'Goudprijs volgt nu de beurs'

Door Belegger.nl op 13 juli 2020 09:35 | Views: 7.919

'Goudprijs volgt nu de beurs'

Goud wordt traditioneel gezien als een toevluchtsoord, een veilige haven voor beleggers in barre en onzekere tijden.

Ook nu aandelen, en andere activa die traditioneel worden gezien als risicovol, sterk hersteld zijn van de coronacrash in maart, is de goudprijs gestegen naar de hoogste stand in negen jaar. De all time high is in zicht.

Opportuniteitskosten

Volgens Marketwatch is dit voor een deel omdat de opportuniteitskosten momenteel zo laag zijn. Gewoonlijk lopen mensen die goud hebben, rendement mis dat ze met obligaties wel zouden hebben. Maar nu de rente zo laag staat, gaat daar weinig aan verloren.

“Naarmate de reële rendementen negatief worden, verdwijnen de kosten voor het aanhouden van beleggingen die niet renderen in wezen. Vooral wanneer ze door de historische lens van inflatie worden bekeken", schreef Jeff deGraaff, voorzitter van Renaissance Macro Research, onlangs in een notitie. “Dat zorgt voor voortdurende stijging van de prijs van goud,” voegde hij eraan toe.

Risk-on asset

Goud is deze week 0,8% in prijs gestegen, en is sinds begin dit jaar 18% duurder. Volgens Georgette Boele, edelmetaalanalist bij ABN Amro, gedraagt goud zich steeds meer als een risk-on asset, die nu de aandelenmarkten volgt:

Daarbij geholpen door de daling in reëel rendement:

Rente en inflatie

“Het beleid van de centrale banken jaagt de goudprijzen op,” aldus Boele. “Niet alleen liggen de officiële rentetarieven in een groot aantal landen dicht bij nul, ook zullen ze volgens onze prognoses waarschijnlijk niet snel stijgen.”

Verder hebben de meeste centrale banken - waaronder de Federal Reserve, de Bank of Japan en de Europese Centrale Bank - grootschalige verruimingen doorgevoerd om de economie vlot te trekken na de coronacrisis.

Muziek in de oren

Volgens Boele is dit muziek in de oren van de bulls op de goudmarkt: er wordt veel geld in de markt gepompt, en valuta beginnen te dalen. De eerste zes maanden van dit jaar steeg de wereldwijde netto-instroom in door goud gedekte indexfondsen (goud-ETF's) tot 39,5 miljard dollar. Dat was meer dan in heel 2016.

Centrale banken zullen nog lang proberen het rendement op staatsobligaties laag te houden, met oplopende inflatieverwachtingen en negatieve reële rendementen als tekenen aan de wand. De stijgende begrotingstekorten van overheden als gevolg van de grootschalige fiscale stimulansen hebben goud bepaald geen kwaad gedaan, aldus Boele.

Al met al zorgt dit voor een redelijk bullish plaatje, aldus Boele, die er verder op wees dat elke daling in de goudprijs heeft geleid tot kopen op de dip.

Pieken op 2000 dollar

De psychologische weerstand van 1800 dollar per troy ounce is nu doorbroken. Mocht de prijs stijgen naar 1921 dollar, dan ligt de belangrijke psychologische grens van 2000 dollar volgens Boele binnen handbereik.

ABN Amro heeft zijn eindejaarsvoorspelling voor de goudprijs verhoogd van 1700 naar 1900 dollar per troy ounce. Hoewel ABN Amro verwacht dat het edelmetaal zal pieken rond de 2000 dollar, zullen beleggers rekening moeten houden met een mogelijke dip op de korte termijn vanwege de grote posities van goud-ETF's en speculanten.

Mooi instapmoment

"We verwachten nog steeds een aanzienlijke correctie van de goudprijs mocht de dollar stijgen", vertelt Boele. Volgens de analiste zal deze correctie van korte duur zijn, en een mooi instapmoment bieden voor veel goudbeluste beleggers.

Zie ook: Waarom de goudprijs maar door blijft stijgen

Reacties

2 Posts
IceBear1
0
Zolang QE met fiat valuta door blijft gaan zal de goudprijs gewoon door stijgen met de trend die al in gezet is rond 2003. Er zal best een correctie komen, maar de bergen schuld in de wereld moeten fundamenteel worden afgebouwd om de stijgende trend van goud om te keren.
Maan Arkenbosch
0
Ik zou inzetten op zilver. Zilver is in verhouding tot goud stiefmoederlijk behandeld.De elektronica en zonnen collector industrie met een verlaagde productie door uitputting, gaan voor een sterkere stijging zorgen. Overigens is zilver vanaf maart dit jaar met ongeveer 95% gestegen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.