Speculanten gokken op een daling van deze aandelen

Door Belegger.nl op 12 augustus 2020 08:50 | Views: 22.990

Speculanten gokken op een daling van deze aandelen

Wie een goed idee wil krijgen van het sentiment onder beleggers, doet er goed aan te kijken naar de posities van speculanten, en dan met name die van de zogeheten short sellers.

Short sellers zijn speculanten die inzetten op een prijsdaling van een bepaalde vermogensklasse, en US News heeft op een rijtje gezet welke Amerikaanse aandelen deze maand hun belangstelling hebben. Het baseert zich daarbij op advies van Ihor Dusaniwsky, een analist bij S3 Partners.

De meest geshorte Nederlandse aandelen vindt u hier.

Apple

De koers van deze techreus staat dit jaar bijna 50% hoger, met name omdat beleggers veel verwachten van de introductie van de nieuwe 5G-iPhone. Apple heeft momenteel een martkwaarde van 1,88 biljoen dollar, met een indrukwekkende cashflow en een sterke balans.

Met andere woorden, dit is een bedrijf dat wel tegen een stootje kan. Waarom staat het dan op deze lijst? Volgens US News komt dat doordat de shorters erop gokken dat met de lancering van de nieuwe iPhone de top in de koers wel bereikt gaat zijn. Wat ook kan, is dat een shortpositie in Apple wat compensatie biedt als hun andere techaandelen plotseling in koers dalen.

Hoe dan ook, speculanten hebben in juli voor 3,05 miljard dollar ingezet op een koersdaling van Apple.

Alibaba

Deze Chinese e-commercereus is perfect gepositioneerd om te profiteren van de economische stilstand van 2020. Het afgelopen kwartaal hebben de online retail- en clouddienstenbedrijven van Alibaba bijgedragen aan een groei van 51,9% van de netto-winst en een toename van 37,7% van de omzet.

Alibaba heeft volgens Statista ongeveer 56% van de Chinese e-commercemarkt in handen. Vorige maand kondigde het bedrijf de beursgang aan van Ant Group, waarin Alibaba een aandeel van 33% heeft. Die kan mogelijk 200 miljard dollar opbrengen.

Toch hebben speculanten hebben vorige maand in totaal voor 2,78 miljard dollar ingezet op een koersdaling van Alibaba. Short sellers denken wellicht dat de politieke spanningen tussen de VS en China zullen blijven oplopen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Microsoft

Net als Alibaba en Apple heeft ook Microsoft flink geprofiteerd van het mondiale thuiswerken als gevolg van de pandemie. Geen wonder dat de koers dit jaar met ongeveer 35% is gestegen, mede dankzij de groeiende vraag naar clouddiensten en software voor videovergaderen.

Microsoft boekte het afgelopen kwartaal een omzetgroei van 13%, inclusief een toename van 47% in cloud-diensten. Verder doet ook de gaming-afdeling het uitstekend.

Desondanks hebben speculanten vorige maand in totaal 2,29 miljard dollar ingezet op een koersdaling van Microsoft. Misschien omdat de marktwaarde van het bedrijf is opgelopen tot 1,6 biljoen dollar, of ze gebruiken hun shortpositie als hedge tegen koersdalingen van andere aandelen.

Tesla

Er is geen enkel bedrjif ter wereld dat zoveel speculanten aantrekt als deze fabrikant van electrische voertuigen. Er staan wereldwijd voor in totaal 16,5 miljard dollar aan weddenschappen uit op een koersdaling van het aandeel Tesla.

Zowel short sellers als waarde-investeerders zijn verbijsterd over de waardering en de prestaties van het aandeel, dat in het afgelopen jaar met maar liefst 550% is gestegen. En dat voor een bedrijf dat in het tweede kwartaal een omzetdaling boekte van 4,9%, en een daling van het aantal leveringen van 4,7%.

Tesla boekte echter wel winst voor het vierde opeenvolgende kwartaal, waardoor het in aanmerking komt voor opname in de S&P 500. Short sellers voegden vorige maand 1,8 miljard dollar aan hun posities in Tesla toe.

Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van internetzoekmachine Google, toonde tijdens de crisis van 2020 grote veerkracht, mede dankzij zijn online advertentie-activiteiten en videoplatform Youtube. Verder is dochteronderneming Waymo een van de marktleiders op het gebied van autonome voertuigtechnologie, wat een aanzienlijke groeimogelijkheid op de lange termijn kan opleveren.

Toch hebben speculanten vorige maand 1,21 miljard dollar ingezet op een koersdaling van Alphabet. Dat brengt de totale positie van de short sellers op 4,88 miljard dollar.

Lees ook: Bubbel of fraude? Gouden tijden voor shortsellers

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.