3 tips uit de recente aandeelhoudersbrief van Warren Buffett

Door Redactie op 6 maart 2024 08:30 | Views: 12.982

3 tips uit de recente aandeelhoudersbrief van Warren Buffett
Beeld: iStock

Je zou denken dat Warren Buffett, na 46 jaar op rij beleggingsinzichten te hebben gedeeld met aandeelhouders van Berkshire Hathaway geen nieuwe dingen meer te zeggen zou hebben. Maar nee. In zijn 47e brief aan beleggers in Berkshire, die op 24 februari werd gepost, kwam het Orakel van Omaha met een aantal nieuwe.

Je zou kunnen aanvoeren dat Buffett in het verleden soortgelijke punten heeft gemaakt. De legendarische stockpicker kan echter ook goed overweg met woorden en kan tips op nieuwe manieren geven die ze memorabeler maken dan voorheen.

Daarom gaan we hier wat dieper in op drie van de beste tips uit Buffetts brief van 2023. Ook nuttig voor wie geen aandelen Berkshire bezit!

1. Uw winst is niet de hoogste prioriteit van Wall Street

Uw makelaarskantoor, beleggingsadviseurs, analisten en uw bank vinden het niet erg dat u geld verdient. Maar dat is niet hun prioriteit. Hun eerste doel is om geld voor zichzelf te verdienen, door te doen wat nodig is om het vandaag te laten gebeuren zonder hun kansen te verpesten om het morgen weer te doen.

Lees de boodschap niet verkeerd: Wall Street vindt het geen probleem dat u geld verdient. Het wordt absoluut toegejuicht. Het betekent dat de kans groter is dat u in de toekomst voor beursdiensten blijft betalen.

Maar, zoals Buffett opmerkt:

Wall Street -- to use the term in its figurative sense -- would like its customers to make money, but what truly causes its denizens' juices to flow is feverish activity. At such times, whatever foolishness can be marketed will be vigorously marketed -- not by everyone but always by someone.

Handelen is een van deze 'foolish' activiteiten. Brengt uw effectenmakelaar geen commissie in rekening? U hebt misschien geen handelscommissie, maar uw broker genereert nog steeds inkomsten door elke transactie die u plaatst. Het gebeurt misschien op een manier die u niet ziet, zoals door pay-for-orderflow, of simpelweg door het innen van de paar cent tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs van de aandelen die u verhandelt.

En ook buiten de handel om zorgt meer marktactiviteit voor een grotere vraag naar diensten die inkomsten genereren, zoals aandelenonderzoek, obligatiebeoordelingen en zelfs de ontwikkeling van nieuwe soorten beleggingsproducten zoals actief verhandelde fondsen of cryptocurrency-ETF's. Dat betekent niet meteen dat u deze nieuwe producten nodig hebt.

2. Speculatie leidt tot verlies

Er is een algemeen bekende (zij het nooit geverifieerde) statistiek die suggereert dat ongeveer 90% van de aandelenhandelaren op korte termijn geld verliest. Veel van deze mensen zouden bijna hun hele kapitaal verliezen.

Het timen van de kortetermijnbewegingen van de markt is immers behalve vrijwel onmogelijk ook vaak contra-intuïtief. Een psychologisch fenomeen dat de sunk-cost fallacy of gambler's fallacy wordt genoemd maakt de zaken erger. Beleggers overtuigen zichzelf ervan dat ze "toe zijn aan winst" en dat "het deze keer anders zal zijn". Dit soort dwaaldenken doet de portefeuille doorgaans geen goed.

Dat wil niet zeggen dat langetermijnbeleggers die buy-and-hold beleggen niet soms ook klappen krijgen. De meeste beleggers leden bijvoorbeeld tijdelijke verliezen in 2022 toen de beurzen daalden.

In tegenstelling tot speculatieve kortetermijnhandelaren bezitten buy-and-hold-eigenaars van kwaliteitsaandelen echter nog steeds activa waarvan de kans groot is dat ze herstellen na een grote terugval en vervolgens verder stijgen.

Niemand lijkt het risico van kortetermijndenken en de kracht van geduld beter te begrijpen dan Buffett. Hij heeft deze filosofie waarschijnlijk beter dan ooit uitgelegd in zijn meest recente brief aan de investeerders van Berkshire. Hij schrijft:

One investment rule at Berkshire has not and will not change: Never risk permanent loss of capital. Thanks to the American tailwind and the power of compound interest, the arena in which we operate has been -- and will be -- rewarding if you make a couple of good decisions during a lifetime and avoid serious mistakes.

Als je voor de korte termijn handelt in plaats van koopt en vasthoudt, riskeer je permanent verlies van kapitaal.

3. Echt geweldige bedrijven kunnen de onbekende toekomst navigeren

In de brief aan Berkshire-aandeelhouders over de resultaten van het boekjaar 2023 legt Buffett uit: "Bij Berkshire geven we vooral de voorkeur aan de zeldzame onderneming die in de toekomst extra kapitaal kan inzetten tegen een hoog rendement."

Hij bedoelt: geweldige bedrijven hebben contant geld - of kunnen dat krijgen - om te profiteren van kansen die op dit moment misschien nog niet eens op hun radar staan. Onderschat het belang van dergelijke flexibiliteit niet, noch de enorme snelheid waarmee transacties op basis van contanten gesloten kunnen worden.

De aankoop van Skype door Microsoft in 2011 was bijvoorbeeld een volledig contante transactie, die werd afgerond kort voordat de zakenwereld voorgoed werd veranderd door de komst van online samenwerkings- en communicatieplatforms. De overname van cloud computing-bedrijf Red Hat door IBM voor 34 miljard dollar ging in 2019 ook volledig in cash, en markeerde een ommekeer voor IBM. Johnson & Johnson kocht Abiomed in 2022 voor $16,6 miljard in contanten, waardoor J&J nog dieper in de med-techmarkt kwam.

Zonder geld op de bank of de mogelijkheid om geld te lenen (gebaseerd op de waarschijnlijkheid om het terug te kunnen betalen) zouden deze baanbrekende deals misschien nooit hebben plaatsgevonden.

Het gaat echter niet alleen om de mogelijkheid om geld op te halen wanneer dat het hardst nodig is. Hoewel Buffet er niet expliciet op wees, zijn de meeste van Berkshire Hathaways vroegere en huidige holdings ook bedrijven die ofwel tijdloos zijn - zoals Coca-Cola - of bedrijven zoals Apple die kunnen evolueren op manieren die eerder intelligentie dan geld vereisen.

Een voorbeeld: hoewel de iPhone-activiteiten van Apple vertragen, is het bedrijf al enkele jaren bezig met het uitbreiden van zijn dienstenpoot (apps en digitale inhoud). Het hoefde alleen maar meer te doen van wat het al deed met zijn app-store. Dat is een belangrijke reden dat Apple Berkshires grootste bedrijf is geworden.

Lees ook: De 10 belangrijkste lesen van Warren Buffett

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.