Slim beleggen op een stijgende beurs

Door Belegger.nl op 21 januari 2021 08:55 | Views: 14.982

Slim beleggen op een stijgende beurs

De Dow Jones, de S&P 500 en de techzware Nasdaq eindigden in 2020 bijna op het hoogste niveau aller tijden. Ook in het nieuwe jaar hebben deze toonaangevende indices hun stijgende lijn voortgezet.

Voor beleggers die al jaren in de markt zitten, is dat uiteraard positief. De Dow sloot 2020 af met een winst van 6,1%, de S&P 500 steeg met bijna 14,6%, en de Nasdaq met maar liefst 40,4%.

Optimistisch

Ondanks de pandemie en de politieke onrust in de VS zijn Amerikaanse beleggers vanwege de lage rentestand, de grootschalige stimuleringspakketten van hun regering en de uitrol van de vaccins tegen het coronavirus optimistisch gestemd over de toekomst.

En voor beleggers die de laatste beurshausse hebben gemist, is het nog niet te laat! CNN Business zette een aantal tips op een rij waarmee u kunt profiteren van de komende rally.

Beleg elke maand

De markt is vaak grillig, maar dat betekent niet dat u dat ook moet zijn. Veel beleggers investeren liever niet in een markt die bijna op recordhoogte staat, omdat ze denken dat ze de aandelen op een later tijdstip goedkoper op de kop kunnen tikken.

Michaela McDonald, financieel adviseur bij personl finance-app Albert, raadt beleggers aan in dit geval over te gaan op dollar-cost averaging. Deze beleggingsmethode komt erop neer dat u elke week of maand op een vast tijdstip een bepaalde hoeveelheid geld investeert in een bepaald aandeel of fonds, ongeacht wat de markt doet.

U koopt dan soms duur en soms goedkoop, maar in elk geval belegt u. Daarmee omzeilt u de onvoorspelbaarheid van de markt, aldus McDonald.

Lees meer over dollar cost averaging in 'Stop met proberen de markt te timen'

Beleg in indexfondsen

Hoewel techaandelen zoals Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google), Facebook en Tesla vorig jaar spectaculaire koerswinsten hebben geboekt, is het ook niet geheel zonder risico om in een aandeel te stappen dat al een grote run heeft gehad.

"Het laatste wat u wilt doen is iets kopen dat al op een historisch hoog niveau staat en weinig ruimte heeft om verder door te stijgen, zei Leyla Morgillo, een financieel adviseur bij Madison Financial Planning Group.

In plaats daarvan kunt u beter in indexfondsen beleggen die investeren in 'mandjes' aandelen en ernaar streven hetzelfde rendement te halen als een bepaalde index. Daarmee krijgt u blootstelling aan de populairste aandelen, terwijl u het risico spreidt over de bredere markt.

Vermijd emotionele beleggingsbeslissingen

De emoties kunnen sterk oplopen bij een hausse op de beurs. Veel beleggers hebben al snel last van ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out), oftewel angst om de boot te missen.

Volgens CNN Business kunt u een opleving op de markten gebruiken als een kans om uw financiële doelstellingen te beoordelen, uw risicotolerantie te evalueren en uw portefeuille in evenwicht te brengen.

Morgillo raadt aan om rally's te gebruiken om aandelen die aanzienlijk in koers zijn gestegen af te bouwen, en de portefeuille weer af te stemmen op de originele doelstellingen.

Pas op voor overmoed

En pas op voor overmoed, waarschuwt Morgillo. Een leuke koerswinst kan maken dat iemand denkt een betere beleggger te zijn dan de experts, iets dat kan leiden tot slechte beslissingen en rampzalige pogingen om de markt te timen.

"Je wilt niet dat de hoogtepunten van de markt je verleiden om meer risico's te nemen dan je je kunt veroorloven", aldus Morgillo.

Maak een plan

Soms hebben beleggers pas door dat er een beurshausse aan de gang is als het te laat is. Daarom heeft het zin u voor te bereiden op de volgende opleving op de markten.

Milo Benningfield, financieel adviseur van Benningfield Financial Advisors, raadt aan om uit te zoeken wat uw financiële doelstellingen zijn, een aantal beleggingsprincipes te leren en een plan op te stellen.

En dat is het zaak om u aan uw plan te houden. Een goed begin is het halve werk, besluit Benningfield.

Lees ook: 3 remedies tegen hoogtevrees op de beurs

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.