Bubbel of fraude? Gouden tijden voor shortsellers

Door Belegger.nl op 29 juli 2020 12:30 | Views: 9.272

Bubbel of fraude? Gouden tijden voor shortsellers

Wanneer weet hij niet, maar problemen komen eraan. Shortseller Jim Chanos denkt dat de huidige markt uitstekende kansen biedt om short te gaan.

Dat schrijft MarketWatch. Chanos heeft recent 100 miljoen dollar winst gemaakt door Wirecard te shorten, heeft ruim geprofiteerd van de val van Enron, en gokt momenteel op een koersval van Tesla.

Tijdperk van fraude

Tot nu toe geeft de koersontwikkeling van Tesla Chanos geen gelijk. Toch houdt hij vol dat hij met zijn shortpositie in het bedrijf een winstklapper in handen heeft.

Chanos typeert de huidige tijd als "een gouden tijdperk voor fraude, begroet met euforie, waar waarheid niet lijkt te tellen" - en Elon Musk is volgens de fondsbeheerder de personificatie van de huidige bullmarkt-droom. De werkelijkheid volgens Chanos is echter dat Tesla een cultuur van misleiding geschapen heeft en de resultaten oppoetst.

Shorten loont

Als de prestaties van zijn fonds, Kynikos Capital Partners, maatgevend zijn, verdient Chanos het om serieus te worden genomen. Met zijn long/shortstrategie heeft hij de afgelopen 35 jaar 22% rendement op jaarbasis weten te behalen.

De klapper die hij maakte met Wirecard noemt Chanos bitterzoet - shortsellers moeten maanden ellende verdragen om zich enkele dagen goed te kunnen voelen. Zijn gok met Tesla moet zich nog even bewijzen.

Bekijk ook: 'Shortsellers zijn helden, geen paria's'


Hoe short ik een aandeel?

Er zijn verschillende manieren om een aandeel te shorten, en zodoende dus te profiteren van een koersdaling, legt Niels Koerts van IEX uit. De meest populaire optie onder particuliere beleggers is het kopen van een turbo short.

Met een hefboom

Er zijn verschillende grootbanken, zoals BNP Paribas en ING, die turbo’s uitgeven. Door de aankoop van een turbo short wordt met een hefboom ingespeeld op een daling van het aandeel.

Lenen

Een tweede manier is simpelweg aandelen te verkopen die u niet heeft. In feite leent u de aandelen van een andere belegger. Deze verkoopt u in de hoop ze goedkoper te kunnen terugkopen. De meeste brokers geven u de mogelijkheid om aandelen op deze manier te shorten, mits u heeft aangegeven voldoende kennis te hebben over shorten.

Putoptie

Ook met opties kunnen beleggers inspelen op een daling van het aandeel. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door middel van het kopen van een putoptie.

Stel, u koopt de Royal Dutch Shell Put 15 euro dec 2020. 1 optie geeft u het recht om op 21 december 100 aandelen te verkopen tegen 15 euro. Voor het kopen van een recht moet u altijd wat geld neertellen. In dit scenario 3 euro.

Als de koers van Royal Dutch op 21 december onder de 12 euro noteert, heeft de belegger geld verdiend. Is de koers van Royal Dutch Shell echter boven de 15 euro uitgekomen op 21 december, dan is de optie waardeloos afgelopen. Niemand wil zijn aandelen immers voor 15 euro verkopen als dat ook voor 16 kan. Hierdoor wordt er geen gebruik gemaakt wordt van het recht van deze putoptie en is deze in feite waardeloos.

Lees ook: 11 hedgefondsen die geld verdienden aan de crash

Reacties

3 Posts
JBL_0123
0
een koers/winst van 759... Lol, nu kan je geloven in groei maar dit heeft meer met sci-fi te maken dan met economie. Toekomst zal het zeggen zeker :-)
husa
1
moeten ze verbieden. ze spelen met de werkzekerheid. en nu zeker in dit coronatijdperk.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.