Miljardairs verruilen Nvidia voor deze 2 aandelen

Door Redactie op 10 april 2024 08:30 | Views: 27.942

Miljardairs verruilen Nvidia voor deze 2 aandelen
Beeld: iStock

Als we het hebben over kunstmatige intelligentie (AI), dan springt direct Nvidia in het oog. Maar enkele bemiddelde vermogensbeheerders hebben juist hun belang in de chipmaker afgebouwd en hebben hun oog op twee andere supersterke AI-aandelen laten vallen. The Motley Fool analyseert hun keuzes.

De reikwijdte van AI is enorm: analisten van PwC denken dat AI tegen het einde van het decennium meer dan $15 biljoen kan toevoegen aan het wereldwijde bruto binnenlands product. Tientallen aandelen hebben geprofiteerd van de AI-revolutie, maar geen zoveel als Nvidia.

De grafische verwerkingseenheden (GPU) van Nvidia zijn onmisbaar in AI-datacenters. Daarmee vormt Nvidia de ruggengraat van de AI-infrastructuur. Die marktmacht geeft het bedrijf een buitengewoon prijszettingsvermogen voor zijn GPU's, die overigens ook veel door crypto-miners worden gebruikt.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat deze situatie permanent is. Acht professionele beleggers met miljarden onder beheer hebben hun belangen afgebouwd. Zij zijn sceptisch over de fenomenale koersstijging van Nvidia omdat deze werd gedreven door GPU-schaarste. Nu Nvidia zijn productie aanzienlijk zal verhogen en concurrenten zoals Advanced Micro Devices en Intel werken aan eigen geavanceerde AI-GPU's, lijkt het prijszettingsvermogen af te nemen.

Zorgwekkend is ook dat de vier grootste klanten van Nvidia allemaal hun eigen AI-GPU's ontwikkelen. Dit zal hun afhankelijkheid van Nvidia verminderen.

Grote beleggers hebben hun aandelen Nvidia verkocht en hun geld belegd in twee andere AI-bedrijven met geweldige groei in het vierde kwartaal: CrowdStrike en Snowflake.

CrowdStrike 

Cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike Holdings was een van de bedrijven die de aandacht van de professionele beleggers trok. Vier grote beleggers hebben hun belangen in CrowdStrike vergroot, waaronder Jeff Yass van Susquehanna International, Jim Simons van Renaissance Technologies, en David Siegel en John Overdeck van Two Sigma Investments.

Zij kochten in het vierde kwartaal een fors pakket aandelen in het cyberbeveiligingsbedrijf. Cyberbeveiliging is een thema dat een belangrijke rol blijft spelen. Bedrijven zetten hun gegevens steeds meer online en in de cloud en dat vereist bescherming tegen hackers. Het is ook een sector die los staat van het economische klimaat, want cyberbedreigingen zijn er altijd. 

CrowdStrike werkt met abonnementen en dat levert een voorspelbare kasstroom op, ongeacht wat er gebeurt met de economie of de aandelenmarkt. Het bedrijf beschikt ook over duidelijke concurrentievoordelen. Het intelligente Falcon-beveiligingsplatform van het bedrijf wordt aangedreven door AI en machine learning. Falcon analyseert triljoenen gebeurtenissen per week, waardoor het slimmer en effectiever wordt in het herkennen van potentiële bedreigingen.

Het platform is niet het goedkoopste, en toch ligt de bruto retentiegraad al jaren rond de 98%. Bovendien is de netto retentiegraad van het bedrijf in meer dan vijf jaar niet onder de 119% gezakt: bestaande klanten geven dus ten minste 19% meer uit op jaarbasis. Het succes van CrowdStrike ligt dus ook in het vermogen om bestaande klanten meer abonnementen te laten afsluiten. Door deze extra verkopen is de aangepaste brutomarge op abonnementen gestegen naar een indrukwekkende 80%.

Snowflake

Het tweede snelgroeiende AI-aandeel is Snowflake. Daarin hebben de vier grote beleggers Ken Griffin van Citadel Advisors, David Siegel en John Overdeck van Two Sigma Investments en Israel Englander van Millennium Management hun belangen fors uitgebreid.

Er lijken twee redenen te zijn waarom zij voor het cloud data-warehousingbedrijf kiezen. Zij zien kansen en concurrentievoordeel. Snowflake biedt hun een manier om te profiteren van de snelle groei in enterprise cloud en AI: wat ondernemingen daar nu aan uitgeven is nog maar het begin. 

Snowflake heeft een aantal concurrentievoordelen. De infrastructuur van het bedrijf is bijvoorbeeld bovenop de toonaangevende cloudplatforms gebouwd. Dat maakt het delen van gegevens tussen concurrerende cloudplatforms eenvoudig voor de klanten van Snowflake, terwijl het anders nog wel eens een uitdaging kan zijn.

Snowflake werkt niet met abonnementen, maar brengt kosten in rekening op basis van de gegevens die worden opgeslagen. Dit transparante prijsbeleid lijkt aan te slaan bij gebruikers.

Hoge waarderingen

Wel wordt de waardering van Snowflake als een probleem gezien. CrowdStrike wordt verhandeld tegen een forse premie, maar heeft zijn omzet robuust zien blijven. De omzetgroei van Snowflake is echter weggesmolten en ligt zo’n 22% lager dan drie jaar geleden. Snowflake wordt gewaardeerd tegen 115 keer de gecorrigeerde winst, en dat is hoog voor een bedrijf dat zijn omzetgroei heeft zien vertragen.

Hoewel Snowflake een mooie toekomst tegemoet lijkt te gaan, kan het nog wel even duren voordat de bedrijfsprestaties de huidige waardering kunnen waarmaken, meent The Motley Fool.

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!