Fonds van de week: Pimco GIS Total Return Bond

Door Robert van den Oever op 18 augustus 2016 12:00 | Views: 923

Fonds van de week: Pimco GIS Total Return Bond

Het Total Return obligatiefonds is het grote fonds waar we Pimco van kennen. Na het vertrek van Bill Gross is er nog genoeg reden overgebleven om dit fonds in beschouwing te nemen.

Pimco GIS Total Return Bond in het kort:

  • Morningstar Analyst Rating: Bronze
  • Morningstar Rating: ****
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Neutral
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Positive
  • Kosten: Negative

In obligatieland is Pimco een van de grootste namen en een van de bekendste bij het grote publiek dankzij het voormalige boegbeeld Bill Gross. Toen die in 2014 na een conflict opstapte en naar Janus ging om zijn kunstje opnieuw te vertonen onder de hoede van een ander fondshuis, voelde Pimco dat wel door een aanvankelijk fikse uitstroom van geld, ook bij het Total Return Bond fonds.

De persoon van Gross dan wel het boegbeeld, maar inhoudelijk was hij niet de allesbepalende factor. Gross had een sterke staf om zich heen die hij zelf mede had opgetuigd. En daarom kon het fonds na zijn vertrek betrekkelijk makkelijk verder. De drie huidige leiders van het fonds, Scott Mather, Mihir Worah en Mark Kiesel, hebben samen een goed evenwicht gevonden, vindt Morningstar fondsanalist Mara Dobrescu. De CIO van de groep, Dan Ivascyn, heeft de algehele leiding en dat is volgens Dobrescu essentieel vanwege het belang van macro-beslissingen op het niveau van het beleggingscomité.

Het fonds heeft wat tegenslagen te verduren gekregen, erkent Dobrescu, waaronder een verkeerde inschatting van de respons van de Fed op de marktontwikkelingen eind 2015 en begin 2016. Ook de valutabeslissingen verdienen aandacht. De omvang van de inzet voor en tegen de Amerikaanse dollar is niet extreem en had geen grote invloed op het rendement. 'Een dergelijke inzet kan er echter theoretisch toe leiden dat het fonds uit de pas loopt bij de concurrentie', aldus de Morningstar-analist. Het fonds behoudt zijn Analyse-rating Bronze.

Beheerteam

Het vertrek van Bill Gross bij Pimco in 2014 naar Janus was een belangrijke ontwikkeling. Hij liet echter een groot team van getalenteerde beheerders en analisten achter die hij door de jaren heen had aangeworven en opgeleid en na zijn vertrek stelden zij niet teleur. De drie beheerders die hem vervingen, hebben indrukwekkende en complementaire cv's.

Scott Mather, die de eindbeslissingen over de portefeuille neemt, vervulde eerder een reeks functies bij PIMCO. Zo stond hij mee aan het hoofd van het team voor MBS- en ABS-effecten en leidde hij het wereldwijde portefeuillebeheerteam.

Mark Kiesel, Morningstar's Fixed-Income Manager of the Year van 2012, leidt de wereldwijde activiteiten voor bedrijfsobligaties van het fondshuis. Mihir Worah levert een ander perspectief omdat hij eerder de portefeuilles reëel rendement en multi-asset beheerde.

Dan Ivascyn, de CIO van de groep, die hier niet als beheerder wordt genoemd, beschikt over een indrukwekkende staat van dienst. Zo was hij onder andere Morningstar's Fixed-Income Manager of the Year van 2013.

Ze zijn alle vier permanent lid van het beleggingscomité. Mather en Worah beleggen zelf fors in de strategie, waardoor hun belangen op één lijn liggen met die van de beleggers. De mensen bij Pimco zijn over de hele lijn van wereldklasse, ook de medewerkers die het afgelopen jaar werden aangeworven. Vandaar de positieve rating voor dit criterium.

Fondshuis

Pimco is veel beter uit een moeilijk 2014 gekomen dan velen dachten. De beleggingsteams en processen zijn grotendeels intact gebleven onder groep-CIO Dan Ivascyn. De zware uitstroom heeft niets afgedaan aan de prestatie van de meest betroffen fondsen. Het beleggingsproces blijft evolueren maar het team blijft diepgaand, ervaren, en goed uitgerust.

