Hebben beleggers wel baat bij renteverlagingen?

Door Redactie op 12 mei 2023 08:20 | Views: 7.097

Hebben beleggers wel baat bij renteverlagingen?

De algemene verwachting onder beleggers is dat we de laatste renteverhoging achter de rug hebben, en dat er later dit jaar zelfs al met renteverlágingen wordt begonnen. Maar zo’n grote omslag van de Fed is onwaarschijnlijk.

Dat stelt Seema Shah, hoofdstrateeg bij Principal Asset Management, in een commentaar.

Na de renteverhoging van vorige week gaan de markten ervan uit dat er een einde komt aan de renteverhogingscyclus van de Federal Reserve en dat de centrale bank op korte termijn haar beleid zal veranderen. 

"De prijzen van Fed funds futures laten zelfs zien dat er wordt uitgegaan van een kans van 35% op een renteverlaging in juli en dat er rekening wordt gehouden met 75 basispunten aan renteverlagingen vóór het einde van het jaar", aldus Shah. 

'Zeer ongebruikelijk'

Maar zo’n snelle omkeer zou heel ongebruikelijk zijn, stelt ze. In de laatste vier rentecycli varieerde de periode tussen de hoogste rente en het moment dat de rente werd verlaagd van 5 maanden (1994 - 1995) tot 15 maanden in de cyclus van 2004 - 2006. (zie ook onderstaande grafiek).


Grote verandering nodig voor het zover is

 "In de laatste verklaring van de FOMC wordt geen melding gemaakt van een mogelijk versoepelingsscenario. Dat suggereert dat een belangrijke verandering in de economische omstandigheden nodig is voordat aan een omslag wordt gedacht."

Zo’n grote verandering kan zijn:

  • Een sterke stijging van de werkloosheid: het werkloosheidspercentage daalde in april voor het eerst in meerdere decennia tot een recordlaagte van 3,4%. De inflatie blijft hardnekkig en hoog zolang de arbeidsmarkt krap blijft.
  • Acute financiële spanningen: ondanks het faillissement van drie banken acht de Fed het Amerikaanse bankensysteem nog steeds gezond. Wil de mening van de Fed veranderen, is er waarschijnlijk eerst een verdere scherpe escalatie van de druk op de banken nodig.

Be careful what you wish for

Dus voordat er aan renteverlagingen begonnen gaat worden, moet er echt wel iets ergs gebeuren, in de zin van een zeer moeilijke economische situatie of een financiële crisis. Daarom waarschuwt Shah: beleggers, be careful what you wish for.

Zie ook: Einde renteverhogingen in zicht?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.