Deze 3 aandelen zijn een potentiële zeepbel

Door Belegger.nl op 21 april 2021 09:55 | Views: 24.755

Deze 3 aandelen zijn een potentiële zeepbel

Nu de vaccinaties op stoom komen, bedrijven gestaag heropenen en er triljoenen dollars aan overheidssteun in de markt worden gepompt, staat het beleggersvertrouwen op een hoogtepunt. Risico's nemen lijkt het nieuwe normaal.

Hoewel niemand weet welke marktsectoren dit kwartaal de boventoon zullen voeren, is één ding duidelijk: als elke mogelijke meevaller is ingeprijsd, zullen sommige kopers van een koude kermis thuiskomen.

Dat geldt niet alleen voor speculatieve sectoren in de markt, zoals special purpose acquisition companies, of SPAC's (lege beurshulzen). Overoptimistische beleggers in veel stabiele blue chips en cyclische bedrijven kunnen hun beleggingen ook zien imploderen, zo waarschuwt Investorplace.

Volatiel cijferseizoen

De Amerikaanse beleggingswebsite heeft twee aanwijzingen dat beleggers zich moeten voorbereiden op een volatiel cijferseizoen. De S&P 500-index staat net als tijdens de dotcombubbel van 2000 op recordhoogte, maar de CBOE VIX-index, de volatiliteits- of angstindex, staat op het laagste punt sinds 20 februari vorig jaar.

Verder is de koers van een aandeel als Tesla sinds januari 2020 met maar liefst 465% gestegen, terwijl cryptohandelsplatform Coinbase na een beursgang deze week zo’n 85 miljard dollar waard is. Dit duidt erop dat aandelen vooral worden gekocht omdat ze stijgen en niet vanwege de intrinsieke waarde van het bedrijf.

Tot slot is het makkelijk om overal groei te zien als de cijfers van het jaar ervoor waardeloos waren, maar dat is dan dus een heel tijdelijk effect.

Investorplace bekeek drie potentiële zeepbelaandelen. 

Bubbel-SPAC’s: Social Capital Hedosophia Holdings Corp. V (IPOE)

De stortvloed aan beursgangen van SPAC's heeft sinds het begin van het jaar bijna 90 miljard dollar opgebracht. Een beursgang van een lege huls vereist minder financiële bekendmakingen. In plaats daarvan worden de aandelen verhandeld op basis van langetermijnverhalen en verwachtingen voor de zeer verre toekomst.

Er zijn momenteel meer dan 300 SPAC's op de markt die een stijgende koers vertonen, dus zal het u niet verbazen dat een aantal daarvan zich in bubbeltjesland lijken te bevinden.

Neem IPOE, de lege beurshuls van investeerder Chamath Palihapitiya. Deze entiteit is van plan te fuseren met leenstartup Social Finance, en boekte dankzij een goed geformuleerde boodschap een forse koersstijging.

Social Finance kwam onlangs overeen om Golden Pacific Bancorp, een in Californië gevestigde bank, over te nemen. Maar tot grote verbazing van beleggers is de deal nog steeds niet afgerond. Het gevolg: een fikse koersdaling voor IPOE.

De portefeuille van Chamath, die ook ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic en OpenDoor Technologies omvat, vertoont tekenen van verzwakking. Hoewel Virgin Galactic nog steeds wordt verhandeld tegen twee keer de introductieprijs bij de beursgang, is de koers van Open Door met meer dan 40% gedaald ten opzichte van een piek in februari.

Defensieve consumentengoederen: United Foods

Ook blue-chipbeleggers lopen het risico te worden meegesleept in een bubbel. Neem United Foods, de grootste distributeur van biologische etenswaren en specialiteiten in Noord-Amerika. Het bedrijf is de belangrijkste leverancier van kruidenierswaren aan Whole Foods, wat eigendom is van Amazon.

United Foods profiteerde van de veranderende eetgewoonten tijdens de pandemie, waardoor de koers met 200% steeg in het afgelopen jaar. Maar nu de uitrol van de coronavaccins gestaag vordert in de VS, en het leven weer langzaam normaal wordt, hebben de shorters, speculanten die gokken op een koersdaling, zich massaal op United Foods gestort.

Cyclische detailhandel: The Children’s Place

Verwacht tot slot enkele zeepbelaandelen onder de cyclische detailhandelaandelen - bedrijven met geringe groei die hun koers zien oplopen dankzij kleine beleggers die gokken op een succesvolle heropening van de economie. De belangrijkste hiervan is The Children's Place.

Hoewel het totale aantal winkels jaarlijks met 10%-15% afneemt, bevindt de aandelenkoers van het bedrijf zich volgens Investorplace in een ander universum. Kleine beleggers hebben zich massaal op dit aandeel gestort in de hoop dat het bedrijf zijn onlinestrategie zal versnellen. Professionele beleggers geloven er echter niets van: de zogeheten short interest is op recordhoogte.

The Children’s Place kampt met flinke concurrentie van grote spelers zoals Walmart. Bovendien werden er vorig jaar 9% minder geboortes geregistreerd in de VS dan het jaar daarvoor. Dat is slecht nieuws voor een winkelketen die zich richt op peuters en jonge kinderen.

Lees ook: 'Tesla naar 3000 dollar in 2025'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.