3 ondergewaardeerde dividendaandelen

Door Redactie op 5 oktober 2023 11:30 | Views: 15.839

3 ondergewaardeerde dividendaandelen
Beeld: © iStock

Zijn er dividendaandelen die tegen korting verhandeld worden? Faisal Humayun van InvestorPlace gaat op zoek naar blue chip-bedrijven met robuuste fundamentals, die nog aantrekkelijk geprijsd zijn. In dit artikel noemt hij er drie.

Het afgelopen kwartaal is historisch gezien goed geweest voor aandelen. In de eerste drie kwartalen van het jaar zijn verschillende dividend- en groeiaandelen sterk gestegen. Als gevolg daarvan worden bepaalde aandelen verhandeld tegen te hoge waarderingen. Een mogelijke ommekeer in het monetaire beleid in 2024 kan een katalysator voor de markt worden.

Dat maakt dit een goed moment om een aantal ondergewaardeerde dividendaandelen te verzamelen. Beleggers gaan op zoek naar waardeaandelen. Deze sterk ondergewaardeerde dividendaandelen zijn klaar voor een sterke rally in de komende 12 tot 15 maanden en kunnen een totaalrendement van 40% tot 50% opleveren:

  • Albemarle 
  • Pfizer 
  • Vale 

Albemarle Corporation kan profiteren van sterke lithiumvraag

Met een koers-winstverhouding van 6,4 behoort Albemarle Corporation tot de meest ondergewaardeerde dividendaandelen. Hoewel het dividendrendement met 0,94% laag is, kunnen beleggers in Alblemarle zich opmaken voor een robuuste dividendgroei in de komende vijf jaar. Op dit moment heeft een correctie in de lithiumprijs geleid tot druk op de koers van het aandeel.

Voor lithium dreigt echter een aanbodtekort en dat biedt perspectief voor de prijs ervan. Ook heeft Albemarle ambitieuze groeiplannen die zich zullen vertalen in gezonde kasstromen. Het verwacht een jaarlijkse groei van de lithiumverkopen van 20% tot 30% tot 2027. Als groei gepaard gaat met een hogere lithiumprijs, is er voldoende ruimte voor waardecreatie. Daarom is de lage waardering een goede gelegenheid om te kopen.

Pfizer heeft een volle pijplijn

De markten maken zich zorgen over de groei van Pfizer. Het aandeel is op jaarbasis (YTD) met 35% gedaald. De overdreven verkopen hebben geleid tot een diepe waarderingskloof. Pfizer pareert de zorgen over de groei met een dubbele strategie.

Ten eerste investeert Pfizer in onderzoek en ontwikkeling. Met een gevulde onderzoekspijplijn verwacht het bedrijf dat nieuwe moleculaire entiteiten tegen 2030 20 miljard dollar aan extra omzet zullen opleveren. Ten tweede is Pfizer agressief geweest op het overnamefront om de portefeuille te verbreden. Het bedrijf mikt op 25 miljard dollar aan extra omzet uit nieuwe deals tegen 2030. Deze positieve ontwikkelingen kunnen relatief snel een ommekeer in de koers bewerkstelligen.

Twintig analisten geven voor Pfizer een gemiddeld koersdoel van 40,50 dollar over 12 maanden. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 22%. En als we rekening houden met het dividendrendement van 4,94%, dan kan het totale rendement de 30% benaderen. Een potentiële omkeerrally kan altijd doorschieten en dan lijkt 40% rendement op het aandeel mogelijk tegen het einde van 2024.

Vale is te goedkoop om te negeren

Humayun ziet Vale als derde aantrekkelijk ondergewaardeerd dividendaandeel. Na een zijwaartse trend in de afgelopen 12 maanden lijkt dit aandeel met een dividendrendement van 5,9% klaar voor een stijging. Zelfs JP Morgan is van mening dat Vale te goedkoop is om te negeren. Een forward koers-winstverhouding van 6,6 wijst op een aanzienlijke onderwaardering.

Verder hebben 21 analisten die een 12-maands koersverwachting geven voor Vale een gemiddeld koersdoel van 17,50 dollar. Dit impliceert een opwaarts potentieel van 30% vanaf de huidige niveaus. Rekening houdend met de dividenden zal het totale rendement tegen het einde van 2024 waarschijnlijk robuust zijn.

Bovendien draait in 2024 mogelijk het rentebeleid om en dat kan een positieve impuls geven voor industriële grondstoffen. De focus van Vale op metalen die profiteren van de wereldwijde energietransitie kan positieve resultaten opleveren. Met een sterke balans en een brede productportefeuille ziet Vale er aantrekkelijk uit op het huidige niveau.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!