Staat Nvidia over 5 jaar nog aan de top?

Door Redactie op 14 maart 2024 08:30 | Views: 8.774

Staat Nvidia over 5 jaar nog aan de top?
Beeld: iStock

Er is bijna geen bedrijf écht te vergelijken met Nvidia, mede doordat de chipmaker beschikt over een meerjarige voorsprong in de ontwikkeling van GPU's voor kunstmatige intelligentie. De afgelopen twee jaar heeft de AI-hype het aandeel dan ook vleugels gegeven. Over vijf jaar zal Nvidia naar waarschijnlijkheid een nog groter en sterker bedrijf zijn. Maar zullen de aandelen dat ook zijn, vraagt Billy Duberstein zich af op The Motley Fool.

In de koers van Nvidia zit al veel optimisme verwerkt. De voorwaartse koers-winstverhouding staat op 36, wat een winstgroei van zo'n 100% betekent. In het afgelopen boekjaar realiseerde Nvidia een winstgroei van 288%. Heeft het nu nog zin om het aandeel te kopen? Ja, meent Duberstein, want het is goed mogelijk dat de winstgroei de verwachtingen gaat overtreffen.

De topman van Nvidia, Jensen Huang, gaf bij de cijferpresentatie een schets van zijn toekomstvisie. Bedrijven schakelen volgens hem over naar "AI-fabrieken", zowel in de cloud als op locatie, naarmate generatieve AI wordt ingebed in een breed scala aan toepassingen. Die AI-fabrieken worden niet alleen door bedrijven, maar ook door landen en regio's gebouwd. Huang noemt dit “soevereine AI”, omdat zij werken met hun eigen soevereine data in hun eigen taal die hun eigen cultuur weerspiegelt naarmate AI meer ingebed raakt in de samenleving.

Huang denkt dat de AI-chipmarkt zal voortborduren op de CPU-gebaseerde computerarchitectuur. En naast de generatieve AI draait ook de traditionele computing op GPU’s. Volgens Nvidia ging ongeveer 40% van de inkomsten uit datacenters vorig jaar naar inferencing, oftewel generatieve AI-modellen die worden gebruikt in de echte wereld. Sommigen dachten dat voor training krachtige GPU's nodig waren en dat inferencing kon worden gedaan door minder krachtige CPU's van concurrenten. Nvidia's inference disclosure laat echter zien dat zijn GPU's misschien ook de meest efficiënte keuze zijn voor inferencing.

Markt voor versnellers

Wat betekent dit allemaal voor de financiële cijfers van Nvidia? Huang schat dat de datacenters over de hele wereld allemaal zullen worden vervangen door snellere computers en de totale markt zal groeien van $1 biljoen naar $2 biljoen. Bij een gemiddelde levensduur van vijf jaar voor servers met snellere computers komt dat neer op ongeveer $400 miljard per jaar aan inkomsten uit AI-datacenters. Dit komt in de buurt van de vooruitzichten van Advanced Micro Devices. In december zei CEO van AMD, Lisa Su, dat ze verwacht dat de AI-markt voor versnellers $400 miljard zal bedragen in 2027. 

Nvidia domineert op dit moment de markt volledig. De schattingen voor het huidige marktaandeel van Nvidia lopen uiteen van 80% tot 95%. AMD en andere cloudgiganten doen hun best om een graantje mee te pikken van deze markt. Microsoft liet ook weten te werken aan eigen AI-chips, die het door Intel wil laten produceren. Maar Duberstein denkt dat Nvidia een groot deel van de markt in handen zal houden en dat heeft te maken met zijn software.

Aantrekkelijke combi van chips en software

Nvidia staat bekend om zijn chips, maar het kan verschil maken met zijn software. Dat kan ook zijn economische moat versterken. Duberstein ziet een belangrijke rol weggelegd voor Nvidia AI Enterprise. Dat is een nieuw besturingssysteem dat cloudsoftware laat draaien op versnelde GPU-chips. Veel grote softwarebedrijven hebben niet de ingenieurs om complexe software te implementeren voor versnelde GPU's.

Met Nvidia AI Enterprise kunnen softwarebedrijven hun AI-applicaties naadloos laten draaien op Nvidia-chips. Nvidia rekent $4.500 per GPU per jaar voor de dienst, die nu al $1 miljard omzet. Dit kan een grote business worden, met aantrekkelijke marges, als meer bedrijven AI implementeren in hun activiteiten.

Zonnige vooruitzichten voor winstmarge

Als de AI-chipmarkt een jaarlijkse omvang van $400 miljard bereikt en Nvidia een marktaandeel van 60% tot 80% weet te behouden, dan komt dat neer op $240 miljard tot $320 miljard aan inkomsten. Dat is vele malen hoger dan de $60 miljard aan totale inkomsten van vorig jaar. Daarnaast breidt Nvidia zijn productaanbod ook fors uit, met name naar software, die meestal hoge marges heeft. En natuurlijk heeft Nvidia ook nog extra inkomsten en winst uit zijn andere activiteiten, zoals gaming-, visualisatie- en autochips.

Een grote vraag is wat de haalbare marges van Nvidia zijn. Vorig kwartaal boekte Nvidia een marge 58% en sommigen denken dat dit onhoudbaar is. Maar Duberstein zou niet verbaasd zijn als de marges wel in de buurt van die cijfers blijven, gezien Nvidia's enorme wereldwijde schaal en prijszettingsvermogen.

Bij een nettomarge van bijvoorbeeld 50% zou Nvidia over vijf jaar zo maar een nettowinst van $150 miljard kunnen realiseren. In dat geval is de huidige marktwaarde van $2,18 biljoen slechts 14,6 keer die theoretische toekomstige winst. En dat is eigenlijk een heel redelijke waardering voor een bedrijf dat de AI-markt blijft domineren, als die markt zich ontwikkelt zoals de topbestuurders hebben geschetst.

Lees ook: 7 techaandelen die favoriet zijn bij analisten

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!