Kantelpunt voor opkomende markten?

Door Redactie op 29 juni 2016 14:55 | Views: 2.954

Kantelpunt voor opkomende markten?

Beleggers waren de afgelopen jaar niet enthousiast over opkomende markten. Langzaam lijken beleggers zich echter weer te gaan richten op de markten. Of beleggers daar goed aan doen na drie jaar van dalende rendementen en of het kantelpunt dus nabij is, vraagt Kristoffer Stensrud, fondsbeheerder bij Skagen Kon-Tiki zich af. 

Het gebrek aan enthousiasme rondom opkomende markten in de afgelopen jaren had vooral te maken met met de meer sombere economische vooruitzichten en toenemende zorgen voor de landen. Brazilië, Rusland, India en China (de BRIC-landen) speelden hierin een grote rol.

Zo kreeg Brazilië te maken met een politieke crisis en een economische neergang die werd versterkt door een corruptieschandaal. Verder kampte Rusland met een recessie en voelde het land het effect van de dalende grondstoffenprijzen en was er in China sprake van afnemende economische groei en forse bedrijfsschulden. India had te maken met het doorvoeren van de nodige economische hervormingen.

Bovenop dit alles kwam nog de onzekerheid rond het rentebeleid van de Federal Reserve, wat zorgde voor een sterke Amerikaanse en kapitaalstroom uit opkomende markten.  

Terecht optimisme?

Ondanks de bijzonder slechte start van 2016 voor de financiële markten, was er al snel weer sprake van optimsme. Of dat terecht is, valt volgens Stensrud nog te bezien. Wel merkt hij op dat de grootste zorgen wat meer naar de achtergrond verdwijnen en dat de waarderingen zich nog steeds op crisisniveau bevinden. Hierdoor zijn volgens de fondsmanager de vooruitzichten voor opkomende markten op dit moment beter dan ze in lange tijd zijn geweest. 

Waar veel partijen de bodembel voor opkomende markten hebben geluid, vindt Stensrud het belangrijk dat de zaken in perspectief worden geplaatst. Zijn de onderliggende uitdaingen waar opkomende markten voor staan echt verdwenen? 

“De politieke en economische situatie in Brazilië blijft onzeker en wat China betreft, het land heeft de schuldenberg nog altijd niet kunnen reduceren of de groei kunnen doen stijgen. Rusland is niet langer bedrijfsvriendelijk ondanks dat de olieprijs is gestabiliseerd en India heeft nog altijd de uitdagingen rond het implementeren van hervormingen niet opgelost”, beantwoordt Stensrud zijn eigen vraag. 

Selectie op bedrijfsniveau van groot belang

Ondanks de groei van 3 tot 5% en de aantrekkelijke waarderingen, blijven verdere ontwikkelingen in opkomende markten waarschijnlijk erg bewegelijk. Voor langetermijnbeleggers is het mogelijk de blootstelling uit te breiden met aantrekkelijke kansen. Daarbij moeten ze zich vooral richten op de onderliggende ontwikkelingen van bedrijven.

“Dat is wat het selecteren van bedrijven zo belangrijk maakt. Bedrijven die zich het meest richten op het behalen van rendement op kapitaal zijn degene waar ik de voorkeur aan zou geven.” 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.