Warren Buffett over crypto: mensen doen domme dingen

Door Redactie op 14 april 2023 08:20 | Views: 12.688

Warren Buffett over crypto: mensen doen domme dingen

Warren Buffett, de 92-jarige topman van Berkshire Hathaway en een van de rijksten ter aarde, steekt zijn afkeer van cryptobeleggingen niet onder stoelen of banken. In een interview met CNBC in Tokio herhaalde Warren Buffett zijn kritiek op bitcoin en crypto’s in het algemeen.

Buffett gaf het interview in Tokio, waar hij is omdat Berkshire zijn belang in vijf Japanse handelshuizen heeft verhoogd.

'Niets meer dan explosie van gokken'

De 92-jarige belegger vergelijkt cryptovaluta met gokken, iets dat hij mensen zijn hele leven lang heeft zien doen. "Mensen doen domme dingen, spelen graag in de loterij en houden van het idee dat ze morgen veel geld gaan verdienen. Mensen spelen in de loterij, terwijl de zekerheid van de vele verliezers een inkomstenbron voor de overheid is. Het is fascinerend hoe sterk het gokinstinct is."

Hoewel Buffett dit standpunt al eerder heeft geuit, was het verrassend dat hij dit nog eens benadrukte in het licht van de recente stijging van de bitcoin. Bitcoin bestaat al 15 jaar en koerste deze dagen boven de 30.000 dollar, het hoogste punt sinds juni 2022. Daarmee is de koers nog ver verwijderd van zijn piek van 65.000 dollar in november 2021. Volgens Buffett is de koersstijging niets meer dan een explosie van gokken.

Zie ook: Instappen of niet? Buffett adviseert

Las Vegas uit de jaren vijftig 

Voor de beleggingsgoeroe is bitcoin een 'goktoken' zonder intrinsieke waarde. Maar dat houdt mensen niet tegen om met het roulettewiel te spelen. Hij voelt mee met deze beleggers.

Sommige experts zien bitcoin als een veilige haven, maar Buffett vergeleek crypto-beleggers met de mensen die hij op huwelijksreis in de jaren vijftig in Las Vegas zag gokken. Hij keek naar al deze mensen, die duizenden kilometers hadden gevlogen om zo snel mogelijk iets te doen dat onintelligent was.

"Het maakt mensen echt gek als hun buurman meer geld verdient en hun echtgenote vraagt waarom die man een tweede auto koopt en zij dat niet kunnen doen. De drang om mee te doen in iets dat eruitziet als simpel geld verdienen is een sterk instinct." En Buffett dacht: ik ga rijk worden in dit land, ik ben slimmer dan dat. 

Spaargeld van Amerikanen is veilig

Het lijkt ermee in tegenspraak, maar ook Buffett wilde in het interview wel een gokje wagen. Hij was bereid er 1 miljoen dollar op in te zetten dat spaarders de komende twaalf maanden niet geraakt worden door omvallende banken. Hij zoekt alleen nog iemand die de weddenschap met hem wil aangaan.

Er gaan weliswaar meer banken omvallen, denkt hij, maar het spaargeld van de Amerikanen is veilig. Buffett verwacht dat de Amerikaanse regering alle spaarders bij Amerikaanse banken zal redden. Het zullen vooral de aandeelhouders zijn die de klos zijn als banken omvallen. En dat is terecht, vindt hij.

Lees verder: Buffett bereidt zich voor op een bullmarkt (en niet op een recessie)

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.