Risk on-rally

Door Belegger.nl op 5 juni 2020 08:00 | Views: 8.594

Risk on-rally

De rally op de beurzen in de afgelopen weken liep volgens veel marktexperts en beleggers wel erg ver uit de pas met de economische schade die de coronapandemie heeft veroorzaakt.

De aandelenmarkten hebben zich ook weinig aangetrokken van de protesten die uitbraken in de VS en elders op de wereld na de moord op George Floyd door een politieagent in de Amerikaanse stad Minneapolis.

Volgens Barron’s is daar een simpele verklaring voor: beleggers worden vooral gedreven door angst om de boot te missen en hebzucht.

Herstel in het vooruitzicht

Toch zijn er tekenen dat de beurzen wellicht ook een weerspiegeling zijn van het vermoeden dat een economische opleving van de Amerikaanse economie aan de horizon gloort.

Zo verloren volgens het meest recente ADP-loonlijstrapport zo’n 2,6 miljoen Amerikanen hun baan in mei. Dat is uiteraard een groot aantal, maar lag ver onder de voorspellingen van analisten van bijna 9 miljoen. Het beeld zal vrijdag duidelijker worden, omdat er nog een aantal andere belangrijke economische data over de werkgelegenheid aan zit te komen.

'Arbeidsmarkt belangrijkst'

“De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn de belangrijkste aanjagers voor de groeivooruitzichten,” aldus analist Dennis DeBusschere van Evercore ISI. “Hoe beter de werkgelegenheidsdata, hoe lager het risico is op faillissementen.”

Risk-on

Een prijsdaling van de Amerikaanse dollar en goud, vermogensklassen die beide worden beschouwd als veilige haven in roerige tijden, suggereert dat beleggers steeds meer bereid zijn risico te nemen.

Campbell Soup, dat flink profiteerde van de hamsterwoede van consumenten aan het begin van de crisis, stond op een verlies van 3,6%, ondanks het feit dat de kwartaalwinst hoger uitviel dan verwacht.

Beleggers lijken veiligheid actief te mijden; nu veel bedrijven laten weten dat de schade van de crisis meevalt, hebben ze weinig redenen meer om zich te beperken tot veilige investeringen.

Positieve geluiden

En waarom zouden ze ook? Er is volop goed nieuws. Neem Microchip Technology, dat 11% steeg nadat het zijn omzet- en winstverwachtingen voor het eerste kwartaal naar boven bijstelde. Het bedrijf werd door analisten van B. Riley beloond met een upgrade.

De koers van casinoreus MGM Resorts International ging eveneens met 11% omhoog omdat het zijn vestiging in de Amerikaanse gokstad Las Vegas deze week heropende.

Zoom

En dan is er nog Zoom, een van de meest populaire bedrijven in de 'thuisblijf'-sector. De aanbieder van online videobellen steeg met 6,3% nadat het een hogere kwartaalwinst meldde dan verwacht. Het aandeel staat dit jaar 200% hoger, en wordt verhandeld tegen maar liefst 57,8 keer de winst. Meer risico kunt u niet nemen.

Lees ook: 'Nieuwe beursrecords dit jaar reëel'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.