10 tips om meer vermogen op te bouwen

Door Belegger.nl op 2 augustus 2019 08:45 | Views: 17.611

10 tips om meer vermogen op te bouwen

Dé tip om snel rijk te worden hebben we helaas niet. Een zetje in de goede richting geven om meer te besparen en meer geld te verdienen, kunnen we wel. The Motley Fool zette tien wijsheden op een rij die u kunnen helpen om rijker te worden.

Uit een al wat ouder, maar daarom niet minder relevant artikel, kunt u de volgende tien uitspraken goed in uw oren knopen:

1. Let op de kleintjes

Een groot schip kan ten onder gaan aan een klein lek, zei Benjamin Franklin. We kennen allemaal de voorbeelden van een koffie van 4 euro per dag, die u uiteindelijk 1500 euro per jaar kost. Of wat dacht u van iedere dag een pakje sigaretten? Dat kost ook snel een paar duizend euro per jaar. Maar dit principe kunt u natuurlijk ook toepassen op schijnbaar kleine fees die beleggingsfondsen u rekenen.

Een verschil van 0,7 of 1,7% lijkt klein, maar stel dat u 10.000 euro investeert in twee fondsen die over tien jaar allebei 10% renderen, maar de ene rekent 0,7% en de ander 1,7% aan kosten. De ene investering zal groeien naar 578.000 euro, de ander naar 512.000. Een verschil van 66.000 euro, terwijl het maar een procentpunt aan kosten scheelde.

2. Leef naar uw stand

Koop geen dingen die u zich eigenlijk niet kunt permitteren. Het verwijdert u slechts verder van financiële onafhankelijkheid, het brengt u er niet dichterbij.

3. De werkelijke prijs van iets is hoeveel u er voor moet doen

Ga altijd na hoeveel u voor een aankoop moet doen of werken. Stel dat u 50 euro per uur verdient, is dat etentje van 150 euro u drie uur werken waard? Als u dit zich steeds afvraagt, is de kans groter dat u uw uitgaven onder controle houdt.

4. Rijk worden gaat niet snel

We dromen ervan snel rijk te worden door een loterij te winnen of veel geld in te zetten op risicovolle aandelen en te hopen dat die de lucht in gaan. Realistischer is het om bijvoorbeeld te sparen, te beleggen in solide groeibedrijven die een belangrijk concurrentievoordeel hebben, of te beleggen met indexfondsen.

5. Denk aan inflatie

Bij hetzelfde bedrag wordt uw koopkracht na verloop van tijd minder. U kunt vandaag een auto kopen van 20.000 euro, die over 25 jaar misschien wel 40.000 euro kost. Wees u bewust van wat de factor inflatie met uw financiele planning doet.

6. Iedereen weet de prijs, niemand de waarde

Huizen- of aandelenprijzen op zich zeggen niets. Hun werkelijke waarde wel. Overgewaardeerde huizen of aandelen kunnen leiden tot verliezen of slechts bescheiden winst bij verkoop. Probeer altijd naar ondergewaardeerde aandelen of koopjes te zoeken.

7. Als u niet tegen enorme koersdalingen kunt, kunt u beter niet beleggen

Weet en accepteer dat zich af en toe aandelencrashes voordoen. Soms is het een mooie kans om bij te kopen, soms maakt u simpelweg verlies. Dat hoort bij het spel. Maar hoe meer u leert, hoe minder fouten u zal maken.

8. Weet wat u bezit, en waarom

Doe goed uw huiswerk en ken de bedrijven die u koopt. U koopt niet iets omdat een ander dat zegt, maar omdat u verwacht dat de omzet de komende vijf jaar kan verdubbelen, of omdat de onderneming een enorm concurrentievoordeel heeft.

9. Zou u het hele bedrijf kopen?

Vraag uzelf af als u een aandeel wilt kopen: zou ik ook het hele bedrijf kopen? Natuurlijk heeft u geen 500 miljoen liggen, maar als u dat wel zou hebben, zou u het dan doen? Deze vraag helpt u om erachter te komen of u voornemen slechts een speculatieve gok is, of een serieuze langetermijninvestering. 

10. Investeer in kennis, dat levert het meeste op

Investeren kunt u op vele manieren doen. Investeren in uzelf door u te ontwikkelen, maakt de kans groter dat u slimmere keuzes maakt en meer geld verdient. Warren Buffetts partner Charlie Munger staat erom bekend veel te lezen, ook over onderwerpen als psychologie en geschiedenis. Het maakt u tot een betere denker, beslisser, leider en zakenman of -vrouw.

Lees ook: Word een betere belegger met deze 10 regels

Reacties

2 Posts
JBL_0123
1
Een verschil van 0,7 of 1,7% lijkt klein, maar stel dat u 10.000 euro investeert in twee fondsen die over tien jaar allebei 10% renderen, maar de ene rekent 0,7% en de ander 1,7% aan kosten. De ene investering zal groeien naar 578.000 euro, de ander naar 512.000. Een verschil van 66.000 euro, terwijl het maar een procentpunt aan kosten scheelde.

Met welke geldverdubbelaar werken jullie?
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.