3 redenen voor een beurscrash

Door Belegger.nl op 4 december 2020 08:35 | Views: 28.195

3 redenen voor een beurscrash

Na een van de meest bewogen jaren in de geschiedenis van de financiële markten, gaan beleggers goed geluimd richting het einde van 2020.

De S&P 500 en de techzware Nasdaq bereikten deze week nieuwe all time highs en de beurzen hebben zich wonderbaarlijk goed hersteld van de coronacrash in maart, toen de beurzen sneller dan ooit daalden naar een berenmarkt.

Toch zijn de beurzen volgens The Motley Fool nog lang niet uit de gevarenzone. Mocht er een crash of correctie komen de komende drie maanden, dan komt dat waarschijnlijk door een van de volgende drie factoren.

1. Strengere lockdowns

Het coronavirus raast momenteel met grote snelheid door de VS, en de kans bestaat dat een aantal staten of de federale overheid in Washington over zal gaan tot nieuwe lockdownmaatregelen.

Een nieuwe ronde economische en fiscale stimuleringsmaatregelen vanuit Washington laat daarbij nog steeds op zich wachten. Dit zou voor veel Amerikanen financiële problemen veroorzaken, met een stortvloed aan wanbetalingen tot gevolg.

Dat zal uiteraard gevolgen hebben voor de banken en andere geldschieters. Financiële bedrijven vormen volgens The Motley Fool de ruggengraat van de Amerikaanse economie, en verdere lockdowns zullen tot grote verliezen voor de hele sector leiden.

2. Euforie rond vaccin verdampt

Vorige maand kondigden Pfizer/BioNTech en Moderna aan dat hun kandidaat-vaccins een effectiviteit hadden van minstens 94,5%. Dat was een fantastisch resultaat, en leidde tot grote euforie op de markten.

Het is echter de vraag hoe lang die zal standhouden. We weten immers niet precies hoelang deze experimentele vaccins bescherming bieden tegen Covid-19. Ook is onduidelijk hoeveel mensen bereid zijn zich te laten inenten. Verder zijn er logistieke problemen: het vaccin van Pfizer/BioNTech moet bijvoorbeeld worden opgeslagen en vervoerd bij een temperatuur van 80 graden onder nul.

3. Democraten behalen een meerderheid in het Congres

Mochten de Democraten op 5 januari de tweede verkiezingsronde winnen in de Amerikaanse staat Georgia, dan zal de partij de meerderheid hebben in in het Huis van Afgevaardigden èn de Senaat.

Die uitslag kan leiden tot een correctie op de markten, omdat de kans dan veel groter wordt dat voorstellen van de regering-Biden om de vennootschapsbelasting met 33% te verhogen worden aangenomen. Bedrijfswinsten kunnen dan met wel 10% dalen.

Zomaar

Crashes en correcties komen redelijk vaak voor. Volgens gegevens van marktanalysebedrijf Yardeni Research heeft de S&P 500 sinds 1949 38 officiële correcties van ten minste 10% ondergaan. Historisch gezien volgt op elke berenmarkt binnen drie jaar nog gemiddeld meer dan één correctie van 10 tot 20%. Herstel gaat vaak niet vloeiend.

Mocht er een correctie of crash plaatsvinden de komende drie maanden, weet dan dat de afgelopen 71 jaar de gemiddelde correctie ongeveer zes maanden heeft geduurd. Stierenmarkten daarentegen duren vaak jaren. En uiteindelijk is elke correctie in de geschiedenis van de Dow Jones en S&P 500 uiteindelijk weggevaagd door een stierenmarkt.

Niets is zeker in dit leven, maar langetermijnbeleggers die tijdens correcties mooie bedrijven kopen hebben een uitstekende kans om op de lange termijn geld te verdienen.

Lees meer: 'Covid-19 sleept ons niet nieuwe 'ice age' in'

Reacties

7 Posts
Pieter Vandewalle
0
No way, de minste dip doet de vraag naar stimulus allerhande opflakkeren. Het is dan meestal maar een kwestie van enkele dagen totdat de vraag positief beantwoord wordt. De kans dat er correcties groter dan 5% optreden is zeer klein.
Dimmu Borgir
0
Hoe graag in mijn aandelen zie stijgen de beurs nu is gewoon niet realistisch meer. Ik had de crash al veel eerder verwacht
Dillen De Goede
0
Indien de democraten er uiteindelijk in slagen om de meerderheid van de republikeinen in het Congres te breken, dan kan dit misschien wel op korte termijn een daling veroorzaken maar op lange termijn biedt dit voor de beurs een beter vooruitzicht met meer houvast. Verder zitten we momenteel in Europa nog altijd niet op het niveau van voor maart 2020. Er kan dus wel een correctie komen, maar deze zal niet zo groot zijn. Tegen de zomer zie ik eerder een verdere verbetering.
peter545
0
@Dillen De Goede ,
Ik ben benieuwd of U over drie maanden nog nét zo positief bent over de democraten (lees Joe Biden). Ikzélf vrees het ergste en zelfs gewelddadige opstanden na vaccinaties.
peter545
0
Donald Trump was mijns inziens de enige persoon, die vanwege zijn botheid in staat was om de komende gekte 't hoofd te bieden.

De regeringsleiders doen alsof wij van de staat zijn, en kerst een gunst van hun is.
Vroeg of laat (het liefst vroég) pakken mensen controle over hun levens terug.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.