'Leg je neer bij het rendement dat de index biedt'

Door Redactie op 20 juni 2016 11:20 | Views: 3.935

'Leg je neer bij het rendement dat de index biedt'

John Bogle, oprichter van Vanguard, voorziet voor de komende tien jaar veel lagere rendementen voor zowel aandelen als obligaties dan hij tijdens zijn ruim zes decennia durende carrière heeft gezien.

Het gemiddelde jaarlijkse rendement lag gedurende zijn carrière rond de 12% voor aandelen en 5% voor obligaties, vertelde de 87 jaar oude belegger in gesprek met Bloomberg Radio

“Zo zal het er in de toekomst niet meer uitzien”, verwacht Bogle. “Het is redelijker om ervan uit te gaan dat aandelen in het komende decennium zo’n 4 tot 5% rendement opleveren.” Een obligatieportefeuille, inclusief bedrijfsobligaties, kan zo’n 2,5% renderen, verwacht de Vanguard-oprichter. 

Accepteer rendement index

Bogle, die een groot voorstander is van de buy-and-hold strategie om zo kosten te minimaliseren, stelt dat het een fout is voor beleggers om een meer agressieve aanpak na te streven in een poging de index te verslaan. 

Volgens Bolge doen beleggers er dan ook goed aan de rendementen te accepteren die de markt biedt en geen risico’s te nemen om hogere rendementen te behalen. Dat geldt zowel voor aandelen als obligaties, voegt hij toe. 

Lees ook: Buffett-indicator voorspelt slechte tijden voor aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.