Indicator Warren Buffett voorspelt slechte tijden voor aandelen | Belegger.nl

Buffett-indicator voorspelt slechte tijden voor aandelen

Door Belegger.nl op 17 jun 2016 om 08:12 | Views: 13.333

Buffett-indicator voorspelt slechte tijden voor aandelen

Als we de Warren Buffett-indicator moeten geloven, ziet het er de komende tien jaar niet best uit voor aandelen. Ten opzichte van obligaties lijken aandelen namelijk niet erg aantrekkelijk op dit moment. 

In 1992 schreef Warren Buffett in een bericht aan zijn aandeelhouders voor het eerst over dat wat nu ook wel wordt aangeduid als de Warren Buffett-indicator, schrijft MarketWatch. Hij stelde toen namelijk voor dat beleggers simpelweg de waarderingen van aandelen afzetten tegenover de waarderingen van obligaties en vervolgens kopen in de categorie die aantrekkelijker is. 

Werpen we een blik op obligaties, dan leveren Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties momenteel zo’n 1,6% op. Om te bepalen wat aandelen de komende tien jaar zullen opleveren is een stuk lastiger. 

Warren Buffett-indicator

Warren Buffett heeft hier echter een indicator voor. Zijn favoriete indicator voor de brede aandelenmarkt heeft een erg hoge correlatie met de rendementen die de aandelenmarkt de komende tien jaar oplevert. Het gaat dan om: total market cap-to-GDP. Wanneer aandelen erg hoog gewaardeerd zijn, blijken de toekomstige rendementen erg tegenvallend en omgekeerd. 

Op dit moment laat de indicator zien dat de brede aandelenmarkt erg hoog gewaardeerd is. De waarderingen zijn zelfs zo hoog, dat de indicator gemiddeld een negatief jaarlijks rendement voorspelt voor de komende tien jaar.

Dus hoewel de lage rente op obligaties erg onaantrekkelijk lijkt, zijn de verwachte rendementen voor aandelen – als we de Buffett-indicator mogen geloven - nog veel minder aantrekkelijk. 

Hoewel natuurlijk niemand weet wat het komende decennium voor ons in petto heeft, suggereert een blik op het verleden wel dat de waarderingen voor zowel aandelen als obligaties erg hoog zijn en dat deze categorieën verwachtingsvolle beleggers waarschijnlijk teleur zullen stellen. 

Lees ook: Tom Muller: 'Beleggen? Gebruik je nuchtere verstand'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.