Energieaandelen zijn een koopje, als we kijken naar de olieprijs

Door Redactie op 5 augustus 2021 13:10 | Views: 17.838

Energieaandelen zijn een koopje, als we kijken naar de olieprijs

De olieprijs is in 2021 fors gestegen en olieaandelen zijn daarin niet volledig meegegaan. Dat levert volgens Barron’s een koopkans op – ervan uitgaande dat de vraag naar olie sterk blijft.

De prijs voor een vat ruwe WTI is tot nu toe met zo’n 45% gestegen. De prijs voor het zwarte goud veert op nu samenlevingen weer open gaan en er sprake is van een stortvloed aan fiscale stimuleringsmaatregelen. Wat betekent dat voor energie-aandelen? Profiteren die ook?

Resultaten uit het verleden: energie-aandelen stijgen met de olieprijs

Energieaandelen deden het de afgelopen tijd wel redelijk. Het Energy Select Sector SPDR Fund, met oliegiganten Exxon Mobil en Chevron als grootste posities, is dit jaar met ongeveer 30,5% gestegen. Dat is 11 procentpunt meer dan de S&P 500.

De koerswinst voor energieaandelen zou sterker moeten zijn als we kijken naar historische trends. Volgens Tobias Levkovich, strateeg bij Citigroup, zou bij een olieprijs van 70 dollar per vat de outperformance van energie-aandelen veel groter moeten zijn dan wat dit jaar gerealiseerd is.

Lees ook: Olie blijft nodig

Volgens Citigroup is er een nauwe correlatie, die teruggaat tot 1995, tussen de prijs van ruwe olie en de outperformance van energieaandelen. Die correlatie is onlangs verbroken en nu lijken energie-aandelen te goedkoop in relatie tot de opleving van de olieprijs, meent Levkovich.

Levkovich staat niet alleen in zijn overtuiging. Strategen van Truist stelden onlangs dat energieaandelen "oversold" zijn. Eind juli koerste geen van de energie-aandelen uit de S&P500 boven het voortschrijdende 50-daagse gemiddelde.

Daar ligt dus opwaarts potentieel voor beleggers die ervan overtuigd zijn dat de vraag naar olie sterk blijft.

Of duidt de markt op een prijsdaling van olie?

Dit signaal van de markt kan natuurlijk ook anders geïnterpreteerd worden: als een teken dat de prijs van ruwe olie onvermijdelijk gaat dalen.

Beleggers vroegen zich onlangs af of de VS al over de piek in economische groei heen is. Dat zou een heel andere dynamiek opleveren voor de vraag naar olie. De olieprijs heeft sinds zijn piek in juni en juli weer de weg omlaag ingezet. Zorgen over de besmettelijke deltavariant en zwakkere industriële cijfers in China spelen daar momenteel ook een rol in, stelt Phil Flynn van Price Futures.

Lees ook: Olievraag stijgt, maar anders dan voor corona

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
Turbo123
0
wat de schrijver van dit artikel niet lijkt te snappen is dat olie op de middellange termijn dood is. Duurzame energie groeit met dubbele cijfers en zal fossiel geheel uit de markt drukken. Dan mag de olieprijs nu even 'hoog' zijn binnen nu en enkele jaren zal de vraag voor een groot deel (niet helemaal, maar genoeg om de prijs te marginaliseren) wegvallen. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met toenemende vind- en milieukosten (klimaatpolitiek, CO2 heffing). Dood paard, lange termijn beleggers hebben hier niets te zoeken.
raprijk
0
Wat Turbo123 niet lijkt te snappen is dat het enkel de westerse wereld is waar de milieu gekte doorslaat
Alle opkomende economieën laten hen de kosten doen tot de groene energie en dan vooral de opslag dermate ver ontwikkeld is dat ze het gewoon kunnen invoeren
Ondertussen rekenen ze nog altijd op good old fossiel om hun groeiende vraag op te vangen
Daan 008
0
Turbo123
- er zijn nog wel wat miljarden euro nodig om de energie transitie rond te krijgen
- er is nog zwaar te investeren in infrastructuur alvorens sprake kan zijn om met energie transitie te kunnen beginnen
- er is nog heel wat aanpassingswerk nodig aan alle woon- en werk gelegenheden alvorens iedereen CO2 neutraal kan worden.

Kortom de ramingen zijn dat tegen 2050 op wereldvlak nog minstens 60 miljoen vaten olie per dag nodig zullen zijn. En dit ongeacht dat alle nodige investeringen in de EU en de VS om CO2 neutraal te worden dan al wel zijn uitgevoerd.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.