ArcelorMittal en Shell dé aandelen van 2016

Door Redactie op 4 januari 2016 13:40 | Views: 37.172

ArcelorMittal en Shell dé aandelen van 2016

Nederlandse beursexperts zaten er met hun voorspellingen voor 2015 niet ver naast. Waar zij voor de AEX-index uitgingen van een slotkoers van 438 punten, sloot de index het jaar op 442 punten. Voor het komende jaar gaan de beurskenners opnieuw uit van een koersstijging. Gemiddeld verwachten ze een stijging van 4% waarbij de experts er vooral van overtuigd zijn dat ArcelorMittal hét aandeel van 2016 gaat worden. 

Dat meldt Corné van Zeijl van Actiam op basis van zijn maandelijkse enquête onder beursexperts, waar deze maand meer dan 100 experts aan meededen.

Experts gaan dus uit van een stijging voor de AEX van iets meer dan 4% dit jaar. “Die bescheiden verwachtingen zien we de laatste jaren wel meer. Deze vraag wordt al sinds 1994 gesteld en de gemiddelde verwachte stijging lag tot en met 2010 op 9,5%”, vertelt Van Zeijl. “Sinds 2011 is het slechts 6,9%, waarbij de laatste drie jaren het laagst zijn.” 

“De relatief bescheiden verwachting komt ook terug in het feit dat 30% van de professionals een AEX-daling verwacht. Het is nog niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen een daling voor de AEX verwachten.”

Verkiezingen en waarderingen

Van Zeijl ziet verschillende redenen voor de voorzichtigheid. Zo wijst hij onder andere op verschillende bijzondere verkiezingen die aanstaande zijn zoals in de Verenigde Staten en in Frankrijk. Ook Brexit is een factor die meespeelt. En hoewel de waardering door sommigen werd aangehaald als reden om negatief te zijn, vonden optimisten de markt juist goedkoop. En waar de meningen over vooral opkomende markten en Europa gemengd zijn, is men over de Verenigde Staten over het algemeen pessimistisch gestemd. 

Experts hebben voor komend jaar ook weer hun toppers en floppers doorgeven: de aandelen waarvan ze verwachten dat ze er in positieve en negatieve zin uit zullen springen. ArcelorMittal zal naar verwachting dé topper worden van 2016, terwijl Altice juist bovenaan de lijst met floppers staat. Na Arcelor zijn de ondervraagden het meest optimistisch over Royal Dutch Shell, Delta Lloyd en Philips. 

Winnaar 2015

Op de floplijst wordt Altice vergezeld door Randstad, Gemalto en Unibail-Rodamco. Voor Altice verwachten verschillende experts dat het de schulden niet meer kan dragen. Randstad, de AEX-winnaar van 2015, “is wel genoeg gestegen”, melden de ondervraagden. 

Toppers 2016 Stemmen Floppers 2016 Stemmen
ArcelorMittal +16 Altice -17
Royal Dutch Shell +11 Randstad -9
Delta Lloyd  +8 Gemalto -4
Philips  +3 Unibail-Rodamco -3


Los van de toppers en floppers voor heel 2016, tipten experts ook hun meest en minst favoriete aandelen voor deze beursmaand. 

Toppers januari Stemmen Floppers januari Stemmen
Arcelor Mittal +9 Altice -12
Ahold +6 Boskalis -5
Vopak +5 Unilever -4
Delta Lloyd +4 NN -3

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.