Bedrijven slaan massaal eigen aandelen in. Zo profiteert u daarvan

Door Justin Doornekamp op 10 maart 2023 11:30 | Views: 4.554

Bedrijven slaan massaal eigen aandelen in. Zo profiteert u daarvan
Beeld: iStock

Bedrijven wereldwijd kopen massaal hun eigen aandelen in en dat ondersteunt de koersen van deze ondernemingen. Met ETF’s kunt u profiteren van deze trend. 

Cijfers van S&P Global laten zien dat bedrijven in de S&P 500 voor meer dan 930 miljard dollar aan eigen aandelen inkochten afgelopen jaar, een recordbedrag. S&P Global verwacht dat dit bedrag zelfs boven de 1 biljoen dollar kan uitkomen dit jaar, ondanks dat de bedrijfswinsten vermoedelijk in het eerste kwartaal verder zullen dalen ten opzichte van het vierde kwartaal. 

Teken van vertrouwen

Bedrijven die flink aan het inkopen zijn geslagen, presteren momenteel op de beurs bovenmaats. Een reden daarvoor is dat het opkopen van eigen aandelen vaak wordt gezien als een teken van vertrouwen in de vooruitzichten van het bedrijf en van de economie als geheel.

Maar er is ook weleens kritiek op opkoopprogramma’s: ze kunnen namelijk ook een teken zijn dat het bedrijf geen investeringskansen ziet. 

Inkoopprogramma’s ondersteunen de koers

Onder de streep hebben opkoopprogramma’s wel vaak een positief effect op de koers van een bedrijf. De koers van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod, en als het bedrijf zelf de vraag aanjaagt door eigen aandelen in te kopen, geeft dat (in theorie) steun aan het aandeel.

Door eigen aandelen in te kopen, wordt het aantal uitstaande aandelen immers kleiner, waardoor aandeelhouders hun belang in het bedrijf groter zien worden. Ook heeft het een positief effect op onder meer de winst en kasstroom per aandeel. 

De koerswinsten van bedrijven die eigen aandelen inkopen, liegen er niet om. Zo steeg de PowerShares Buyback Achievers ETF afgelopen jaar bijvoorbeeld krap 1%, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode circa 6,5% verloor. De Buyback Achievers ETF volgt aandelen van bedrijven die in het afgelopen jaar minstens 5% van de uitstaande aandelen hebben ingekocht. 

Ook op lange termijn een succes

De recente koersprestaties zijn indrukwekkend, maar belangrijker is natuurlijk om te kijken naar de langere termijn. En ook dan laten bedrijven die flink inkopen een outperformance zien. Sinds de lancering van de ETF van PowerShares in december 2006 liet de indextracker een winst optekenen van 319%, tegen 286% van de S&P 500. 

Hoewel de resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie zijn voor de toekomst, geeft dit wel aan dat bedrijven die massaal eigen aandelen inkopen goed presteren op de beurs. Het recordtempo waarin bedrijven dit jaar vermoedelijk aandelen zullen inslaan, kan daarom in een positief licht worden gezien. 

Welke ETF’s?

Diverse brokers in Nederland, waaronder DeGiro, bieden de optie om te beleggen in 'buyback-ETF’s'. Bekende namen zijn onder meer:

  • Amundi S&P 500 Buyback UCITS ETF 
  • Invesco Global Buyback Achievers UCITS ETF

De eerste indextracker volgt alleen Amerikaanse bedrijven, terwijl die van Invesco een bredere insteek heeft. 

Bekijjk ook: Inkoop van eigen aandelen: wat heeft u eraan?


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront