Populaire doemdenkers voorspellen markt exact verkeerd

Door Redactie op 11 maart 2024 11:20 | Views: 5.285

Populaire doemdenkers voorspellen markt exact verkeerd

Michael Cembalest heeft een guilty pleasure, het volgen van zogenoemde Armageddonists, mensen die de crash aller crashes voorspellen. De Chairman of Market and Investment Strategy bij JP Morgan Asset Management schreef er voor het eerst over in 2019. Hij gaf ze ook een naam: het legioen van doemdenkers.

Van 2011 tot 2016 verkondigde deze groep van onheilsprofeten elk op enig moment dat de hemel naar beneden zou komen. Cembalest heeft met zijn team uitgerekend wat er zou zijn gebeurd als beleggers hun raad hadden opgevolgd en waren overgestapt van aandelen op veilige obligaties.

Catastrofaal

De resultaten zijn vernietigend. De underperformance bedroeg tot het einde van 2019 tussen de 30% en 60% ten opzichte van een portefeuille met normale verhoudingen.

Met de uitbraak van de coronapandemie leek het even alsof hun voorspellingen toch nog iets waard waren. Maar het werd alleen maar erger.

Ze weten niet van ophouden 

De doemdenkers deden er namelijk nog een schepje bovenop toen de aandelenmarkt in maart allang was ingestort. Ze voorspelden nog meer onheil, de een na de ander: Nouriel Roubini, Peter Schiff, John Hussman, Jeffrey Gundlach, George Soros, Albert Edwards en David Rosenberg. De enige die nog redelijk op tijd was, was David Stockman.

Iedereen weet wat erna gebeurde. Aandelen hebben zich sinds het dieptepunt in maart 2020 niet alleen hersteld, ze zijn omhooggevlogen. De S&P 500 is bijna verdubbeld.

Contra-indicator

Cembalest heeft er op zich niet zoveel moeite mee dat er analisten zijn die waarschuwen voor luchtbellen en te hoge koersen. Hij vindt de beurs zelf momenteel ook erg duur en een correctie is zeker niet uitgesloten.

Het probleem met de onheilsprofeten is dat ze vaak met hun somberste ondergangscenario’s komen als de markt al diep in het rood staat. Wat dat betreft, zijn de doemdenkers bijna een soort contra-indicator. Hoe harder ze schreeuwen, hoe beter de vooruitzichten zijn voor een spoedig herstel.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!