'Vertrouwen in Galapagos blijft'

Door Belegger.nl op 19 augustus 2020 14:30 | Views: 16.276

'Vertrouwen in Galapagos blijft'

De koers van Galapagos daalde woensdag fors na slecht nieuws over filgotinib: het middel tegen reuma is in de huidige vorm nog niet klaar voor goedkeuring in de Verenigde Staten. Toch behoudt analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk het volste vertrouwen in de productpijplijn van het biotechbedrijf.

Dat schrijft hij in een analyse. “De goednieuwsmachine bij Galapagos was dit jaar al bijna stilgevallen en nu komt daar nog slecht nieuws over filgotinib achteraan. Een flinke tegenvaller voor beleggers, maar wij zien dit nog wel goedkomen.”

Geen feest

De VS is voor medicijnen de belangrijkste markt ter wereld, dus het is geen feest bij Galapagos, zegt analist. “De tegenvaller is ook vrij onverwacht, omdat het bedrijf in Europa van adviesorgaan CHMP wel al groen licht kreeg voor filgotinib. De Europese toezichthouder EMA volgt in de regel dit advies op.”

De IEX Beleggersdesk behoudt het volste vertrouwen in de productpijplijn van Galapagos, maar dit is wel een stevige setback, erkent Weeteling. “Het is lastig om een goede waardebepaling voor het bedrijf te maken, omdat er zoveel variabelen zijn die een grote stempel kunnen drukken”, legt hij uit.

Veel vraagtekens

“Er lopen talloze onderzoeksprogramma's waarvan de een nog meer potentie heeft dan de ander. Ondertussen zitten concurrenten ook niet stil, wordt de werkelijke effectiviteit relatief laat pas duidelijk en dan kunnen er zich ook nog nieuwe bijwerkingen voordoen.”

Dan is er nog de vraag of er goedkeuring komt van de toezichthouders, en bij dit alles speelt ook timing nog een grote rol. Veel vraagtekens dus.

Sterke kaspositie en uitzonderlijk management

De analist wijst erop dat gelukkig ook veel variabelen wel bekend zijn: de kaspositie, de cashburn, de prijs die Gilead betaald heeft voor een fors belang (30%) en niet te vergeten de uitzonderlijke kwaliteiten van het management. “Deze zaken laten we nu het zwaarst wegen in ons oordeel.”

 “De kaspositie blijft sterk, en de verhouding daarvan ten opzichte van de cashburn laat zien dat Galapagos voorlopig niet afhankelijk is van de grillen van de aandelenmarkt, en dat is een pré. Het managemet staat niet onder druk om direct grote overnames te doen.”

Alles in huis

Weeteling prijst CEO Onno van de Stolpe en de slimme combinatie met Gilead. “Van de Stolpe heeft het bedrijf al langs een aantal ravijnen geloodst, en weet ook veel waarde te halen uit de mensen en netwerk van Gilead. De combinatie met Gilead heeft alles in huis om van Galapagos een succesvolle Europese farmaceut te maken.”

Lees verder: 'Basis Galapagos blijf solide'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.