Deze 7 aandelen profiteren van hun marktdominantie

Door Redactie op 14 februari 2019 07:55 | Views: 6.427

Deze 7 aandelen profiteren van hun marktdominantie

Of de rally die dit jaar is begonnen doorzet, is nog moeilijk te zeggen. Er is echter een groep gevestigde mega-aandelen die onder alle marktomstandigheden kan profiteren van hun marktdominantie. MarketWatch somt er zeven op.

De dominantie van deze bedrijven gaat veel verder dan slechts een berekening van de marktkapitalisatie. Het gaat erom dat ze kunnen doorstaan wat er ook maar op hun pad komt.

Columnist Jeff Reeves van MarketWatch herinnert beleggers eraan dat een enorme omvang - en marktdominantie - een groot voordeel is en zette zeven aandelen op een rij die bewijzen dat grotere bedrijven de beste investering zijn in 2019.

1. Walmart

Het Amerikaanse supermarktconcern Walmart is in veel opzichten synoniem met grote bedrijven. De supermarktreus staat bovenaan de Fortune 500-lijst, met een omzet van meer dan 500 miljard dollar en behoort tot de vijftien grootste S&P 500-bedrijven, met een marktwaarde van 280 miljard dollar.

Hoewel sommigen twijfelen aan de dominantie van Walmart in een digitaal tijdperk, is het bedrijf de nummer 3 e-commerce-portal in de VS met een respectabele 4% van de totale online winkeluitgaven. En zoals blijkt uit de aankoop van Jet.com voor 3,3 miljard dollar in 2016, is Walmart niet bang om te blijven investeren in dit cruciale verkoopkanaal.

Met een jaarlijkse operationele kasstroom van ongeveer 30 miljard dollar om deze inspanningen te helpen financieren, kunnen beleggers er zeker van zijn dat Walmart de middelen heeft om aan de top te blijven, zo voorspelt Reeves.

2. Amazon.com

Amazon.com is de absolute heerser op het retailvlak in het digitale tijdperk. De webwinkelgigant is nog groter dan Walmart, met een marktkapitalisatie van 790 miljard dollar en een beurskoers van ongeveer 1.600 dollar. Het is een van de drie grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Maar die dominantie gaat veel verder dan deze nominale waarde.

Volgens een rapport uit 2018 loopt ongeveer de helft van alle e-commerce-uitgaven in de VS via Amazon.com, goed voor een aandeel van 5% in de detailhandelsuitgaven van het hele land.

Hoewel de marges er mager uitzien, is het ook de moeite waard om op te merken dat de cloud-computertak van Amazon Web Services ook dominant is, met een marktaandeel van meer dan 30%. Dat is groter dan de vier volgende concurrenten samen. Amazon is volgens Reeves een bedrijf dat duidelijk weet hoe het aan kop moet blijven.

3. Microsoft

Het grootste Amerikaanse bedrijf op dit moment op basis van marktkapitalisatie is softwaregigant Microsoft. Maar het is niet de marktwaarde van 800 miljard dollar die het belangrijkst is, noch de omzetverwachting van 124 miljard dollar voor 2019, aldus Reeves. Nog belangrijker is de dominantie van Microsoft op de zakelijke markt.

Verschillende exemplaren van Windows hebben een aandeel van 87% in markt voor pc-besturingssystemen. En terwijl het - na Amazon - de tweede plaats inneemt in het cloud-segment, groeit Microsoft's Azure snel in het zakelijke segment.

Microsoft is geen 'go-to'-merk voor alles wat mobiel is, maar heeft zijn 'go-to'-reputatie als technologienaam voor bedrijven behouden. Dat heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf nog vele jaren relevant zal blijven.

4. Apple

Apple voert een nek-aan-nekrace met Microsoft wat betreft marktwaarde, maar heeft ook meer dan 250 miljard dollar aan jaarlijkse omzet en een overweldigende berg cash van bijna 250 miljard dollar.

Het echte bewijs van de schaal van Apple is dat de omzet van de dienstentak afgelopen kwartaal 10,8 miljard dollar bedroeg. Dat betekent dat iTunes, de App Store en andere Apple-locaties alleen al genoeg verkopen genereren om 'services' te rangschikken in de Fortune 100. Dat is vrijwel gelijk aan de totale omzet van bedrijven als de farmaceut Merck en zakenbank Goldman Sachs.

5. JPMorgan Chase

Onder de banken is JPMorgan Chase een klasse apart. De marktkapitalisatie van 340 miljard dollar is 60 miljard dollar meer dan de nummer 2, Bank of America. De jaarlijkse omzet van 115 miljard dollar overschrijdt die van Bank of America met ongeveer 20 miljard dollar. Het is de topbank gerangschikt op totale activa en totale deposito's, maar ook de nummer 1 in klanttevredenheid onder de zes grootste Amerikaanse banken.

Natuurlijk zijn er genoeg slimme nieuwe fintechbedrijven die beweren een revolutie teweeg te brengen in de financiële diensten. Maar JPMorgan heeft zwaar geïnvesteerd in de volgende generatie van de bancaire technologie en heeft 48 miljoen actieve digitale klanten in 2018, waarvan 36 miljoen klanten die mobiele apparaten gebruiken. Start-ups kunnen hier potentieel zien, maar JPMorgan heeft duidelijk al de schaal.

6. Johnson & Johnson

Johnson & Johnson is het grootste gezondheidszorgbedrijf ter wereld, met een marktwaarde van 355 miljard dollar. Het concern boekt meer dan 80 miljard dollar omzet per jaar en heeft een jaarlijkse operationele kasstroom van meer dan 20 miljard dollar. Maar de omvang en invloed ervan gaat veel verder dan deze basisstatistieken.

De jaarlijkse dividendbetalingen bedragen in totaal maar liefst 9,66 miljard dollar, bovenop het huidige aandeleninkoopplan van 5 miljard dollar. Dat is een enorme uitgave om aandeelhouderswaarde te genereren.

In 2017 zagen we bovendien dat Johnson & Johnson een grote overname van Actelion voor 30 miljard dollar heeft gedaan om zijn positie aan de top van de farmaceutische industrie verder te versterken. Diepe zakken en de enorme omvang zorgen ervoor dat het concern elke kortetermijnprobleem van de markt kan doorstaan, zo verwacht Reeves.

7. Boeing

Boeing is misschien een vreemde keuze gezien alle grote namen op het gebied van technologie, gezondheidszorg en bankieren. Maar Boeing is de personificatie van een 'militair industrieel complex', met een marktwaarde van 230 miljard dollar en een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljard dollar.

Bovendien heeft het bedrijf een totale orderportefeuille van 500 miljard dollar, wat een dominante positie in de nabije toekomst garandeert. Ook is de vliegtuigbouwer niet alleen diepgeworteld op federaal niveau, maar blijft het ook de indrukwekkende activiteiten in de private sector uitbreiden.

Lees ook: 5 ondergewaardeerde aandelen om nu te kopen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.