3 dividendaandelen om voor lange tijd te houden

Door Belegger.nl op 27 mei 2019 14:10 | Views: 13.177

3 dividendaandelen om voor lange tijd te houden

De volatiliteit op de aandelenmarkten is teruggekeerd nu de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China lijken te zijn vastgelopen. Hoewel de bredere markten wispelturig waren en sinds 6 mei zijn gedaald, zijn niet alle kwaliteitsaandelen zo getroffen als veel eerdere hoogvliegers en technologieaandelen.

InvestorPlace selecteerde drie dividendaandelen in drie verschillende sectoren met robuuste langetermijnvooruitzichten waarop beleggers kunnen bouwen.

1. General Motors

General Motors valt op door met name zijn dochteronderneming Cruise, de op een na grootste speler in commerciële autonoom rijdende diensten in de VS. De wereldwijde markt voor zelfrijdende voertuigen en diensten zal naar verwachting in de komende jaren met dubbele cijfers groeien. Meer specifiek schatten analisten een ruime vertienvoudiging van 54,23 miljard dollar in 2019 tot $ 556,67 miljard dollar in 2026.

In augustus 2016 kocht GM een meerderheidsbelang in Cruise voor 1 miljard dollar. In drie jaar tijd heeft Cruise een marktwaarde bereikt van 19 miljard dollar. General Motors' eigen marktkapitalisatie bedraagt momenteel 53 miljard dollar.

GM Cruise test momenteel zijn voertuigen zonder bestuurder in Californië. Alphabets Waymo en GM Cruise maken hun veiligheidsrapportages in Californië openbaar. De gegevens van 2018 van beide bedrijven lieten duidelijke verbetering zien ten opzichte van een jaar geleden, waardoor de verwachting groeit dat GM Cruise binnenkort de algemene markt zal betreden.

Op 30 april rapporteerde GM een winst per aandeel over het eerste kwartaal die hoger uitviel dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf profiteerde van de toegenomen verkoop van SUV's en trucks, de meest lucratieve modellen. GM zei ook dat de herstructurerings- en kostenbesparingsplannen op schema liggen, een ontwikkeling die beleggers als positief beschouwen.

Met een achterblijvende koers-winstverhouding van 5,7, zal het GM-aandeel waarschijnlijk ook de aandacht trekken van waardebeleggers. In de tussentijd zorgt het huidige dividendrendement van 4,08% ervoor dat het bedrijf ook een interessante toevoeging is aan een inkomstengenererende portefeuille.

Bijna tien jaar geleden kwam GM uit de as van een faillissement. Het volgende decennium zou er echter heel anders kunnen uitzien voor het bedrijf. Beleggers kunnen dan ook overwegen om GM niet alleen te kopen voor de dividenden, maar ook voor de potentiële stijging van de aandelenkoers.

Omdat de retoriek van de handelsoorlog ook invloed heeft op de auto-industrie, kan er in de komende weken sprake zijn van haperingen in de koers van GM-aandelen. Maar als het stof is neergedaald zullen aandeelhouders van GM waarschijnlijk goed worden beloond.

2. McDonald's

McDonald's heeft meer dan 36.000 restaurants in meer dan 100 landen. De laatste resultaten van de fastfoodketen vielen beter uit dan verwacht. Ook gaf het management een positieve kijk op groei en winstgevendheid op lange termijn.

Naast de toename van de Amerikaanse omzet profiteerde McDonald's van de internationale groei. De Amerikaanse omzet steeg met 4,5%. De wereldwijde omzet nam met 5,4% toe, voornamelijk dankzij promoties en gerenoveerde restaurants.

Momenteel is meer dan 90% van de restaurants in franchise. De franchisebusiness geeft McDonald's een aanzienlijk concurrentievoordeel, omdat de initiële franchisevergoedingen en doorlopende royalties hoge marges betekenen. De operationele marges bedragen een gezonde 30%. Omdat de franchisenemers de bedrijfskosten en bedrijfsrisico's dragen, hoeft McDonald's zich geen zorgen te maken over de kosten van het uitvoeren van deze activiteiten.

McDonald's krijgt ook huur van de franchisenemers, aangezien het bedrijf de meeste gebouwen waar de restaurants gevestigd zijn in bezit heeft. Men zou kunnen zeggen dat McDonald's net zo goed een vastgoed- als een horecabedrijf is.

Als onderdeel van de inspanningen om waarde te creëeren voor de aandeelhouders heeft McDonald's sinds het eerste dividend in 1976 de uitkeringen verhoogd. De volgende dividendbetaling van 1,16 dollar per aandeel zal naar verwachting op 17 juni plaatsvinden. Het huidige dividendrendement staat op ruim 2,3%.

Op 19 mei bereikte de koers van McDonald's een recordhoogte van 200,36 dollar. Sinds het begin van het jaar is het aandeel met 12% gestegen. Hoewel er in de komende weken wat zwakte en winstneming kan zijn in het aandeel, vooral rond het niveau van 200 dollar, zou elke prijsdaling kunnen worden beschouwd als een kans om de aandelen te kopen. Het bedrijf is een mooie toevoeging aan een goed gediversifieerde portefeuille.

3. Royal Dutch Shell

Op 2 mei publiceerde Royal Dutch Shell beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal van 2019. De winst daalde slechts 2% op jaarbasis, terwijl analisten rekenden op een veel grotere winstdaling. Ook lieten de resultaten een indrukwekkende cashflow van 12,1 miljard dollar zien. Het management wees op verschillende projecten voor 2020 en de jaren daarna die naar verwachting de groei positief zullen beïnvloeden.

De gediversifieerde activiteiten van de groep zijn verdeeld in vier hoofdsegmenten: Integrated Gas, Upstream, Downstream and Corporate. Integrated Gas omvat de productie en marketing van en de handel in vloeibaar aardgas (LNG) en de productie van synthetische vloeibare brandstoffen (GTL). Deze divisie beheert ook de New Energies-portefeuille, waarin geavanceerde biobrandstoffen, waterstof en opladen van elektrische voertuigen te vinden zijn. Veel analisten zijn van mening dat de divisie een belangrijke motor is voor de langetermijnwaarde van Shell.

Upstream-activiteiten omvatten olie- en aardgasexploratie, veldontwikkeling en productie, terwijl Downstream de productie-, distributie- en marketingactiviteiten voor olieproducten en chemicaliën onder zijn hoede heeft. Het segment Corporate ten slotte behelst de niet-operationele activiteiten die de groep ondersteunen.

Vraag, aanbod, productie en grondstoffenprijzen hebben allemaal invloed op de inkomsten van een energiegroep. In het afgelopen kwartaal bleven de lagere olieprijzen (met een gemiddelde prijs van 63 dollar) problematisch voor het hele bedrijf. Omzet kon de impact van lagere olieprijzen deels compenseren.

De olieprijzen zouden echter kunnen stijgen door de Amerikaanse sancties tegen Iran en de naderende zomermaanden. Elke opleving van de olieprijs betekent meer winst voor Shell.

Ook heeft Shell een benijdenswaardige staat van dienst als inkomstenaandeel. Langetermijnaandeelhouders genieten een veilig dividendrendement van 5,8%, met een dekking van 1,4x. Shell heeft zijn dividend sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet één keer verlaagd. Het bedrijf kondigde ook aan dat het bestuur een nieuwe tranche van aandeleninkoop heeft goedgekeurd en nu voor 29 juli voor 2,75 miljard dollar aan eigen aandelen zal terugkopen.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.