De 10 bizarre voorspellingen van Saxo Bank voor 2021

Door Redactie op 9 december 2020 15:00 | Views: 12.911

De 10 bizarre voorspellingen van Saxo Bank voor 2021

Wellicht kent u de traditie van Saxo Bank en haar beleggingsstrateeg Steen Jakobsen, die jaarlijks met 10 waanzinnige voorspellingen voor het volgende jaar komen. Die moeten we natuurlijk met een korreltje zout nemen, maar toch is het aardig ze eens te bekijken.

Hoe gek een idee ook lijkt, soms wordt het waarheid. Want wie had een jaar geleden kunnen bedenken dat een virus de wereldwijde economie zou platleggen en dat de olieprijs zelfs even negatief zou worden?

Sommige voorspellingen zijn zo bizar dat u ze nauwelijks kunt geloven, maar toch hebben Saxo Bank en Jakobsen er dit jaar weer 10 op papier gezet: de 'Outrageous Predictions' voor 2021. Want als belegger weet u als geen ander dat de markten juist de grootste schokken krijgen door gebeurtenissen die totaal onverwacht waren.

Dit zijn de 10 ‘waanzinnige’ voorspellingen:

1. Amazon neemt Cyprus over

Overheden voeren steeds meer druk uit op de macht van grote techbedrijven en hun lage belastingafdrachten. Dat dwingt Amazon in Europa tot een radicale stap: De techgigant besluit haar hoofdkantoor te verhuizen naar Cyprus. 

Ondanks een zeer lage vennootschapsbelasting is het land door de megawinsten van Amazon direct uit de financiële problemen en kan een groot deel van haar staatsschuld aflossen.

2. Duitsland redt Frankrijk

Frankrijk dreigt alsnog het grootste slachtoffer te worden van de coronacrisis en in 2021 financieel te bezwijken onder een oplopende staatsschuld en een in elkaar stortende financiële sector. 

Parijs rest uiteindelijk geen andere keuze dan bedelend de hand ophouden bij rijke buur Duitsland, dat het land van een ineenstorting redt.

3. Blockchain doet ‘fake news’ verdwijnen

Er komt een einde aan fake news. Door de groeiende irritatie over de schade van verkeerde en valse informatie op internet en social media zien de hoofdrolspelers zich gedwongen een dam op te werpen. 

Via blockchain techniek wordt voortaan alleen nog informatie gedeeld die gecheckt wordt op betrouwbaarheid en zijn nieuwsberichten voortaan herleidbaar naar de bron.

4. Digitale Chinese munt opent aanval

Hoewel in China reeds 80% van alle betalingen via diensten als AliPay en WeChat lopen, gaat het land nog een stap verder met de introductie van een digitale versie van de yuan. 

Door tegelijk ook buitenlandse investeerders langs deze weg toegang te geven tot de Chinese kapitaalmarkt, wordt tevens de aanval geopend op de dollar als reservemunt.

5. Kernenergie zorgt voor revolutie

Hoewel nieuwe en duurzame energie de groei stimuleert, heeft de wereldeconomie ook op dit punt een disruptie nodig. 

Die komt er in 2021 met een doorbraak op het gebied van kernfusie. Daarmee wordt via een nieuw ontwikkelt algoritme de energiewinst van deze techniek met een factor 20 vergroot en daarmee een commercieel alternatief.

6. Steden lopen leeg

Door het coronavirus is ongelijkheid in de wereld verder vergroot. Om dat probleem aan te pakken en omdat een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker wordt, komt een wereldwijd basisinkomen in beeld. 

Tegelijk neemt thuiswerken door corona een vlucht, waardoor velen de dure steden uittrekken en zich vestigen in de gebieden waar ze opgroeiden toen ze jong waren.

7. Gewone man profiteert van ‘disruptiedividend’

Ook wordt gehoor gegeven aan het toegenomen gevoel van onrecht, sociale onrust en kritiek op de huidige samenleving door ook de gewone man alsnog te laten profiteren van de grote technologische vooruitgang. 

Dat gebeurt via een groot burgertechnologiefonds, dat jaarlijks een deel van het wereldwijde aandelenbezit herverdeelt via een disruptiedividend aan groepen die juist verder op achterstand kwamen door te technologische vooruitgang.

8. Faillissementsgolf door coronavaccin

Na de aanvankelijke jubelstemming over de coronavaccins blijken deze in 2021 juist een killer voor een deel van de economie. 

Doordat als gevolg van het krachtige herstel sommige delen totaal oververhit raken lopen rente, lonen en inflatie in de loop van 2021 extreem op, waardoor alsnog een groot aantal met forse schulden kampende bedrijven en sectoren omvallen.  

9. Zilver wordt het nieuwe goud

Een combinatie van aanhoudende lage rente en aantrekkende inflatie zal de vraag naar zilver in 2021 doen exploderen. 

Niet alleen omdat de vraag naar zilver het aanbod zal overtreffen, maar ook omdat het belang van zilver als toepassing in steeds meer industriële applicaties de prijs van het metaal extra zal stuwen.

10. Internetbubbel verhuist naar platteland

Waar de internet- en techbubbel de afgelopen jaren door bekabeling en masten vooral voor groei zorgde in de steden en dichtbevolkte gebieden, gaan ook meer afgelegen gebieden en opkomende markten volop profiteren van de techhausse. Door satellieten en drones wordt digitaal handelen en digitaal betalen overal de norm. De hele wereld wordt tech.

Zie ook: Rampen en beleggen: wat de geschiedenis ons leert

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
TheWatchman
0
Nou...... een aantal punten zou zo maar eens 'gaan' gebeuren. De weg daartoe is begin 2020 al ingezet (bewust het woord 'kunnen' weggelaten... )
Bazemans24fr4
0
mrC2
0
ik heb die van 2020 even bekeken die van de democraten (8) zouden uit kunnen komen maar dat was wel heel makkelijk voorspellen de rest is niet gebeurd.
Kopzorgen over erfpacht
0
Nr. 2. misschien moeten beide landen wel worden gered. Nr. 5 is volop in opmars (zonnepanelen en windmolens creëren zeer beperkte oplossingen en zorgen in de nabije toekomst voor een grote afvalberg en grote milieuproblemen). Ook nr. 6 kan overal worden waargenomen en nr. 10 houdt ook verband daarmee. Nr. 8 is een open deur. Nr. 9 De koersen voor zilver en uranium vertonen al een stijgende trend. De nrs. 1, 3, 4 en 7 zijn voor mij vraagtekens.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.