Experts: Galapagos favoriet voor april | Belegger.nl

Experts: Galapagos favoriet voor april

Door Belegger.nl op 1 apr 2019 om 12:30 | Views: 14.716

Experts: Galapagos favoriet voor april

De beurzen hebben in de afgelopen maand de opgaande trend voortgezet, zij het erg bescheiden. Per saldo blijven de experts somber gestemd. Dat blijkt uit de enquête van Corné van Zeijl, dit keer onder 72 beursexperts.

"De AEX steeg met 1,5%. Het was een maand waarin de hoop voor een handelsverdrag tussen China en de VS en Brexit vooruit werd geschoven. Het beïnvloedt de beurzen nauwelijks meer", schrijft Van Zeijl.

Recessiewolken nog niet weg

Volgens de analist kan het zijn dat men wacht op een duidelijke uitslag over een van de twee factoren. "Voorlopig blijft men erg onzeker. De recessiewolken lijken nog niet over te waaien. En de immer dalende rente drukt vooralsnog op de banken."

"Sommige optimisten zien de economie in China herstellen denken dat dit de beurzen een duidelijke extra push kan geven. TINA (There Is No Alternative) is ook een aantal keren bij de commentaren genoemd. Onder andere omdat de rente nu op nul staat en daar dus in principe niets te halen valt. Per saldo blijven de experts somber gestemd, zei het iets minder dan afgelopen maand." 

 

 • Optimistisch: 23,6%
 • Neutraal: 38,9%
 • Pessimistisch: 37,5%
 • Per saldo: -13,9%

 

Lange termijn ook nog somber

 • Optimistisch: 14,1%
 • Neutraal: 54,9%
 • Pessimistisch: 31,0%
 • Per saldo: -16,9%

Favoriete regio

"Vorige maand ging de speciale vraag over uw favoriete regio. Deze grafiek is in het datageweld even  vergeten. Hierbij alsnog. Europa is duidelijk favoriet, vanwege de relatieve goedkope aandelen." 

Speciale vraag: Wat gaat de obligatierente doen?

"De speciale vraag voor deze maand gaat over de obligatierente. Nu deze in Duitsland onder het vriespunt is gedaald, leek het mij een interessante vraag wat de rente vanaf nu zal gaan doen."

De opties waren:

 • Stijgen
 • Iets stijgen
 • Rond de nul blijven hangen.
 • Iets verder dalen
 • Kan nog een stuk verder dalen

"Niemand denkt dat de rente weer echt gaat stijgen. 28% verwachte een kleine stijging. Maar de favoriete keuze is dat de rente zo rond de nul zal blijven hangen."

Individuele aandelenkeuzes prima

"In maart zijn IMCD en Adyen in de plaats gekomen voor Signify en Altice. Dat laatste is jammer, want het aandeel liet op de laatste beursdag een enorme koerssprong van ruim 26% zien, waarmee de totale maandwinst op 18% kwam."

Mooie lijst, maar koersstijging Galapagos gemist

"Signify steeg 2%. En meestal heeft men wel Galapagos bij de toppers staan, maar nu even niet. Dat is jammer, de koers steeg met 22% op de laatste beursdag door goedkeuring van hun belangrijkste medicijn voor reuma."

Het is een mooie lijst, stelt Van Zeijl. "Alle toppers hebben het significant beter gedaan dan AEX. De namen op de flopperslijst deden ook wat ze moesten doen."

Altice gooit roet in het eten

"Alleen Altice gooide flink dus wat roet in het eten. Een fictief long short fonds zou 2,7% hebben verdiend. Als Altice de cijfers een dagje later had gegeven, zodat ze buiten de maand vielen dan had er een netto plus van 9,5% gestaan."

"Overigens, een vergelijkbare lijst van de IEX-leden deed het juist vrij slecht, hun keuzes daalden per saldo met 8,6%. De experts lopen door deze maand flink voor op de IEX-leden." 

Toppers maart Stemmen Rendement Floppers maart Stemmen Rendement
 RELX +5 +7,0% Altice  -12 +18,1%
 KPN +4 +4,2% Signify -6 +2,1%
 Unilever +4 +8,9% Gemalto  -3 +0,2%

 Heineken

+4 +6,2% Aalberts -3 -5,1%
Gemiddeld   +6,6% Gemiddeld   +3,8%
AEX   +1,5%      

Nieuwe aandelen bij floppers en toppers

"In april komen beide nieuwe aandelen op de toppers/floppers-lijst voor. Adyen bij de toppers, IMCD bij de floppers. Galapagos staat duidelijk op nummer 1 bij de toppers. Dat is jammer, daar had het beter vorige maand kunnen staan."

"Nu Altice niet meer de gedoodverfde flopperskandidaat is, heeft ArcelorMittal weer deze plaats ingenomen. Ook omdat het  economisch wat minder gaat. Cyclische bedrijven als Arcelor hebben daar het meeste last van."

Toppers april Stemmen Floppers april Stemmen
Galapagos +10 ArcelorMittal -10
ABN Amro +5 Aegon -7
DSM +5 ASML -3
Royal Dutch Shell +2 Gemalto -3
Unibail-Rodamco +2 IMCD -3
Adyen +2    

 Er deden deze maand 72 beleggingsexperts met de enquête mee, waarvoor dank. 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.