De beste Amerikaanse smallcap-ETF's: 5 picks | Belegger.nl

De beste Amerikaanse smallcap-ETF's: 5 picks

Door Belegger.nl op 14 sep 2018 om 08:03 | Views: 3.286

De beste Amerikaanse smallcap-ETF's: 5 picks

Hoewel largecaps en techaandelen het nieuws domineren, lijken smallcaps dit jaar het best gepositioneerd in een omgeving van handelsoorlogen en een booming Amerikaanse economie. Beleggingssite Zacks.com tipt in dat kader 5 interessante smallcap-ETF’s.

De site wijst erop dat het optimisme onder ondernemers van ‘kleine’ bedrijven op recordhoogte staat, zowel wat betreft kapitaalinvesteringen als het aannemen van personeel. Uit de laatste enquête van de National Federation van Independent Business blijkt dat de sentiment index in augustus naar 108,8 is gestegen, het hoogste niveau sinds de meting begon in 1974.

Smallcaps profiteren

Er zit een aantal factoren achter de sterke stijging van deze index. Smallcapbedrijven profiteren meer van de belastingverlagingen dan hun large- en midcap tegenhangers. 

Daarnaast ziet het binnenlandse economische plaatje er bemoedigend uit. De Amerikaanse economie groeit met het snelste tempo in vier jaar, met een zeer lage werkloosheid en een hoog consumentenvertrouwen. Kleinere bedrijven in de VS zijn sterk gericht op de binnenlandse economie en profiteren dus het meest als die sterk groeit.

Tot slot hebben smallcaps minder last van internationale tegenwind in de vorm van geopolitieke spanningen, handelsoorlogen of problemen in opkomende markten. 

Lees ook: Zes vragen over ETF's: Vanguard-expert geeft antwoord

Tegen deze achtergrond selecteert Zacks een vijftal gerenommeerde smallcap-ETF’s:

First Trust Small Cap Growth AlphaDEX Fund

Deze ETF volgt de Nasdaq AlphaDEX Small Cap Growth Index, die de AlphaDEX-methode gebruikt om aandelen te selecteren uit de Nasdaq US 700 Small Cap Growth Index. Het is een goed gediversifieerde portefeuille met 262 aandelen, waarvan geen enkele een weging heeft groter dan 1%. De ETF is 470 miljoen dollar groot en de jaarlijkse fee is 0,70%. De ETF heeft een #1 ranking bij Zacks, maar wel met een hoog risicoprofiel.

iShares Morningstar Small-Cap Growth ETF

Deze ETF volgt de Morningstar Small Growth Index en heeft 251 aandelen in het mandje, die ieder voor niet meer dan 1,22% meewegen. Informatietechnologie is de belangrijkste sector met 30,7% blootstelling. Healthcare, cyclische consumentengoederen en industrials nemen de volgende drie plekken op zich, met allemaal een blootstelling in de dubbele cijfers. De ETF rekent een jaarlijkse fee van 0,30% en heeft 214 miljoen dollar onder beheer. 

Vanguard Russell 2000 Growth Index ETF

Deze ETF volgt de Russel 2000 Growth Index en bestaat uit een flink mandje van 1392 aandelen. Ongeveer een kwart daarvan is healthcare, maar ook cyclische consumentengoederen, duurzame goederen, technologie en financials nemen een belangrijke plaats in. De ETF heeft een omvang van 324 miljoen dollar en de jaarlijkse kosten zijn 0,20%.

iShares Russell 2000 Growth ETF

In de smallcapwereld is dit een van de populairste en meest liquide ETF’s met 11,3 miljard dollar onder beheer. Hij bestaat uit een mandje met 1210 aandelen en volgt ook de Russell 2000 Growth Index. Hij is ook goed gespreid, want geen enkel aandeel heeft een weging groter dan 0,62%. Healtchcare is de belangrijkste sector met 26,6%, waarna technologie, industrials en cyclische consumentengoederen volgen. De jaarlijkse fee ligt op 0,24%. 

iShares S&P Small Cap 600 Growth ETF

Ook dit is een relatief grote ETF met 7,2 miljard dollar onder beheer en een goed gespreide portefeuille met 334 aandelen. Ook qua sectoren is er een goede spreiding met industrials, healthcare, technologie, financials en cyclische consumentengoederen met ieder een exposure in de dubbele cijfers. De jaarlijkse fee is 0,25%.

Lees meer: Handelen in ETF's? Vier tips

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.