Toch heeft de uitstroom de winstgevendheid van Pimco geremd, wat tot meer besparingen kan leiden. Moederbedrijf Allianz blijft begrip opbrengen maar als de uitstroom aanhoudt, kan Pimco het moeilijk krijgen om talent aan boord te houden. Ook op andere fronten lopen de trends uiteen. Of het huis met zijn alternative business en zijn vernieuwde aandelenstrategie kan slagen (beide cruciaal voor verdere groei) blijft de vraag. De beheerders beleggen meer in de door hen beheerde fondsen maar Pimco loopt hierin nog niet voorop in de markt hierin geen marktleider.

Dat de raad van bestuur extra onafhankelijke leden telt, is positief, maar ze moeten nog bewijzen dat ze in het belang van de fondshouders zullen handelen. De vergoedingen liggen rond het gemiddelde maar zijn nog steeds hoog voor sommige niet-institutionele aandelenklassen.

De vooruitgang van Pimco is bemoedigend, maar het is cruciaal hoe goed het de komende jaren de beleggingsstrategieën en de plannen voor business development zal uitvoeren. Deze onzekerheid blijft aan de basis liggen van de score Neutral voor de pijler Fondshuis.

Proces

Scott Mather, Mark Kiesel, en Mihir Worah, die het fonds sinds september 2014 beheren, hebben geen grote wijzigingen aan de strategie doorgevoerd. Zij zijn alle drie lid van het beleggingscomité van Pimco. Mather neemt de eindbeslissingen met input van Kiesel en Worah en het is duidelijk dat hij fungeert als de hoofdbeheerder van het fonds.

Het is ook duidelijk dat het fondshuis macro-thema's nog altijd als bepalend beschouwt voor de rentetarief- en sectorexposure van het fonds. Dat maakt een vlotte werking van het beleggingscomité, dat de voorbije jaren een aantal wijzigingen heeft doorgemaakt, heel belangrijk voor het succes van het fonds.

Het is geruststellend dat er inspanningen zijn geleverd om het orgaan doeltreffender te maken door de toetreding van bottom-up denkers als Kiesel en groep-CIO Dan Ivascyn, investeringen in kwantitatieve tools en in mensen die het macro-economische onderzoek ondersteunen, en door afwijkende meningen en gezonde discussies aan te moedigen. Het huidige beleggingscomité kan de expertise van Pimco's getalenteerde beheerders kanaliseren tot een coherente en succesvolle strategie. Deze inspanningen verdienen een positieve rating voor dit criterium. Wel hangt het succes van het fonds uiteindelijk af van hoe goed het beleggingscomité en het nieuwe beheerteam samenwerken.

Rendement

Als beheerders vertrekken, is het vaak zinvol om niet meer naar vroegere resultaten te kijken. Bill Gross ontkende echter nooit dat hij veel hulp kreeg, en groeps-CIO Dan Ivascyn en de drie medebeheerders droegen al langer bij aan het succes van de onderneming en het fonds. Het is dus zinnig om naar de vroegere trackrecord te kijken.

Het fonds had het onder Gross geregeld moeilijk. Zo leed het in 2011 onder de relatief korte duration en de beperkte blootstelling aan overheidsobligaties toen langlopende Amerikaanse staatsobligaties in het rumoerige derde kwartaal van dat jaar flink stegen. Het kwam in 2013 weer in moeilijkheden, deels door een piek in de rente op lange looptijden, die vooral de TIPS-allocatie sterk trof en door de positie in obligaties uit opkomende landen.

Per saldo was 2015 beter, maar aan het eind van dat jaar en begin 2016 had het fonds last van een verkeerde inschatting van de respons van de Fed op de wereldwijde markten en de inflatie. Het rendement op jaarbasis van 2,0 procent over de vijf jaar tot en met eind april 2016 bleef achter bij de 2,7 procent van de categorie.

Ondanks deze incidentele missers blijft de staat van dienst van het fonds op lagere termijn zeer sterk. In de 10 jaar tot eind april 2016 bleef het fonds 70 procent van zijn concurrenten voor, zonder volatieler te zijn. Dit ondersteunt een positieve beoordeling van deze factor.

Kosten

De lopende kosten voor de aandelenklasse GIS E voor particulieren liggen 22 basispunten hoger dan het categoriegemiddelde, wat de concurrentiekracht van het fonds beperkt. Gezien de omvang van het fonds en mogelijke schaalvoordelen, vinden we dat de beheervergoeding voor particuliere beleggers veel lager moet zijn. Voor de Nederlandse particuliere belegger is de goedkopere, provisievrije institutionele aandelenklasse van toepassing.

Klik hier voor verdere informatie over Pimco Gis Total Return Bond

Hier vindt u de Morningstar Fondsentool 

Klik hier voor voorgaande Fondsen van de week.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.