludeert Arends. Maar wees wel voorzichtig met wat u koopt. Kijk verder dan de hoogte van het dividendrendement en zorg ervoor dat u het bedrijf goed kent. Anders staan u misschien een paar vervelende verrassingen te wachten.

Lees ook: Shiller: Beleggers verliezen alle logica tijdens coronacrisis

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.