Crypto's bieden geen bescherming tegen een aandelencrash

Door Redactie op 27 april 2022 09:30 | Views: 5.970

Crypto's bieden geen bescherming tegen een aandelencrash

Beleggers zijn altijd op zoek naar veilige havens waar ze tijdens een crash op de beurs kunnen schuilen. Behoren cryptomunten ook tot die categorie? Niet echt, zo blijkt.

Het is een van de grote vragen van beleggers over cryptomunten: in hoeverre bieden ze bescherming tegen een crash op de aandelen- en obligatiemarkten? Hoe groter die bescherming, des te meer reden voor beleggers om een deel van hun vermogen in crypto’s te beleggen.

Het lastige van crypto's is alleen dat ze nog niet zo lang bestaan, meldt de website IEX Profs. Er is dus nog niet  met zekerheid te zeggen hoe ze zich gedragen als de beurs stijgt of daalt.

Maar een ding is zeker: de omvang van de cryptomarkt is met bijna 2 biljoen dollar zo groot geworden dat institutionele beleggers deze niet langer kunnen negeren bij het samenstellen van hun modelportefeuilles.

Volatiliteit

De redenen voor de groei van de cryptomarkt zijn divers. Het is ten eerste de technologische innovatie die erachter steekt: de blockchain. Ten tweede speelt wantrouwen tegenover overheden en instituties, zoals centrale banken, een rol. En ten derde voelen veel beleggers zich ertoe aangetrokken vanwege de enorme winsten die er de afgelopen jaren mee vielen te behalen.

Zo is de koers van de bitcoin in de afgelopen vijf jaar gestegen van 1000 dollar naar circa 40.000 dollar, met 2020 het absolute topjaar toen bitcoin meer dan vier keer over de kop ging.

Daar staat tegenover dat er sinds 2021 per saldo nauwelijks winst is geboekt. Beleggers hadden bovendien te maken met enorme koersuitslagen. 2021 begon met een koers van 32.000 dollar. Daarna werd in november een record aangetikt van boven de 64.000 dollar en nu zijn we weer terug op 40.000 dollar.

Correlatie

Hoewel crypto's nog geen lang track record hebben, hebben de afgelopen drie jaar toch veel informatie opgeleverd over de vraag hoe bitcoin zich verhoudt tot de rest van de markt, meent Amy Arnott van onderzoeksbureau Morningstar.

Het goede nieuws is dat de correlatie met aandelen normaal gesproken bijzonder laag blijkt te zijn. Het vervelende is dat de correlatie toeneemt naarmate de volatiliteit toeneemt. Met andere woorden als het echt dondert en bliksemt op de aandelenmarkt, ontkomen crypto’s niet aan het negatieve sentiment.

Geen digitaal goud

Om een voorbeeld te noemen. In de periode 2019-2022 was er sprake van een lage correlatie van 0,32 tussen bitcoin en de Amerikaanse aandelenindex van Morningstar en slechts 0,14 met de obligatie-index.

Maar van die lage correlatie was niks te merken tijdens de coronashock in maart 2020 toen bitcoin ongeveer 38% van zijn waarde verloor en ethereum zelfs 54%. Van enige bescherming tegen verliezen op de aandelenmarkt was toen dus geen sprake.

Ook opmerkelijk is dat bitcoin weliswaar vaak het digitale goud wordt genoemd, maar dat de correlatie met goud in de laatste drie jaar nog lager was dan bij aandelen en obligaties: 0,08.

Verder valt het Arnott op dat cryptovaluta's onderling ook niet een-op-een bewegen. Integendeel, de correlatie van bitcoin met ethereum was bijvoorbeeld maar 0,7.

Diversificatie

Wat betekent dit voor beleggers? Arnott geeft geen positief of negatief advies over crypto’s. Wat ze wel zegt, is dat het argument van diversificatie niet erg sterk is. Beleggers die nu instapen moeten rekening houden met enorme ups en downs. Als het misgaat met aandelen en/of obligaties, bieden crypto's geen soelaas. Wie een veilige haven zoekt, kan dus beter een deur verder kijken.

Lees ook: Bitcoin of ethereum: wat is de beste optie?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.