4 aandelen die van alle kanten worden aanbevolen

Door Redactie op 8 maart 2024 08:30 | Views: 28.515

4 aandelen die van alle kanten worden aanbevolen
Beeld: iStock

Meesterbelegger Warren Buffett zei ooit: "Beleggen is goede aandelen kiezen in goede tijden en ze houden zolang het goede bedrijven blijven."

Deze vier bedrijven voldoen aan die eisen. Het zijn belangrijke spelers in groeiende markten en ze voeren verstandige groeistrategieën uit. Daarbij zijn ze redelijk gewaardeerd en krijgen ze niet alleen van Yahoo, maar ook van Zacks een koopaanbeveling.

Intussen stijgen de beurzen naar recordhoogtes. Eerdere bullmarkten hebben gezorgd voor een aanhoudend opwaarts momentum in de aandelenmarkt, waarbij de S&P 500 gemiddeld 169% won in ongeveer vijf jaar. Veel aandelen zullen zeker stijgen tijdens de huidige bullmarkt. Deze gunstige omstandigheden maken deze vier aandelen op dit moment aanbevelenswaardig.

IBM

Generatieve AI-tools en flitsende consumententechnologie domineren vaak de krantenkoppen. Intussen positioneert oude bekende IBM zich stilletjes als de ruggengraat van AI-oplossingen voor bedrijven.

De focus van het bedrijf op de hybride cloud, de nadruk op verklaarbaarheid van resultaten en traceerbaarheid van gegevensbronnen en de diepgaande relaties met de industrie lijken misschien niet zo sexy als de nieuwste ChatGPT-upgrade, maar het zijn wel precies de elementen IBM uniek maken.

Nu de zorgen over schadelijke vooroordelen, misleidende output en ondoorgrondelijke besluitvorming toenemen, wekt de aanpak van IBM vertrouwen. OpenAI, Microsoft en Alphabet lijken nog niet klaar om te concurreren op het gebied van transparantie en kwaliteit.

Critici zouden kunnen aanvoeren dat de langzame en zorgvuldige aanpak van IBM een nadeel is. Maar op het gebied van bedrijfsoplossingen moeten geduld en grondigheid worden gezien als sterke punten. De potentiële klanten van IBM lichten de AI-systemen (Watson) grondig door, wat zal resulteren in lucratieve, meerjarige contracten die bedrijven niet snel zullen opzeggen om over te stappen naar een nieuwe leverancier.

Het aandeel wordt verhandeld tegen een bescheiden 2,7 keer de omzet en 13 keer de vrije kasstroom. Zelfs Alphabet lijkt in verhouding duur: dezelfde ratio's zijn daar respectievelijk 5,6 en 25. En als het allemaal mislukt is IBM nog steeds een royale dividendbetaler (3,5%) met een enorme kasstroom en een honderdjarige bedrijfsgeschiedenis.

Uber

Uber verdeelt zijn bedrijf in drie segmenten: Mobiliteit, Bezorging en Vracht. Mobiliteit verbindt passagiers met chauffeurs, Bezorging verbindt consumenten met restaurants en winkeliers, en Vracht verbindt verzenders met vervoerders. Uber is het grootste ride-sharingbedrijf en de op één na grootste maaltijdbezorger ter wereld.

Die schaalgrootte is om twee redenen een belangrijk voordeel. Ten eerste creëert het een netwerkeffect dat na verloop van tijd meer gebruikers naar het platform brengt. Dat netwerkeffect is bijzonder krachtig omdat Uber de ene dienst kan gebruiken om de andere te promoten. Ten tweede geeft de schaalgrootte het bedrijf een datavoordeel dat een efficiëntere routeplanning en inzet van chauffeurs ondersteunt.

Uber rapporteerde bemoedigende resultaten in het vierde kwartaal, en de markt voor taxiritten zal tot 2030 naar verwachting jaarlijks met 16% groeien. Voor maaltijdbezorging is dat zelfs 19%. De komende tien jaar moet de winst dus met rond de 15% per jaar kunnen toenemen. Daardoor lijkt de huidige waardering van 4,4 keer de omzet heel redelijk.

Ford

Stakingen, stijgende kosten, hoge rente en een EV-tak die miljarden dollars verliest maken beleggers huiverig voor het aandeel Ford. Maar ondanks alle uitdagingen nam de omzet in 2023 met 11% toe en boekte het bedrijf een nettowinst van 4,3 miljard dollar, waar in 2022 nog 2 miljard dollar verlies werd geleden.

Ford kondigde zelfs een aanvullend dividend aan over het eerste kwartaal, omdat de aangepaste vrije kasstroom van $6,8 miljard de doelstellingen overtrof. Toch benadrukte CEO Jim Farley dat Ford "nog lang niet in de buurt" is van zijn winstpotentieel.

Een van de belangrijkste aanjagers zou Ford Pro moeten zijn, de bedrijfswagendivisie die aanzienlijke terugkerende inkomsten genereert uit hardware, software en diensten. Het bedrijf wil de investeringen in elektrische voertuigen terugschroeven tot de tijd rijp is en zich in plaats daarvan richten op de activiteiten met hogere marges. Ford blijft dus groeien ondanks de uitdagingen en zet de juiste stappen om de winst te stimuleren.

Docebo

Docebo is gespecialiseerd in bedrijfstrainingen. Met zijn Learning Management System (LMS) kunnen bedrijven gepersonaliseerde cursussen creëren, samenstellen, leveren en de impact ervan meten voor interne en externe doelgroepen, zoals werknemers en klanten.

Docebo biedt twee bijzonder innovatieve toepassingen. Ten eerste kunnen bedrijven met Docebo Flow trainingsmateriaal opnemen in systemen van derden, zodat gebruikers tijdens hun normale werk kunnen leren. Ten tweede leunt Docebo Shape op generatieve kunstmatige intelligentie (AI) die content maakt. Shape zet bronnen als presentaties, documenten en case study's om in lesmateriaal. Later dit jaar wordt de software uitgebreid met nieuwe functies.

Morgan Stanley selecteerde Docebo als een van de softwareleveranciers die het best gepositioneerd zijn om te profiteren van generatieve AI, en ook andere analisten zijn van mening dat de markt Shape onderschat.

Docebo rapporteerde beter dan verwachte financiële resultaten in het vierde kwartaal. Het aantal klanten steeg met 11% en de gemiddelde klant besteedde 4% meer. De LMS-markt als geheel zal naar verwachting met 20% per jaar groeien tot 2030, en Docebo zou dat tempo op zijn minst moeten kunnen evenaren.

Wall Street verwacht dat de omzet de komende vijf jaar met 25% per jaar zal toenemen, dus het aandeel lijkt ronduit goedkoop. Geduldige, risicotolerante beleggers kunnen zonder aarzelen een kleine positie in dit groeiaandeel nemen.

Lees ook: Deze 3 aandelen selecteren topanalisten voor langetermijngroei

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!