Heineken en ASML zijn favoriet voor november | Belegger.nl

Heineken en ASML zijn favoriet voor november

Door Belegger.nl op 1 nov 2019 om 15:00 | Views: 8.320

Heineken en ASML zijn favoriet voor november

Beursexperts zijn voor november een stuk minder somber geworden. Het Brexit-akkoord en de positieve geluiden over een handelsakkoord tussen de VS en China geven enige hoop. Dat blijkt uit de maandelijkse expertenquête van Corné van Zeijl van Actiam.

Vorige maand zagen de experts het nog zwart in. Dat bleek niet geheel onterecht: de AEX-index heeft inderdaad een minnetje laten zien, van 0,6%. Maar dat kwam vooral door koersdalingen van enkele zwaargewichten, zoals Unilever, Shell en Philips, zo nuanceert Van Zeijl.

Het gemiddeld aandeel liet in oktober een keurige koersstijging zien van 1,1% en ook de Midkap vertoonde een duidelijke plus (+2,9%). Vooral semiconductors en onroerend goed deden het daar goed.

Korte termijn: Iets zonniger beeld

Voor november is het beeld een stuk positiever. Vorige maand hield maar liefst 55,6% rekening met een koersdaling. Dat is nu geslonken naar 38,6%. Ook is het aantal optimisten gestegen.

De reden die daar voor wordt aangegeven is dat er nu een Brexit deal is. Het gevaar van een harde Brexit is nog niet geweken, maar wel een stuk kleiner geworden. Ook is volgens de experts de kans op een handelsdeal tussen de VS en China gegroeid, al is ook dat natuurlijk nog niet zeker.

Het beeld over de korte termijn ziet er als volgt uit:

  • Optimistisch: 24,6% (vorige maand 16,7)
  • Neutraal: 36,8% (vorige maand 27,8%)
  • Pessimistisch: 38,6% (vorige maand 55,6%)
  • Per saldo: -14% (vorige maand -38,9%)

Lange termijn: Neutraal

Voor de lange termijn is de somberheid zelfs per saldo verdwenen: het aantal pessimisten en optimisten houdt elkaar precies in evenwicht. De laatste keer dat beleggers optimistisch waren voor de langere termijn was in februari.

Dit is het plaatje voor de langere termijn:

  • Optimistisch: 31,6% (vorige maand 25,6%)
  • Neutraal: 36,8% (vorige maand 29,6%)
  • Pessimistisch: 31,6% (vorige maand 44%) 
  • Per saldo: 0,0% (vorige maand -18,5%)

Wat zijn de triggers van een eventuele eindejaarsrally?

Nu de dagen korter worden en de jaarwisseling langzaam in zicht komt, stelde Van Zeijl nog een extra vraag aan de deelnemers: Als er een eindejaarsrally komt, wat zal dan de trigger zijn?

Om niet teveel te sturen, bood hij de deelnemers ook de mogelijkheid om aan te geven dat zij helemaal geen eindejaarsrally verwachtten. En dat antwoord werd het meest aangekruisd: door 36% van de 56 experts.

25% denkt dat uitbodemen van de economische verwachtingen de beurzen op stoom kan brengen. 33% ziet een handelsakkoord als mogelijke trigger en 6% mikt op meevallende winsten.

(klik op grafiek voor grotere afbeelding)

Een handelaar geeft een technische reden. Een eventuele eindsprint zal volgens hem uitsluitend het gevolg zijn van lege markten. Veel beleggers mogen niet meer beleggen en de standaard instroom in beleggingsfondsen zorgt dan voor een grotere opwaartse beweging in de koersen.

Keuzes bij aandelenselectie: In de roos met ABN Amro en Galapagos

De experts hadden afgelopen maand hoog ingezet op ABN Amro. Zij vonden de negatieve koersreactie als gevolg van een eventuele boete door DNB te groot. Die visie bleek terecht: het aandeel liet een mooie performance zien: +3,2%. Ook Galapagos stelde niet teleur.

Het fictieve long/short fonds vertoonde een stijging van 0,6%. Maar dit fonds werd vooral gered door de koerssprong van Galapagos.

De IEX lezers lieten overigens een vergelijkbaar resultaat zien. Daar staat de teller op +0,7%. Ook zij hadden Galapagos bij hun toppers staan.

Toppers oktober Stemmen Rendement Floppers oktober Stemmen Rendement
ABN Amro +7 +3,2% ArcelorMittal -12 2,5%
Royal Dutch Shell +6 -3,2% ASML -6 3,4%
Unilever +4 -4,0% Aegon -4 1,5%

Galapagos

+3 17,9% Unibail-Rodamco -2 3,7%

 

    IMCD -2 3,0%
Gemiddeld   +3,5% Gemiddeld   2,8%
AEX   -0,6%      


Heineken en ASML de toppers voor november

Voor de komende maand zoeken de experts het in de veilige namen en de financials. Heineken en ASML delen de eerste plaats, gevolgd door Unibail-Rodamco en de twee grootbanken ABN Amro en ING.

Het lijstje floppers bestaat grotendeels uit wat cyclische namen. Maar we treffen hier ook Galapagos aan. De experts vinden dat dit aandeel wel erg hard is opgelopen. De lijst wordt aangevoerd door een naam die we niet zo vaak tegenkomen in de lijstjes: Aalberts.

Toppers november Stemmen Floppers november Stemmen
Heineken +4 Aalberts -4
ASML +4 Takeaway -3
Unibail-Rodamco +3 Randstad -3
ABN Amro +2 Arcelor-Mittal -2
ING +2 Galapagos -2

 

 

 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.